Malo im Gvozdena kupola i najjača vojska: 4.000 pripadnika američke mornarice ide ka Izraelu

17.10.2023

19:46

1

Autor: M. Vu.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je ranije naložio da se oko 2.000 američkih vojnika pripremi za raspoređivanje na Bliskom istoku

Malo im Gvozdena kupola i najjača vojska: 4.000 pripadnika američke mornarice ide ka Izraelu
Amerika šalje vojnike u Izrael - Copyright Tanjug/AP/Profimedia

SAD će poslati više od 4.000 pripadnika mornarice ka obali Izraela, objavio je danas Vašington post, pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Oni će se pridružiti američkoj floti koja će uključivati dva nosača aviona i njihove prateće brodove, prenosi američki list.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je ranije naložio da se oko 2.000 američkih vojnika pripremi za raspoređivanje na Bliskom istoku u okviru podrške Izraelu, saopšteno je iz Pentagona.

AP Photo/Guang Niu, Pool
 

Trupe, među kojima ne bi bilo pešadije, imale bi zadatak da daju savete i da pružaju medicinsku pomoć, a vojnici dolaze iz svih američkih jedinica i nije planirano da učestvuju u borbama.

Priprema za raspoređivanje ne znači nužno da će vojska biti poslata, već samo skraćuje vreme trupama da budu spremne za pokret, ako zatreba.

Američki državni sekretar Antoni Blinken, je skoro rekao da će Vašington pružiti „punu podršku” Izraelu slanjem, između ostalog, nosača navođenih raketa i borbenih aviona F-35.

Pored toga, američki ministar odbrane Lojd Ostin saopštio je u nedelju da Vašington šalje još ratnih brodova i najveći svetski nosač aviona, USS Džerald R Ford, kao demonstraciju sile i pomoći svom najbližem savezniku u regionu.

AP Photo/Ariel Schalit
 

Izrael ima ogroman vojni aparat. Prema podacima Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS) za 2023. godinu, Izrael ima 169.500 aktivnih vojnih lica u vojsci, mornarici i paravojnim formacijama. Dodatnih 465.000 je u rezervnom sastavu, dok je još 8.000 u paravojsci.

Otprilike 300.000 izraelskih vojnika sada je stacionirano neposredno ispred pojasa Gaze, rekao je portparol vojske u sredu, izazivajući strah od moguće kopnene operacije.

Služenje vojnog roka je obavezno za sve građane starije od 18 godina, a po prijemu u vojsku muškarci služe 32 meseca, a žene 24 meseca.

AP Photo/Tsafrir Abayov
 

Izrael ima jednu od najjačih armija na Bliskom istoku sa naprednim sistemima nadzora i naoružanja.

Izraelski sistem Gvozdena kupola je mobilni sistem vazdušne odbrane napravljen da presreće i uništava rakete kratkog dometa koristeći radarsku tehnologiju. Razvijen je 2006. godine nakon rata sa Hezbolahom kada su hiljade raketa ispaljene ka Izraelu.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike