Pušten u rad sistem "Pronađi me": Predsednik - Ako bar jedno dete bude pronađeno, isplatilo se (FOTO)

25.10.2023

09:13

0

Sistem "Pronađi me" (Amber alert) implementiran je na inicijativu Centra za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD)

Pušten u rad sistem "Pronađi me": Predsednik - Ako bar jedno dete bude pronađeno, isplatilo se (FOTO)
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas prezentaciji i puštanju u rad sistema "Pronađi me" (Amber alert) za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe. 

Dozvolu za puštanje u rad ovog sistema izdao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, nakon potpisivanja sporazuma između resorsnih ministarstava, koji su potpisali ministar Bratislav Gašić i ministar Goran Vesić, kao i Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Predsednik: Ako bar jedno dete bude pronađeno od 30 nestalih...

Predsednik Srbije počeo je govor - Ko je ako ne deca najvažniji za budućnost jedne zemlje.

Kako je rekao, ukupan broj objava za nestalim maloletnim licima je bilo 3.889, za 30 osoba nije obustavljena potraga.

- Oni nisu 0,8 odsto, to je 30 dece i ako ovaj sistem pomogne da bar jedno dete nađu od tih 30, sve pare koje smo uložili su se ispaltile mnogostruko. To zvuči kao patetična floskula, ali je istinito - kazao je.

 

- Kada ste u državi, oprhvani problemima, malo ko ima problema kao mi. Onda gledate kako da rešavate te probleme, a od toga ne vidite ponekad osnovne stvari. Video sam to juče u Leskovcu. Vi mislite da se to podrazumeva, da ste to uradili, onda shvatite da i te osnovne stvari niste uradili. Tako i sa decom. Koliko malo vremena sa njima provodimo. Istovremeno lako pronalazimo krivca u nekom drugom. Mislim da zaista ne postoji ništa važnije, da se smanji vršnjačko nasilje. Danas ga ima mnogo manje, ali ga danas vidimo, zahvaljujući socijalnim mrežama. to nasilje ostavlja trajne posledice na našu decu. Ponosan sam na to što ste uspeli da napravite ovo, da budemo jedini u regionu. da ćemo moći da se pohvalimo da smo dečije živote sačuvali.

Ministar Gašić: Nismo imali dilemu

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je da nisu imali nijednu dilemu da ovaj sistem zaživi u Srbiji.

- Deca su najranjiviji deo našeg društva. Danas je veliki dan za državu Srbiju i našu decu. Da im pokažemo da smo tu uvek za njih i da mogu da nam veruju. Naučićemo da više verujemo jedni drugima. bezbednost dece je u vrhu liste prioriteta MUP-a. Mi imamo kapacitete, znanje, volju.

 

Obraćanje ambasadora Hila

Američki ambasador Kristofer Hil kazao je da je potrebno da se svi uključe u ovaj program.

- Želim da vam kažem koliko sam ponosan da predstavljam u ovome američku ambasadu. Veoma je važno da se razume da ne postoji ništa važnije od brige o deci. Amber alert program je veoma važan. Važno je da učimo jedni od drugih.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Igor Jurić: Ovakav sistem ne postoji u regionu

Osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD) obratio se na početku prisutnima i zahvalio svima što učestvuju u razgovoru o temama koje su od krucijalne važnosti za bezbednost dece.

- Uradili smo mnogo toga do sada. Sa ponosom mogu da istaknem da ovakav sistem ne postoji ni u jednoj zemlji u regionu. Predsednik Vučić je neko ko je najzaslužniji što je ovaj sistem zaživeo. Predsednik i ja smo razgovarali, i to kao dvojica očeva. Prošli smo kroz jedan težak period, tragediju u školi, kada je dete ubilo decu. Moramo mnogo više pažnje da posvetimo priortetima, a taj prioritet su deca. Imaćemo veliku pomoć države, krenućemo sa preventivnim radom sa decom koja imaju problem u ponašanju - kazao je Jurić.

Prezentaciji i puštanju u rad sistema. "Pronađi me" prisustvuju i predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka zdravlja Danica Grujičić, predstavnici Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i pripadnici MUP-a. Pre puštanja u rad sistema biće potpisan Sporazum o saradnji u slučaju hutnog obaveštavanja javnosti o nestanku maloletnog lica.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Sporazum će biti potpisan između MUP-a i Ministarstva za informisanje i telekomunikacije, MUP-a i Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu i MUP-a i Ministrstva za rad, boračka i socijalana pitanja

Predsednik Vučić daće dozvolu načelniku Komandno-operativnog centra u Upravi policije MUP-a Saši Stefanoviću za slanje hitnog obaveštenja o početku rada sistema "Pronađi me". 

Sistem "Pronađi me" (Amber alert) implementiran je na inicijativu Centra za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD), a okupljenima se obratio osnivač CNZD Igor Jurić i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil .

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike