Kijev namerava da pređe na taktiku spaljene zemlje; Bajdenova administracija za sada ne planira da isporuči ATACMS Ukrajini

17.09.2023

16:46 >> 00:06

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Kijev namerava da pređe na taktiku spaljene zemlje; Bajdenova administracija za sada ne planira da isporuči ATACMS Ukrajini
Ilustracija - Copyright Pixabay AP Photo/LIBKOS/Efrem Lukatsky

U toku je 570. dan rata u Ukrajini.

Oprema za elektronsko ratovanje oborila je bespilotnu letelicu iznad Livenskog okruga Orljske oblasti, rekao je guverner regiona Andrej Kličkov. 

Evropska komisija odlučila je da ne proširi zabranu isporuke žita iz Ukrajine na pet istočnoevropskih zemalja.

Umetničkoj klizačici Margariti Drobjazko oduzeto je državljanstvo Litvanije nakon učešća u emisiji "Labudovo jezero" olimpijske šampionke Tatjane Navke u Sočiju usred sukoba u Ukrajini.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

00.03 - Kim Džong-un i Šojgu razgovarali su o saradnji u oblasti odbrane i bezbednosti

Severnokorejski lider Kim Džong Un i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarali su danas o jačanju saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti, prenosi severnokorejski radio Glas Koreje.

„Kim Džong Un i Sergej Šojgu razmenili su mišljenja o regionalnim i međunarodnim vojno-političkim prilikama, kao i o poslovnim pitanjima koja se odnose na dalje jačanje taktičko-strateške interakcije, saradnje i međusobne razmene između oružanih snaga dve zemlje u oblasti odbrane i bezbednosti“, prenosi RIA Novosti.

23.52 - Erdogan putuje u Njujork na Generalnu skupštinu UN

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otputovaće u Njujork kako bi prisustvovao Generalnoj skupštini UN, usred pojačanih tenzija sa Vašingtonom po pitanjima Sirije i Rusije, preneo je danas Blumberg.

23.50 - Moravjecki: Embargo na uvoz ukrajinskog žita ostaje na snazi

Embargo na uvoz ukrajinskog žita u Poljsku ostaće na snazi dok Varšava ne razradi odgovarajući model saradnje sa Kijevom u ovoj oblasti, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki u obraćanju biračima u naselju Mijetne kod Varšave.

23.31 - Bajdenova administracija za sada ne planira da isporuči ATACMS Ukrajini

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena trenutno ne planira da objavi svoju odluku o tome da li će isporučiti rakete dugog dometa Kijevu tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Vašingtonu sledeće nedelje, navode neimenovani izvori upoznati sa ovim pitanjem, a prenosi "Aksios".

Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File
 

Američki zvaničnik je rekao "Aksiosu" da još uvek postoji debata unutar Bajdenove administracije o snabdevanju Ukrajine sistemom ATACMS.

Bela kuća je odbila da komentariše.

Kako se ističe, Kijev već duže vreme traži ovu vrstu naoružanja, a ukrajinski zvaničnici su se nadali da će predsednik Bajden sledeće nedelje odobriti isporuku vojno-taktičkog raketnog sistema ATACMS, vođenog raketnog sistema zemlja-zemlja sa dometom preko 400 kilometara, navode ukrajinski izvori.

22.55 - Admiral NATO: Alijansa neće napasti Rusiju, ali ako nas napadnu upotrebićemo silu od 300.000 ljudi


Šef vojnog komiteta NATO admiral Rob Bauer izjavio je da Severnoatlantska alijansa nema nameru da napada Rusiju i, samim tim, za Moskvu Alijansa ne predstavlja pretnju.

AP Photo/Virginia Mayo


„Rusija zna da Alijansa nije pretnja za nju, jer mi ne planiramo da napadamo tu zemlju“, rekao je on na pres konferenciji u Norveškoj gde je učestvovao u godišnjoj konferenciji načelnika generalštaba zemalja Severnoatlantske alijanse.

22.14 - Vazdušna opasnost u tri oblasti

Vazdušna opasnost proglašena je u tri ukrajinska regiona u kasnim večernjim satima, podaci su sa ukrajinskog portala Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Sirene su se oglasile u Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva.

20.05 - Ukrajina namerava da pređe na taktiku spaljene zemlje 

Ukrajina namerava da pređe na taktiku spaljene zemlje na delu teritorije Hersonske oblasti koja je pod njenom kontrolom, izjavio je kopredsedavajući savetu za razvoj i integraciju novih teritorija pri Predstavničkom domu Ruske Federacije Aleksandar Malkevič.

„Stiče se utisak da ljudi koji donose odluke u Ukrajini shvataju da će se od Hersona u budućnosti oprostiti, stoga će preduzeti taktiku spaljene zemlje“, rekao je on.

Takođe je rekao i da je u toku prinudna evakuacija svih stanovnika tog regiona sa ciljem da se ta zemlja iskoristi u vojne svrhe.

19.48 - Od 17.septembra Rusi ne mogu kolima preko poljske granice

Rusi od 17. septembra neće moći da pređu poljsku granicu automobilima ruskih registarskih oznaka. Finska, Estonija, Litvanija i Letonija uvele su slična ograničenja ove nedelje. O potrebi zabrane razgovara se i u Norveškoj, poslednjoj zemlji u šengenskoj zoni koja se graniči sa Rusijom, u koju Rusi i dalje mogu da uđu kolima. 

 

19.30 - Ukrajinci kasetnom municijom gađali zgradu u Donjecku

Kasetna municija pogodila je višespratnicu u Donjecku, prenose RIA Novosti. Prema preliminarnim informacijama, dve osobe su povređene.

Profimedia
 

„Moja žena je bila u kuhinji i udarila je u kuhinju. Hitna ju je odvezla, pružila joj prvu pomoć i odvezla je u bolnicu”, rekao je jedan od očevidaca.

18.50 - U Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušni napad

18.31 - Kozačke brigade odbijaju napad ukrajinskih trupa

Kozačke brigade dobrovoljačkog jurišnog korpusa uspešno odbijaju napade ukrajinskih trupa na Kinburnsku peščaru u Hersonskoj oblasti, gde Oružane snage Ukrajine redovno pokušavaju da probiju liniju odbrane ruskih trupa

18.16 - Šef Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov prijavio je napad dronom na selo Dolgoe, Valujski gradski okrug.

17.40 - Telo nestalog bivšeg britanskog vojnika pronađeno u Ukrajini

Telo nestalog bivšeg britanskog vojnika Danijela Berka (36) pronađeno je u Ukrajini, saopštila je britanska policija.

U saopštenju se navodi da policija Mančestera sarađuje sa porodicom vojnika i ukrajinskim vlastima kako bi podržala formalnu identifikaciju i vratila njegovo telo kući, peneo je Skaj njuz.

17.06 - Vojni ekspert: Ukrajina će biti prinuđena da završi kontraofanzivu

Ukrajinske oružane snage će uskoro biti prinuđene da završe kontraofanzivu, pošto su skoro iscrpile svoje rezerve, kaže vojni ekspert Franc Stefan Gadi .

„Kulminaciju kontraofanzive videćemo u narednim nedeljama, krajem ovog ili sredinom sledećeg meseca. Odlučujući faktor neće biti vremenske prilike, kako veruju mnogi stručnjaci, već iscrpljivanje kadrovskih i oružanih rezervi Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je Gadi na televiziji ZDF.

16.45 - Zelenski upozorio države članice EU: Reagovaćemo ako prekršite zakon!

Kijev će odgovoriti ako zemlje EU odluče da uvedu jednostrana ograničenja na ukrajinsko žito u suprotnosti sa odlukama donetim u Briselu, rekao je predsednik Vladimir Zelenski.

Ako Poljska, Mađarska, Rumunija ili Slovačka donesu odluke koje „krše zakon EU, Ukrajina će odgovoriti na civilizovan način“, upozorio je Zelenski, ne precizirajući kontramere kojima Kijev može da pribegne.

Evropska komisija je u petak odlučila da ne produži zabranu isporuke ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta u Poljsku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku i Slovačku. Ivičnjaci, koji su uvedeni u maju, a istekli su 15. septembra.

AP Photo/Petr David Josek
 

14.17 - Rusko Ministarstvo odbrane: Na dva dela fronta Kijev za nedelju dana izgubio više od 700 vojnika

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ukrajinska vojska u hersonskom pravcu za nedelju dana izgubila do 360 vojnika.

- U hersonskom pravcu glavni napori su bili usmereni na to se spreči iskrcavanje diverzantskih grupa protivnika na ostrva i levu obalu Dnjepra - navelo je Ministarstvo.

U krasnolimanskom pravcu ruske snage su za poslednjih nedelju dana odbile 13 napada protivnika. Kijev je izgubio 400 vojnika, 18 oklopnih vozila i naoružanje.

13.42 - U Poljskoj od sutra stupa na snagu zabrana ulaska za automobile sa ruskim registracijama

Prethodno su istu zabranu uvele baltičke zemlje i Finska.

13.01 - Ruska PVO uništila ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti.

13.00 - Rogov: Američke "abramse" čeka ista sudbina kao i britanske "čalendžere" i nemačke "leoparde"

Američke tenkove "abrams" čeka ista sramota kad stignu na front u Zaporoškoj oblasti kao i britanske "čalendžere" i nemačke "leoparde", rekao je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.

Printscreen Twitter/squatsons
Uništeni "čalendžer 2"

- Došlo je vreme sramote i za SAD. Amerikanci hrle napred da ponove bruku nemačkih tenkova "leopard" i britanskih "čalendžera", da ceo svet vidi kako gore njihovi tenkovi u južnoruskim stepama - rekao je on povodom izjave sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Alekseja Danilova da će Kijev uskoro dobiti američke tenkove i da će ih biti više od 10.

12.12 - Američki obaveštajac: Ukrajina trpi katastrofalne gubitke

Ukrajinska vojska na sve načine nastoji da zamrzne sukob do početka jesenjih kiša i tako odloži svoj krah, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter.

- Ukrajina trpi katastrofalne gubitke. Pre ili kasnije njih čeka krah. Mislim da se sada Ukrajinci svim silama trude da kontraofanziva funkcioniše do početka kiša kada borbena dejstva mogu biti zamrznuta - naveo je on.

Prema njegovim rečima, takva taktika je veoma rizična za Kijev, a osim toga ruska vojska ne planira zamrzavanje konflikta jer se uspešno bori i u takvim uslovima.

10.55 - Proglašena vazdušna opasnost u Harkovu

U Harkovu je proglašena vazdušna opasnost, a gradonačelnik Igor Terehov je objavio na svom Tviter nalogu da se u gradu čuju eksplozije.

 

 

Sirene su se čule i u Dnjepropetrovskoj, Kievskoj, Nikolajevskoj, Poltavskoj, Čerkaskoj, Černigovskoj oblasti, kao i u delovima Hersonske i Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

 

 

10.19 - Pojačani napadi na Donjeck

Ukrajinske snage su u roku od 10 minuta ispalile sedam projektila sa kasetnom municijom na Donjeck.

9.09 - Na Krimu se prodaje imovina bogatih Ukrajinaca, prihod ide za finansiranje rata

Na Krimu je održano prvih osam aukcija za prodaju ranije nacionalizovane imovine, "ukrajinskih oligarha koji su zauzeli neprijateljski stav prema Rusiji", saopštio je predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov .

- Sklopljeni su kupoprodajni ugovori na iznos od preko 815 miliona rubalja (8,51 miliona dolara). Predmet ugovora su stambene i poslovne nekretnine - napisao je on na Telegramu, prenosi agencija RIA Novosti.

8.44 - Ukrajina uskoro dobija prve „abramse“, očekuje se više nego što je obećano

Profimedia
 

SAD će Ukrajini sredinom septembra isporučiti prve tenkove „abrams“, a prva pošiljka bi trebalo da broj deset vozila, s tim što se očekuje da će broj dobijenih tenkova ipak biti ipak biti veći, rekao je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov.

8.23 - Ruska PVO oborila ukrajinske dronove iznad Kaluške i Tverske oblasti

Ruska PVO uništila je dva ukrajinska drona na nebu iznad Kaluške i Tverske oblasti u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ruska vojska je sistemima "soncepek" likvidirala dva uporišta 79. desantno-jurišnenj brigade ukrajinske vojske kod mesta Movomihajlovka na području DNR, rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe "Jug" Oružanih snaga Rusije Georgij Minesašvili.

7.13 - Patrušev: SAD sve više koriste britanske obaveštajne službe

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Patrušev

Sjedinjene Američke Države jačaju saradnju sa Britanijom, da bi iskoristile potencijal svojih obaveštajnih službi, tehnološki napredak i integrisale britanske oružane snage u tekuće američke operacije u različitim delovima sveta, ukazuje sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Politički krugovi u SAD smatraju da imaju ulogu mesije i želeli bi da Amerika vlada svetom snažnom spoljnom politikom, ne priznajući ničije interese, navodi Patrušev u svom članku za ruski časopis "Razvedčik".

Prema njegovim rečima, američka elita se aktivno meša u unutrašnje procese širom Latinske Amerike, Afrike i Azije, gradeći sebi nove saveze.

7.00 - Kijev i Zapad frustrirani neuspehom ukrajinske ofanzive

Ljudi žele da vide rezultate odmah, i to je razumljivo, ali ovo nije holivudski film gde se sve završi za sat i po, ponovio je prošlog vikenda ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

AP Photo/Petr David Josek
 

Sama ideja da će Ukrajinci uspeti da probiju ruske redove uvek je bila više holivudska priča nego realnost, a posle tri meseca neuspele ofanzive, Zelenski i njegova vlada spremaju se za rat iscrpljivanjem, piše "Fajnenšel tajms".

U međuvremenu, Zapad žali što Kijev nije iskoristio zalihe oružja i vrhunac političke podrške da napravi bilo kakav prodor.

Pojedini američki zvaničnici privatno su rekli da Ukrajinci nisu uspeli da savladaju tehnike modernog ratovanja. Ukrajinci, sa druge strane, poručuju Amerikancima da se nikada nisu borili na bojnom polju poput Ukrajine.

Američki general Mark Mili rekao je Bi-Bi-Siju da je ukrajinskim snagama preostalo samo četiri do šest nedelja da nastave svoju ofanzivu pre nego što počnu jesenje kiše. To je iznerviralo ukrajinske zvaničnike, koji ukazuju da je južna Ukrajina, gde se odvija glavni ofanzivni napad, relativno suva i njene zime manje oštre od ostatka zemlje.

- Mi nismo Afrika sa kišnom sezonom - poručio je general-potpukovnik Kirilo Budanov, načelnik ukrajinske obaveštajne službe za odbranu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike