Kako je izraelska ratna avijacija posrnula na "crnu subotu": Hamas je preveslao Izrael pomoću posebne taktike

17.10.2023

21:43

0

Autor: M. Vu.

Sve se ovo dogodilo uprkos činjenici da je glavna eskadrila helikoptera Apača bila stacionirana bliže Pojasu Gaze, u vazduhoplovnoj bazi Ramon

Kako je izraelska ratna avijacija posrnula na "crnu subotu": Hamas je preveslao Izrael pomoću posebne taktike
Copyright AP Photo

Izraelski list Yedioth Ahronoth objavio je da je vazduhoplovstvo počelo da sumira događaje koji su doveli do iznenadnog napada na Izrael, objašnjavajući da je „ratna magla“ u ranim časovima „crne subote“ ometala ne samo kopnene snage, već i vazduhoplovne ekipe koje su jurile ka nebu iznad zapadnog Negeva.

List navodi u izveštaju da je prvi par jurišnih helikoptera, koji su bili u hitnoj pripravnosti za region Gaze, stigao iz baze Ramat David na severu u pojas Gaze sat ili više nakon početka događaja, odnosno između 7:30 i 8:00 ujutro 7. oktobra.

Sve se ovo dogodilo uprkos činjenici da je glavna eskadrila helikoptera Apača bila stacionirana bliže Pojasu Gaze, u vazduhoplovnoj bazi Ramon.

Profimedia
 

Brzo su shvatili da se dešava nešto neobično, ali je borbeni helikopter stigao u zonu sukoba tek u 8.32.

U izveštaju se navodi da je izraelskim pilotima bilo teško da naprave razliku između boraca Hamasa i izraelskih vojnika i civila, pa je doneta odluka da se fokusira na zaustavljanje priliva Hamasovih boraca iz pojasa Gaze koji probijaju granicu.

Taktike prevare

Prema izveštaju, tokom dana intenzivnih borbi, 28 ratnih aviona ispalilo je stotine raketa. Kasnije je postalo moguće preciznije odabrati mete.

U izveštaju se objašnjava da je „vojska Hamasa” namerno dovela u zabludu izraelske avione, pošto je istraga otkrila da su poslednja uputstva borcima, pre nego što su napustili Pojas Gaze, bila da polako hodaju do ili unutar naselja i vojnih baza, a ne do kojih okolnosti koje ne vode, tako da izraelski piloti veruju da su izraelski civili.

AP Photo
 

List navodi da je ova taktika prevare jedno vreme bila uspešna, a onda su piloti helikoptera Apači, bez odobrenja najviših činova vojske, samostalno preuzeli inicijativu da zaobiđu sve zvanične procedure.

List nastavlja da je vazdušnim operacijama prvog dana nedostajala precizna organizacija.

Međutim, piloti su improvizovali rešenja za složenu i neviđenu situaciju.

Informacije od kopnenih snaga

Značajan deo koordinacije vatre i identifikacije ciljeva piloti su primili iz kopnenih snaga putem telefonskih poziva ili fotografija putem aplikacije WhatsApp.

S obzirom na ogroman broj žrtava i zarobljenika, zvaničnici izraelskog vazduhoplovstva su bili uvereni da bi bez ovih vazdušnih udara broj žrtava bio mnogo veći.

List je skrenuo pažnju i na još jedan kritičan događaj koji je pomogao komandantima vazduhoplovstva da shvate ozbiljnost situacije u prvim satima, a koji se dogodio oko 10 časova.

Komandant 190. eskadrile se iskrcao iz svog helikoptera u vazduhoplovnoj bazi Ramon da dopuni gorivo i ponovo opremi letelicu.

On je kompletan snimak snimljen kamerom helikoptera odmah poslao u štab izraelskog vazduhoplovstva.

Za manje od 20 minuta ponovo je bio u vazduhu.

Iskoristio je informacije koje je prikupio i naredio ostalim pilotima da pucaju na sve ciljeve u graničnom području Gaze.

U jednom trenutku je takođe napao položaj izraelske vojske sa opkoljenim vojnicima kako bi pomogao pomorskim komandosima u operaciji spasavanja.

Obučen za borbu na dva fronta
 

U jednom slučaju, dodaje list, u okviru ukidanja samonametnutih ograničenja, komandant 190. eskadrile otvorio je vatru samo 20 metara od stambene zgrade u kibucu kako bi pokrio zamenika komandanta 80. divizije, koji je pozvao iz oblasti Sinaja. , i u žestokoj borbi ubio četiri napadača.

Prema izraelskim vazduhoplovnim snagama, u prva četiri sata borbi helikopteri i borbeni avioni napali su oko 300 ciljeva, od kojih većina „na izraelskoj strani granice”.

AP Photo
 

List je u izveštaju naveo da je vazdušno bombardovanje sada fokusirano na Gazu, ali sa stanjem visoke spremnosti da se uključi u borbe koje se već vode na severu.

Izraelska vojska objašnjava da je vazduhoplovstvo obučeno i opremljeno za borbu u dva pozorišta istovremeno, s tim da se preferira fokusiranje na jedno glavno pozorište.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike