Bivši zvaničnik UN-a o dešavanjima u Pojasu Gaze: Neće biti teško dokazati genocidnu nameru Izraela, jasno je saopštena

02.11.2023

14:18

0

Mokiber smatra da izraelski zvaničnici svojim rečima i postupcima ukazuju na najveći zločin

Bivši zvaničnik UN-a o dešavanjima u Pojasu Gaze: Neće biti teško dokazati genocidnu nameru Izraela, jasno je saopštena
Copyright Printscreen Youtube/CraigMokhiber

Kreg Mokiber, visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija za ljudska prava, koji je u utorak podneo ostavku zbog stava UN-a prema sukobu u Gazi, oglasio se posle napuštanja organizacije i osvrnuo na neke svoje komentare.

U svom pismu ostavke Mokiber je rekao da Izrael sprovodi "udžbenički primer genocida" u Pojasu Gaze, a sada je istakao da je to inače teško dokazati, ali ne i u ovom slučaju.

U razgovoru sa Gabrijelom Elizondom, novinarem Al Džazire, Mokiber je istakao da su se genocidne namere mogle videti u rečima i postupcima izraelskih zvaničnika.

- Namera je obično najteži deo dokazivanja genocida jer mora da postoji namera da se uništi deo ili cela grupa. U ovom slučaju izraelski zvaničnici, premijer, predsednik, izraelski ministri i vojni zvaničnici, javno i jasno su je u više navrata naveli, tako da neće biti teško dokazati genocidnu nameru. Javno je saopštena - rekao je, između ostalog, Mokiber.

Time je verovatno mislio na brojne izjave izraelskog premijera Benjanina Netanjahua da Izrael neće stati dok ne uništi Hamas, koji je velika vojno-politička organizacija u Pojasu Gaze, tvrdeći da je već "ubijeno na hiljade militanata", iako su brojni civili stradali, što se naročito vidi u snimcima i fotografijama na kojima su prikazana mrtva deca, čiji broj u četvrtak dostigao stravičnih 3.760.

Sa druge strane, izraelska političarka Tali Gotliv je pozvala Izrael da iskoristi i nuklearno naoružanje, iako ta zemlja nikada zvanično nije priznala da ga poseduje, naglasivši da ne treba imati milosti u napadima na Pojas Gaze.

Tokom više od tri nedelje granatiranja, u Gazi je stradalo više od 9.000 palestinaca, dok je 32.000 povređeno, prema informacijama tamošnjem Ministarstva zdravlja. Kako bolnice ostaju bez goriva, a samim tim i bez struje, lekari imaju sve manje opcija da pomognu ranjenima, pa situacija prevazilazi sve nivoe humanitarne katastrofe.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike