Američki novinar otkrio kada će se Izrael zaustaviti: Razotkrio cilj vojske u Pojasu Gaze

02.11.2023

12:32

0

Herš je citirao nekoliko neimenovanih izvora koji su mu opisali situaciju u izolovanoj enklavi koja trpi granatiranje više od tri nedelje

Američki novinar otkrio kada će se Izrael zaustaviti: Razotkrio cilj vojske u Pojasu Gaze
Copyright Profimedia

Izraelska vojska je u više navrata saopštila da je odlučna da pojača svoju ofanzivu u Gazi, dok je premijer Benjamin Netanjahu odbacio međunarodne zahteve za zaustavljanje sukoba.

Sveobuhvatni rat Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) protiv palestinske militantne grupe Hamas uključuje podzemni rat koji ima za cilj da uništi „lavirint tunela ispod Gaze", napisao je američki istraživački novinar Simor Herš u članku na Substacku.

On je podsetio da je IDF u proteklih nekoliko dana eskalirao svoju kopnenu operaciju protiv Hamasa slanjem tenkova „direktno u Gazu i pucanjem iz daljine na ciljeve u gradu Gazi“.

Novinar koji je dobitnik Pulicerove nagrade citirao je neimenovani vojni izvor koji je rekao da je cilj bio „probijanje odbrambenog perimetra Hamasa oko njegovih glavnih bunkera i tunela u centru grada Gaze".

Izvor je priznao da, iako takva taktika minimizira izraelske žrtve i povećava „broj ubijenih neprijatelja“, postoje neki problemi. Pre svega, naglasio je insajder, zgrade i kvartovi u Gazi su „sravnjeni, bez obzira na to da li su civili unutar ovih zgrada ili ne“.

- Spori pristup zahteva vreme. Koliko vremena Izrael ima da vodi ovaj rat? - rekao je izvor, pozivajući se na sve veći broj protesta širom sveta protiv operacije IDF u Gazi.

Profimedia
 

Herš je, sa svoje strane, istakao da izraelsko vazduhoplovstvo (IAF) čini sve da uništi „opsežan sistem tunela Hamasa koji uključuje izlaze i ulaze ispod hiljada stambenih i poslovnih zgrada u gradu Gazi“.

U tom smislu izvor je rekao novinaru da je skoro 50 odsto ciljanih zgrada unutar grada Gaze već uništeno i da je „planirano da se bombardovanje nastavi sve dok IAF ne postigne svoj cilj da zbriše 65 odsto tunela kojima bi vođstvo Hamasa i njegovi borci mogli da pobegnu“.

Herš je citirao još jedan neimenovani izvor koji je opisao Hamasove tunele kao nešto što je „blistavo u svojoj genijalnosti“.

- Postojali su administrativni tuneli, tuneli za komandu i kontrolu i tuneli za skladištenje širom grada Gaze - tvrdi izvor, dodajući da je nakon napada Hamasa 7. oktobra odlučeno da „sve zgrade sa terminalnim izlazima i ulaznim tačkama moraju biti bombardovane”.

Profimedia
 

Odvojeni insajderi rekli su novinaru da „nema znakova da će izraelsko rukovodstvo zaustaviti skoro danonoćnu kampanju bombardovanja dok ne bude uništeno 65 odsto ciljeva“. U ovom trenutku, dodao je Herš, grad Gaza zbog bombardovanja izgleda kao „smrtonosna pustoš“.

Insajderi su mu rekli da je do 20.000 boraca Hamasa „živelo i treniralo u ogromnom [podzemnom] sistemu, koji je uključivao grejanje, svetlo, ventilaciju, pa čak i klimatizaciju. Pristup širom grada je omogućio mnogima da dođu do svojih porodica u gradu Gaza“.

Izvori su takođe rekli da se veruje da su se mnogi tuneli Hamasa „srušili zbog teškog bombardovanja i da nije jasno koliko dugo militanti mogu da prežive, uprkos velikim zalihama hrane i vode u tunelima“.

- Takođe mi je rečeno da nema struje u celom sistemu podzemnih tunela i da svi borci i taoci žive u mraku - rekao je Herš, citirajući u zaključku jedan od izvora koji kaže da je „iz perspektive Izraela sada rat bez ograničenja“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike