Izabrani lideri DNR, LNR i Zaporoške oblasti; Ukrajinske snage su gađale Donjeck

24.09.2023

16:44 >> 00:17

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Izabrani lideri DNR, LNR i Zaporoške oblasti; Ukrajinske snage su gađale Donjeck
Rat u Ukrajini - Copyright Profimedia

Rat u Ukrajini ušao je u 577. dan.

Najmanje jedna ukrajinska raketa pogodila je zgradu štaba Crnomorske flote u Sevastopolju, poginuo je vojnik.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je Ukrajini isplaćeno još 1,5 milijardi evra.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doputovao je u prvu posetu Kanadi od početka rata.

Džozef Bajden je obećao Zelenskom da će SAD poslati Kijevu manji broj raketa dugog dometa, javljaju američki mediji.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

23.32 - Ukrajinske snage su gađale Donjeck i tom prilikom su ranjene dve žene.

23.13 - Izabrani lideri DNR, LNR i Zaporoške oblasti

Danas su izabrani lideri samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Zaporoške oblasti, javljaju ruski mediji.

U Lugansku je održana inauguracija Leonida Pasečnika, izabranog za šefa LNR, prenela je agencija RIA Novosti. Prethodno su poslanici Narodnog saveta samoproglašene LNR jednoglasno izabrali Pasečnika na mesto šefa republike.

Denis Pušilin je izabran na mesto šefa DNR, objavljeno je na njegovom sajtu.

22.59 - Papa Franja: Vojna industrija je ključni pokretač patnje ukrajinskog naroda

Papa Franja danas je izjavio da je vojna industrija ključni pokretač patnje ukrajinskog naroda u ratu sa Rusijom, rekavši da će čak i uskraćivanje oružja sada nastaviti njihovu patnju.

AP Photo/Gregorio Borgia
 

Papa Franja je priznao da je razočaran što diplomatske inicijative Vatikana nisu urodile plodom, ali je rekao da iza sukoba između Rusije i Ukrajine stoji i industrija oružja, preneo je AP.

On je opisao paradoks koji je od Ukrajine napravi "mučenički narod", da su u početku mnoge zemlje Ukrajini davale oružje, a sada ga uzimaju.

22.28 - Lavrov potvrdio potencijalnu posetu Pjongjangu u oktobru

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov potvrdio je da postoji mogućnost da poseti Severnu Koreju sledećeg meseca.

- U skladu sa odlukom severnokorejskog lidera Kim Džong Una i predsednika Rusije Vladimira Putina, dogovorićemo moje razgovore u Pjongjangu, koji bi zaista mogli da se održe sledećeg meseca - rekao je on na konferenciji za novinare posle 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, preneo je TASS.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

Pored toga, Lavrov je podsetio da je predsednik Rusije posle razgovora sa severnokorejskim liderom dao niz izjava novinarima u kojima je jasno izneo sve oblasti saradnje kojih su se dotakli tokom sastanka i dogovorili da ih razvijaju. 

21.15 - Zelenski kratko boravio u Poljskoj, dodelio priznanja volonterima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski dodelio je poljskim volonterima državna priznanja tokom kratke posete Poljskoj na putu za Ukrajinu, ali se nije sastao sa zvaničnicima jer su odnosi dve zemlje zategnuti zbog uvoza žitarica, preneo je Rojters.

20.59 - Hejfong: Zelenski se ponaša kao razmaženo dete

Američki novinar Deni Hejfong izrazio je mišljenje da bi ponašanje poput razmaženog deteta moglo da liši ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog pomoći zapadnih zemalja.

Kako je novinar primetio, ponašanje Zelenskog na Generalnoj skupštini UN sve više dovodi u sumnju lidere zapadnih zemalja.

AP Photo/Julia Nikhinson
 

- Zapadu je izuzetno teško da opravda podršku Ukrajini kada se Zelenski ponaša kao dete, razmaženo dete - naglasio je Hejfong na svom Jutjub kanalu.

19.52 - Gladkov: Ukrajinske oružane snage granatirale Šebekino u Belgorodskoj oblasti

Ukrajinske oružane snage granatirale su Šebekino u Belgorodskoj oblasti, rekao je guverner regije Vjačeslav Gladkov.

- Žrtava nema. Na teritoriji proizvodne radionice jednog od industrijskih preduzeća postoji šteta: krov je polomljen - napisao je Gladkov na svom Telegram kanalu.

Guverner je napomenuo da su operativne i hitne službe već na licu mesta, preneo je TASS.

On je prokomentarisao i posete Zelenskog Kongresu i UN-u

- Posete predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Kongresu i UN su pozorište radi dobijanja sredstava, rekao je bivši oficir američkog marinskog korpusa Skot Riter.

Profimedia
 

18.08 - Ruska vojska uništila deo zaliha krstarećih raketa i municije sa osiromašenim uranijumom

Oružane snage Rusije izvele su tokom nedelje 12 grupnih napada na objekte za remont aviona Oružanih snaga Ukrajine i baze stranih plaćenika. Kako su saopštili u ruskom Ministarstvu odbrane, uništen je deo zaliha krstarećih raketa i granata sa osiromašenim uranijumom koje je Zapad isporučio Ukrajini.

- U periodu od 17. septembra do 23. septembra 2023. godine, Oružane snage Rusije izvele su 12 grupnih napada visoko preciznim, dalekometnim oružjem, kopnenog i vazdušnog baziranja i bespilotnim letelicama na: objekte za remont aviona i oklopnih vozila, na rafinerije, skladišta municije, preciznog naoružanja i oružja strane proizvodnje, centre za obaveštavanje i obuku ukrajinskih diverzanata, kao i na baze za smeštaj stranih plaćenika - saopštio je vojni resor.

17.02 - Minesašvili: PVO sistemi su uništili sedam ukrajinskih dronova

Položaji ukrajinske vojske bili su mete napada teških ruskih bacača granata Solncepek na donjeckom pravcu, izjavio je za Sputnjik portparol grupe „Jug“ Georgij Minesašvili.

Prema njegovim rečima, PVO sistemi su uništili sedam ukrajinskih dronova u oblastima Berestovo i Otradovka u DNR.

16.43 - Bajden šalje Ukrajini raktne sisteme sa kastenom municijom

Američki predsednik Džozef Bajden odlučio je da se Ukrajini isporuče operativno-taktički raketni sistemi "ATACMS" sa kasetnom municijom, piše britanski "Fajnenšel tajms" pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

- Vašington će poslati Ukrajini verziju raketa sa kasetnom municijom a ne jednom bojevom glavom - navodi se u članku.

Podsetimo, "ATACMS" je operativno-taktička balistička raketa koju proizvodi kompanija "Lokid Martin". Ona može biti lansirana iz višecevnog bacača raketa, uključujući sistem "M142 hajmars".
Prema navodima sagovornika, Kijevu će uskoro biti poslata mala partija raketa, a američke vlasti su se na to odlučile i pre nego što je ukrajinski predsednik došao u SAD ali nisu htela da to i otkriju.

AP Photo/Andrew Harnik, Pool, File
 

14.12 - Gagin: Ukrajinske snage nisu napredovale u južnodonjeckom pravcu

Oružane snage Ukrajine doživele su neuspeh u pokušaju da napreduju u području Urožajnog na južnodonjeckom pravcu, u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je savetnik vršioca dužnosti načelnika regiona Jan Gagin.

- Ofanziva oružane snage Ukrajine doživela je neuspeh kod Urožajnog. Uprkos više pokušaja i testiranja taktika - nisu imali uspeha. Nekoliko nedelja su gađali naše položaje artiljerijom, pokušali su da zađu na naše položaje, gađali nas svim mogućim sredstvima - sve to se pokazalo neuspešnim. Na kraju, veći deo jurišne grupe protivnika je bio uništen, dok su se ostali brzo razbežali - rekao je on.

13.50 - U Norveškoj uhapšen bivši komandant paravojne grupe “Vagner”

Norveška policija je uhapsila bivšeg komandanta ruske paravojne grupe “Vagner” Andreja Medvedeva zbog toga što je navodno na ilegalan način pokušao da pređe granicu i vrati se nazad u Rusiju, nakon što je zatražio azil u Norveškoj ranije ove godine, saopštili su danas advokati uhapšenog.

Iz policije su prethodno saopštili da je uhapšen muškarac u 20-im godinama zbog pokušaja da ilegalno pređe granicu, ali nisu naveli o kome je reč, prenosi Rojters.

Prelazak granice sa Rusijom dozvoljen je samo na određenim mestima, navodi agencija.

AP Photo
 

Advokat Medvedeva tvrdi da je Rus uhapšen zbog nesporazuma.

12.41 - Ruska vojska uništila deo zaliha krstarećih raketa i municije sa osiromašenim uranijumom

Oružane snage Rusije izvele su tokom nedelje 12 grupnih napada na objekte za remont aviona Oružanih snaga Ukrajine i baze stranih plaćenika. Kako su saopštili u ruskom Ministarstvu odbrane, uništen je deo zaliha krstarećih raketa i granata sa osiromašenim uranijumom koje je Zapad isporučio Ukrajini.

- U periodu od 17. septembra do 23. septembra 2023. godine Oružane snage Rusije izvele su 12 grupnih napada visoko preciznim, dalekometnim oružjem, kopnenog i vazdušnog baziranja i bespilotnim letelicama na: objekte za remont aviona i oklopnih vozila, na rafinerije, skladišta municije, preciznog naoružanja i oružja strane proizvodnje, centre za obaveštavanje i obuku ukrajinskih diverzanata, kao i na baze za smeštaj stranih plaćenika - saopštio je vojni resor.

11.32 - Gumenjuk o napadu na štab Crnomorske flote: Imamo mnogo takvih ciljeva

Rukovodilac pres centra ukrajinskih oružanih snaga južnog sektora Natalija Gumenjuk izjavila je danas da je ukrajinski napad na štab ruske Crnomorske flote 22. septembra u Sevastopolju veoma moćan rezultat i da Ukrajina "tamo ima mnogo takvih ciljeva".

Gumenjuk je rekla da je pogađanje takvog objekta uvek veoma moćan rezultat, ne samo borbeni, već i moralni i psihološki, prenosi agencija Unian.

Profimedia
 

- Tamo imamo mnogo takvih ciljeva. Još je rano da se otkrivaju svi detalji. Biće sve više iznenađenja za njih - dodala je ona.

9.36 - Kijev tvrdi da je u napadu na štab ruske mornarice u Sevastopolju desetine mrtvih

Ukrajinske Snage za specijalne operacije (SOF) tvrde u saopštenju da je rezultat napada na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju desetine mrtvih i ranjenih, „uključujući i više rukovodstvo flote“, prenosi CNN.

U saopštenju SOFa na Telegramu navedeno je da je specijalna operacija pod nazivom „Zamka za krabu“, koja je izvedena u petak, bila tempirana u trenutku kada su se sastajali visoki oficiri ruske mornarice i da je njen rezultat desetine mrtvih i ranjenih, „uključujući i više rukovodstvo flote“.

- Hrabar i mukotrpan rad Snaga za specijalne operacije omogućio je da „na vreme i precizno“ gađaju štab Crnomorske flote, dok se viši štab ruske mornarice sastajao u privremeno okupiranom gradu Sevastopolju - navedeno je u saopštenju.

8.20 - Oborena raketa iznad Sevastopolja

7.43 - Ruska avijacija uništila je dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu, saopštio je portparol grupe istok Oleg Čehov.

7.15 - Obustavljen prevoz putnika

U Sevastopoljskom zalivu obustavljen je prevoz putnika, saopštile su gradske vlasti.

Profimedia
 

Gubernator grada Mihail Razvožajev rekao je da su, prema preliminarnim informacijama, u Sevastopolju dejstvovali sistemi PVO i da su fragmenti rakete pali u području pristaništa Suharnaja Balka.

Sve službe su izašle na lice mesta.

7.00 - "Ukrajina kao vojna laboratorija": Kako vojni zvaničnici SAD vide rusko-ukrajinski sukob

Vojna saznanja iz ukrajinskog sukoba podjednako su važna kao ona koja su SAD sakupile u Avganistanu, ili Iraku, rekla je pomoćnica ministra odbrane za strategiju, planove i kapacitete Mara Karlin tokom panel diskusije na Institutu Ronald Regan.

Ukrajina je postala prava "laboratorija za vojne inovacije", posebno u oblasti veštačke inteligencije i dronova, istakla je ona.

"Ima stvari koje učite kroz ratne igre ili simulacije, a postoje i druge stvari koje ćete neizbežno naučiti kada je u toku rat", rekla je Karlin, podsetivši "koliko je inovacija bilo" za vreme američkih agresija u Iraku i Avganistanu, gde su vojnici SAD mogli da primene nove tehnologije "na bojnom polju, osmisle određene pomake i primene ih."

Percepcija sukoba kao "vojne laboratorije" već duže vreme je popularna ne samo među zapadnim sponzorima Kijeva, već i samih kijevskih vlasti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike