Zvaničnik UN podneo ostavku u znak protesta: U Gazi je masovni pokolj, ovo je udžbenički primer genocida, a Zapad je saučesnik

31.10.2023

19:28

0

Kreg Mokiber, direktor njujorške kancelarije visokog komesara za ljudska prava, napisao je u svojoj ostavci da je postalo „bolno jasno“ da Ujedinjene nacije nisu ispunile svoju dužnost

Zvaničnik UN podneo ostavku u znak protesta: U Gazi je masovni pokolj, ovo je udžbenički primer genocida, a Zapad je saučesnik
Copyright AP Photo/Hatem Moussa

Visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija za ljudska prava podneo je ostavku u znak protesta zbog postupanja ove organizacije sa situacijom u Gazi, rekavši da se „genocid odvija pred našim očima“.

Kreg Mokiber, direktor njujorške kancelarije visokog komesara za ljudska prava, napisao je u svojoj ostavci da je postalo „bolno jasno“ da UN nisu ispunile svoju dužnost „u sprečavanju masovnih zločina, zaštite ugroženih i pozivanja počinilaca na odgovornost“.

- Trenutni masovni pokolj palestinskog naroda, ukorijenjen u kolonijalnoj ideologiji etnonacionalističkih doseljenika, nastavak je decenija njihovog sistematskog progona i čišćenja, u potpunosti zasnovanih na njihovom statusu Arapa... Ne ostavlja mesta sumnji ili debati... Širom zemlje vlada aparthejd - napisao je u ostavci.

Situacija u Gazi je „udžbenički slučaj genocida“, nastavio je on, sa ciljem „ubrzanog uništavanja poslednjih ostataka života autohtonih Palestinaca u Palestini“.

- Štaviše, vlade Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i većeg dela Evrope u potpunosti su saučesnici u užasnom napadu - dodao je.

Printscreen Youtube/CraigMokhiber
Kreg Mokiber

Od početka sukoba 7. oktobra u Pojasu Gaze je stradalo više od 8.500 ljudi, od kojih su čask 3.542 deca. Izrael je neselektivnim gađanjem objakata u Gazi doveo do velikog broja civilnih žrtava, dok je u polsednjoj akciji tokom granatiranja izbegličkog kampa Džebalija poginulo više od 400 ljudi prema prvobitnim informacijama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike