Bivši zvaničnik Pentagona: Zelenski i NATO su u sukobu, Vašington mu sprema puč nalik Majdanu

12.11.2023

22:00

0

Zelenski će biti primoran da raspiše predsedničke izbore zakazane za mart naredne godine, a zatim će biti smenjen

Bivši zvaničnik Pentagona: Zelenski i NATO su u sukobu, Vašington mu sprema puč nalik Majdanu
Zelenski i Bajden - Copyright AP Photo/Evan Vucci, File

Bivši direktor u sektoru za Bliski istok u američkom Komitetu za međunarodne odnose i pomoćnik zamenika ministra odbrane Stiven Brajen, koji je trenutno viši saradnik u Centru za bezbednosnu politiku na institutu Jorktaun, objasnio je u autorskom tekstu da su zvaničnici na Zapadu (pre svega u SAD i Britaniji) sve sigurniji da žele da smene ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

"Moj prijatelj i kolega Lari Džonson smatra CIA i MI6 u Velikoj Britaniji već pripremaju teren. Zelenski će biti primoran da raspiše predsedničke izbore zakazane za mart naredne godine, a zatim će biti smenjen, ili će, ako se bude opirao, biti svrgnut u puču nalik Majdanu", naveo je Brajen. 

Kako podseća američki analitičar, SAD su i ranije pokretale promene u rukovodstvu Ukrajine, a iza poslednje takve operacije stajala je aktuelna podsekretarka Stejt departmenta Viktorija Nuland.

Telefonski razgovor između Nulandove i tadašnjeg američkog ambasadora u Kijevu Džefrija Pajata iz 2014. godine je presretnut i procurio je u medije.

U presretnutom pozivu posebno je interesantno to da su Nuland i Pajat birali podobnog predsedničkog kandidata za Ukrajinu, a pomagao im je tadašnji potpredsednik Džo Bajden. "Prihvatljivog" kandidata je zajedno sa njima birao i Džejk Saliven, sadašnji Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Brajen dodaje i da, iako nisu ponudili konkretne dokaze, republikanci u Kongresu već nekoliko godina istražuju aktivnosti Bajdenovog sina Hantera u Ukrajini tvrdeći da je Bajden intervenisao kako bi zaštitio njegove tamošnje poslovne veze.

"Razumno je reći da je Ukrajina jedva nezavisna država. SAD ne samo da pružaju vojnu podršku, već i isplaćuju plate vladinih zvaničnika i ukrajinske vojske, uključujući čak i novac za penzije", dodaje.

Ista tri američka igrača – Bajden, Salivan i Nuland, sada ponovo odlučuju o Ukrajini, a postavlja se pitanje zašto su sada spremni da odbace Zelenskog.

Profimedia
 

Vašington je uz pomoć kontrolisanih curenja informacija stavio do znanja da Zelenski nije želeo da prati njihov pažljivo orkestrirani plan za ofanzivu, budući da je po svaku cenu želeo da vrati Bahmut. 

Kako zaključuje bivši visoki funkcioner Pentagona, iako Ukrajina tvrdi da je kontraofanziva propala zbog nedostatka oružja, Zelenski ima drugi problem koji je narušio njegov odnos sa američkim i britanskim sponzorima. Taj problem je sve rasprostranjeniji utisak da Ukrajina gubi rat.

Ako ne bude pregovora, Ukrajina će neizbežno doživeti poraz i usput značajno i možda nepopravljivo oštetiti sposobnosti NATO-a za odvraćanje, smatra stručnjak.

Međutim, Zelenski je protiv bilo kakvih pregovora sa Rusijom i zahteva da sve ruske snage napuste Ukrajinu i da ruski "ratni zločinci" budu izvedeni pred sud. 

Ukratko, potrebe i zahtevi NATO-a i Zelenskog se sve više razlikuju i u sve su većoj koliziji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike