Belgorod na meti ukrajinskih napada, Borelj: EU nastavlja da pruža Ukrajini finansijsku pomoć

01.10.2023

07:00

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Belgorod na meti ukrajinskih napada, Borelj: EU nastavlja da pruža Ukrajini finansijsku pomoć
Ilustracija - Copyright AP Photo

Rat u Ukrajini - 585. dan.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj doputovao je u Odesu, gde je ponovio da EU pruža vojnu, ekonomsku, političku i diplomatsku podršku Ukrajini.

Moskva obeležila Dan ujedinjenja novih regiona sa Ruskom Federacijom – reč je o četiri oblasti u Ukrajini čije je pripajanje Rusija proglasila pre godinu dana.

Mađarska i dalje neće pristati na izdvajanje 500 miliona evra iz Mirovnog fonda za kupovinu naoružanja za Ukrajinu, uprkos tome što je Kijev suspendovao status „sponzora rata“ mađarskoj OTP banci.

Rusija će nastaviti svoju specijalnu vojnu operaciju sve dok potpuno ne uništi nacistički režim u Ukrajini i oslobodi svoje iskonske teritorije, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

22.25 - Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Nikolajevskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine.

21.00 - Moravjecki o pomoći Poljske i odnosu Ukrajinaca sa Nemačkom

Poljski premijer Mateuš Moravjecki pozvao je Ukrajinu da bude zahvalna što je Poljska dala utočište za milione Ukrajinaca i da ne veruje Nemačkoj, piše list „Dzjenik gazeta pravna“.

- Shvatam da on (ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski) sada misli da će imati blizak savez sa Nemačkom. Upozoravam da će Nemci uvek hteti da se postignu dogovor sa Rusima uz pomoć centralnoevropskih država. Upravo je Poljska ta koja je pod svoj krov prihvatila nekoliko miliona Ukrajinaca. Više smo pomogli u trenutku kada su Nemci hteli da pošalju pet hiljada šlemova u opkoljeni Kijev - istakao je Moravjecki.

On je dodao i da će Varšava zaštititi poljsku poljoprivredu „od ukrajinskih poljoprivrednih oligarha“.

AP Photo/Patrick Semansky
 

20.25 - Bajden: Podrška Ukrajini će se nastaviti

Američki predsednik Džozef Bajden je, nakon odobravanja privremenog budžeta koji ne uključuje novac za Ukrajinu, obećao saveznicima SAD i Kijevu da podrška Vašingtona neće prestati.

- Želim da uverim američke saveznike, američki narod i narod Ukrajine da se mogu osloniti na našu podršku, da nećemo otići - rekao je Bajden tokom govora u Beloj kući.
 

19.15 - Borelj: EU nastavlja da pruža Ukrajini finansijsku pomoć

Evropska unija će nastaviti da pruža i povećava finansijsku pomoć Ukrajini bez obzira na to šta se dešava u Sjedinjenim Američkim Državama, budući da sukob u ovoj zemlji smatra egzistencijalnom pretnjom za sebe, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na konferenciji za novinare tokom posete Kijevu.

On je takođe uverio ukrajinsku stranu da pomoć EU ne zavisi od rezultata ofanzive Oružanih snaga Ukrajine, priznajući da je ona teška zbog ruskih utvrđenja.
Borelj je naglasio da je Evropska unija u cilju nastavka borbenih dejstava samo od početka ove godine Ukrajini predala „300 hiljada granata kalibra 155 milimetara i 2,6 hiljada raketa“. On je obećao da će EU nastaviti da povećava proizvodnju municije za Ukrajinu.

Zbog problema sa budžetom u SAD oba doma američkog parlamenta ranije su odobrila, a zatim je američki predsednik Džozef Bajden potpisao zakon o produženju finansiranja savezne vlade za 45 dana, odnosno do 17. novembra. Dokument ne uključuje pomoć Ukrajini. Međutim, Bajden je nakon toga izjavio da se, uprkos ovom zakonu, američka pomoć Kijevu neće okončati.


18.20 - Šeps: Više od 50.000 ukrajinskih vojnika će u Velikoj Britaniji proći obuku

Britanski ministar odbrane Grant Šeps izjavio je da će u Velikoj Britaniji do kraja godine proći obuku više od 50 hiljada ukrajinskih vojnika.

Šeps je, istovremeno, naglasio da je Britanija pristupila obuci ukrajinskih vojnika „mnogo pre“ aktuelnog sukoba.
 

17.50 - Deo cevi vodokanala „Severski Donjec-Donbas“ i filter-stanica oštećeni su u napadu ukrajinskih snaga

Ove vesti saopštio je gradonačelnik grada Gorlovka Ivan Prihodko na svom Telegramu.

16.24 - Oborene rakete iznad Krima

Iznad grada Džankoj na Krimu PVO je oborila dve ukrajinske rakete "Grom", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Lider Krima Sergej Aksjonov rekao je da su ostaci rakete oštetili jedno skladište a da žrtava i povređenih nema.

14.18 - Finski premijer: Ne odustajemo od podrške Ukrajini, Rusija je nepredvidiva

Premijer Finske Peteri Orpo poručio je danas da njegova vlada neće odustati od podrške Ukrajini, dodavši da je Rusija nepredvidiva.

- Mi moramo da radimo sve vreme jer je Rusija veoma nepredvidiva - rekao je Orpo i naveo da Moskva trenutno ne predstavlja pretnju po Finsku.

Istakao je da Evropa i Zapad moraju da imaju na umu da se Ukrajini na svaki način mora pomoći da pobedi u ratu.

- Pretnja Rusije neće nestati, čak i ako Ukrajina sutra pobedi - naveo je Orpo.

13.19 - Borelj u Kijevu

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj koji je juče boravio u nenajavljenoj poseti Odesi, danas je doputovao u Kijev i tamo razgovarao sa predsednikom Ukrajine Vladmirom Zelenskim i ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom.

11.20Medvedev: Britanski instruktori u Ukrajini biće naša legitimna meta

Ekaterina Shtukina, Sputnik, Pool Photo via AP, File
Dmitrij Medvedev

10.41 - Ukrajina: Ruski napadi na Dnjepropetrovsku, Hersonsku i Černigovsku oblast

Ruske snage napale su noćas Dnjepropetrovsku, Hersonsku i Černigovsku oblast, saopštile su vlasti tih ukrajinskih regiona. 

Načelnik Hersonske oblasne uprave Oleksandar Prokudin izjavio je da su dvojica muškaraca povređena u ruskom granatiranju sela Stanislav, dok je načelnik Dnjepropetrovske oblasne uprave Sergej Lisak saopštio da su ruske snage noćas napale dronovima Krivi Rog i da je jedan dron uništen, ali da je oštećena civilna infrastruktura. 

Ruske snage su teškom artiljerijom gađale i Nikopolj, a oštećeni su dalekovodi i gasovodi, naveo je Lisak.

10.15 - Ukrajinske snage su u poslednja 24 sata 60 puta gađale Belgorodsku oblast Rusije, objavio je na Telegramu gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

9.06 - Tri ukrajinska teretna broda isplovila iz crnomorskih luka

Nakon što se Rusija povukla iz crnomorskog sporazuma o izvozu žitarica, a vlasti u Kijevu uspostavile privremeni humanitarni koridor, tri ukrajinska teretna broda isplovila su iz ukrajinskih crnomorskih luka posle utovara, evidentirano je u bazi podataka pomorske plovidbe.

Zamenik ukrajinskog premijera Oleksandar Kubrakov potvrdio je prošlog meseca da su tri teretna broda krenula ka Ukrajini zbog nastavka izvoza hrane i čelika.

8.15 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su tri ukrajinska drona uništena u Smolenskoj oblasti.

7.45 - Ukrajinske snage gađale su jutros područje glavne tržnice u mestu Šebekino u Belgorodskoj oblasti. Tri osobe su ranjene, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

7.10 - Riter predviđa, Duma potvrđuje: Rusija će osloboditi još pet regiona

Rusija će osloboditi još pet regiona u Ukrajini, kaže bivši obaveštajac, oficir američke vojske Skot Riter za Jutjub kanal "Ask inspektor".

Printscreen/YouTube
 

"Ukrajina je gotova. Ovo je moja nova prognoza. Ovaj sukob se neće završiti dok Rusija ne zauzme još pet regiona: Odesu, Nikolajev, Dnjepropetrovsk, Harkov i Sumi", navodi Riter.

Da Rusija, pored DNR i LNR, planira da vrati i ostatak svojih zemalja, kaže i zamenik predsednika Državne dume Petar Tolstoj. 

"Rusija mora da vrati ostatak svoje zemlje: Odesku, Nikolajevsku, Dnjepropetrovsku, Harkovsku oblast – sve zemlje u kojima živi naš ruski narod, koji je izdan i napušten pre 30 godina, izmislivši nezavisnu Ukrajinu, ne mareći za interese stanovnika ovih krajeva. Bolje ikad nego nikad, ali mi ćemo to popraviti", napisao je Tolstoj na Telegramu.

7.00 - Predstavnički dom Kongresa odobrio nacrt američkog budžeta: Nema pomoći za Ukrajinu

Predstavnički dom Kongresa, koji kontrolišu republikanci, predstavio je predlog zakona o privremenom produženju vladinog finansiranja za 45 dana bez uključivanja podrške Ukrajini, rekao je kongresmen Oklahome Tom Kol, javljaju "RIA Novosti".

Prema Kolovim rečima, inicijativa, između ostalog, predviđa sredstva za pomoć u katastrofama u SAD. Međutim, u dokumentu se ne govori o finansiranju Ukrajine, dodao je on. 

Pixabay
 

Nacrt je dobio dve trećine glasova potrebnih za njegovo usvajanje. Glasanje se nastavlja.

Time je američka vlada dobila šansu da izbegne predstojeće zatvaranje, koje će, u nedostatku konsenzusa u Kongresu o finansiranju vlade, početi 1. oktobra.

Nakon toga inicijativu mora da odobri Senat. U tom slučaju, ona će doći do američkog predsednika Džozefa Bajdena koji treba da potpiše dokument pre ponoći kako bi izbegao prekid rada savezne vlade.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike