Sarkozi: Putin je bio isprovociran da napadne Ukrajinu; "Noćni lovci" kod Kupjanska naterali ukrajinsku vojsku da se povuče

15.09.2023

16:58 >> 00:37

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Sarkozi: Putin je bio isprovociran da napadne Ukrajinu; "Noćni lovci" kod Kupjanska naterali ukrajinsku vojsku da se povuče
Sukob u Ukrajini - Copyright Pixabay AP Photo/Efrem Lukatsky/Jae C. Hong

U toku je 568. dan rata u Ukrajini.

Avijacija Crnomorske flote otkrila je i uništila tri bespilotna čamca Oružanih snaga Ukrajine u Crnom moru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. 

Šojgu je odobrio listu bolesti za koje se ne može služiti po ugovoru u periodu mobilizacije, vanrednog stanja i rata. 

Snage PVO oborile su dve bespilotne letelice iznad Unečkog okruga u Brjanskoj oblasti. 

U ovom trenutku okončanje sukoba u Ukrajini pod uslovima koji odgovaraju Sjedinjenim Američkim Državama je nemoguće, saopštila je Bela kuća.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

00.36 - Sarkozi: Putin je bio isprovociran da napadne Ukrajinu, pregovori jedino rešenje

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je da političari koji kažu da je nemoguće razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom to jednostavno nikada nisu uradili, kao i da je Putin bio isprovociran da napadne Ukrajinu.

„Kada mašete crvenom tkaninom biku ispred nosa, nemojte se iznenaditi ako juriša“, poručio je bivši francuski predsednik u intervjuu za BFM-TV. On je naveo da je 500.000 ljudi već poginulo u ratu Rusije protiv Ukrajine.

00.04 - Umerov i Borelj razgovarali o nabavci oružja za Ukrajinu

Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov i visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj razgovarali su telefonom o poboljšanju snabdevanja Ukrajine oružjem i municijom.

„Konsultovali smo se o tome kako da poboljšamo snabdevanje Ukrajine oružjem i municijom. Sloboda se može zaštititi samo kolektivnim delovanjem, što zahteva efikasnu zajedničku bezbednosnu arhitekturu u Evropi. Radimo na tome", napisao je Umerov na Fejsbuku.

23.30 - "Noćni lovci" naterali ukrajinsku vojsku da se povuče

 Izviđačka grupa Oružanih snaga RF „Noćni lovci”, koristeći program koji su razvili ruski stručnjaci, identifikovala je neprijateljsku diverzantsku grupu kod Kupjanska i uz pomoć bespilotne letelice sa eksplozivom i artiljerijom primorala ukrajinsku vojsku da se povuče.

23.13 - Mediji: Zelenski će se sastati sa Bajdenom sledeće sedmice

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski planira da se sastane sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom sledeće sedmice kada bude otputovao u SAD na Generalnu skupštinu UN, prenosi NBC njuz, pozivajući se na visokog ukrajinskog zvaničnika.

Istovremeno, NBC njuz navodi da se još ne zna gde će sastanak biti održan - u Njujorku, gde će biti održana Generalna skupština, ili u Beloj kući, prenela je agencija RIA Novosti.

22.32 - U jednom od okruga Kijeva čuo se zvuk eksplozije, prenelo je ukrajinsko izdanje Strana.

Drugi detalji nisu navedeni. U ukrajinskoj prestonici nije bilo upozorenja o vazdušnom napadu.

20.32 - Putin i Kim razmenili poklone

Putin i Kim Džong Un razmenili poklone, među kojima su puške, ali i rukavica iz svemirskog skafandera, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

19.16 - SAD sankcionisale preko 150 kompanija i pojedinaca od RUS do Turske, Gruzije, UAE

SAD su saopštile danas da su uvele sankcije protiv više od 150 kompanija i pojedinaca, od Rusije do Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Gruzije, da bi se obračunale sa izbegavanjem sankcija i onemogućile Kremlju da dođe do tehnologije, novca i finansijskih kanala koji pomažu rat u Ukrajini.

19.01 - U jesen 2023. neće biti novog talasa mobilizacije u Rusiji, rekao je zamenik predsednika Komiteta za odbranu Državne dume Jurij Švitkin.

18.43 -  Predala se grupa ukrajinskih vojnika

Grupa ukrajinskih vojnika dobrovoljno se predala vojnicima Oružanih snaga Rusije u rejonu sela Novomajorskoe, koje se nalazi u Zaporoškoj oblasti. O tome je govorio predsednik javnog pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Profimedia
 

17.48 - Pušilin: Kijev nije zauzeo selo Andrejevka 

Vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin demantovao je saopštenja iz Kijeva da su ukrajinske snage, navodno, zauzele selo Andrejevka kod Artjomovska.

"Izjave ukrajinskih propagandista o zauzimanju Federalnog univerziteta u Andrejevki su samo još jedna laž. U ovom trenutku situacija je sledeća: nastavljaju se žestoke borbe u oblasti Kleščejevke i Andrejevke", naglasio je on.

Pušilin je dodao da su ruske trupe u protekla 24 časa malo popravile svoje položaje u ovoj oblasti.

Vršilac dužnosti lidera DNR je podsetio da je nedavno Kijev saopštio da su zauzeli i sela Opitno u pravcu Avdejevske. Prema njegovim rečima, tada je u to verovala i sama ukrajinska vojska, koja je krenula da utvrđuje položaje i našla se pod vatrom boraca Prvog armijskog korpusa.

17.17 - Ukrajinci pokušali da napadnu raketni brod

Oružane snage Ukrajine pokušale su bespilotnim plovilima da napadnu raketni brod - lebdelicu Crnomorske flote "Samum", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Profimedia
 

Brod je uništio plovilo protivnika koje mu se približavalo.

Ovo prvi prvi takav slučaj. Ruska vojska je rano ujutru uništila pet bespilotnih dronova Oružanih snaga Ukrajine u Crnom moru koji su pokušali da napadnu brod "Sergej Kotov".

16.57 - Duda: Ulazak Ukrajine u NATO više se ne dovodi u pitanje

Vrata NATO-a su otvorena za Ukrajinu, ali Kijev ne može da se pridruži vojnom bloku koji predvode SAD sve dok traje sukob sa Rusijom, rekao je poljski predsednik Andžej Duda.

Govoreći u sredu na Forumu Krinica u južnoj Poljskoj, Duda je podsetio na sastanak sa svojim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim kako bi razgovarali o budućnosti Kijeva u NATO-u u mesecima koji su prethodili samitu bloka, održanom u Viljnusu u julu.

AP Photo/Czarek Sokolowski
Zelenski i Duda

- Od početka smo, naravno, bili svesni da je ovo veoma teško pitanje. Posebno je teško jednostavno zato što je u toku rat i svi smo dobro svesni da direktan prijem Ukrajine kao punopravne članice NATO-a u ovom trenutku ne dolazi u obzir - rekao je on, a citirala je novinska agencija PAP.

16.03 - Bela kuća: SAD zabrinute zbog potencijalne odbrambene saradnje Rusije i Severne Koreje

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da su SAD zabrinute u vezi sa bilo kakvom vrstom potencijalne odbrambene saradnje između Rusije i Severne Koreje i dodao da SAD pažljivo prate kontakte između Moskve i Pjongjanga.

- Nijedna zemlja na planeti, niko ne bi trebalo da pomaže Putinu da ubija nevine Ukrajince. I ako odluče da pokrenu neku vrstu ugovora o naoružanju, očigledno je da ćemo to odmeriti i rešiti na odgovarajući način - rekao je Kirbi, a prenosi Glas Amerike.

15.04 - Rusija proterala dvojicu američkih diplomata

Rusija je danas proterala dvojicu službenika američke ambasade uz obrazloženje da njihovi postupci "nisu u skladu sa njihovim diplomatskim statusom".

Američki ambasador u Moskvi pozvan je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, gde mu je uručena protestna nota zbog postupaka njegovog prvog i drugog sekretara.

- Američkom ambasadoru je poručeno da te diplomate moraju da napuste rusku teritoriju u roku od sedam dana - navodi se u saopšenju, a prenosi TASS.

14.25 - Lavrov: Razmotrićemo sve ozbiljne predloge o Ukrajini

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Lavrov

Rusija je spremna da razmotri sve ozbiljne predloge za rešenje situacije u Ukrajini koji će uzimati u obzir realnost na terenu i interese Moskve, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- O tome je već više puta detaljno razgovarano: spremni smo da razmotrimo sve ozbiljne predloge koji će uzimati u obzir realnost na terenu i osnovne, legitimne interese Rusije - rekao je on otvarajući konferenciju za novinare nakon sastanka sa kolegom iz Mjanmara Tanom Svejem.

14.06 - NATO: Pad fragmenata ruskih dronova u Rumuniju slučajan incident

NATO ne vidi pretnje vojnih napada iz Rusije i smatra da je pad fragmenata dronova na teritoriju Rumunije slučajan incident, izjavio je zamenik generalnog sekretara Alijanse Mirčea Džoana.

- Želim da potvrdim da NATO nema informaciju da je reč o napadima na teritoriju NATO-a - istakao je Džoana.

13.42 - Zelenski: Hvala Bugarskoj što nije produžena zabrana prodaje žitarica iz UKR

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da je zahvalan Bugarskoj što nije produžila ograničenja na izvoz ukrajinskog žita od 15. septembra.

 

 

- Zahvaljujem Nikolaju Denkovu i njegovom timu, kao i bugarskim poslanicima koji su podržali ovaj potez. Bugarska daje primer istinske solidarnosti - napisao je Zelenski na svom nalogu na platformi Iks (Tviter).

Ograničenja koja je Evropska unija uvela u maju omogućila su Poljskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj da zabrane domaću prodaju ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta, dok istovremeno mogu da dozvole tranzit tog tereta iz Ukrajine za izvoz u drugim zemljama, navodi Rojters.

13.23 - EU ukinula sankcije trojici ruskih biznismena

Evropska unija uklonila je trojicu ruskih biznismena sa liste sankcionih osoba, objavljeno je danas u Službenom glasniku EU. 

Sankcije su ukinute biznismenu Grigoriju Berezkinu, milijarderu Farhadu Ahmedovu i bivšem direktoru ruske firme za elektronsku trgovinu "Ozon" Aleksandru Šalginu, prenosi Rojters.

AP Photo/Shakh Aivazov
 

13.17 - Pomorska avijacija Crnomorske flote Rusije otkrila je i uništila ukrajinski bespilotni čamac na Crnom moru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

12.48 - Politiko: Zelenski sledeće nedelje na zasedanju Saveta bezbednosti UN

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski mogao bi sledeće nedelje da se pojavi na sastanku Saveta bezbednosti UN za istim stolom sa predstavnikom Rusije, piše portal „Politiko“, pozivajući se na diplomate.

Kako je rekao visoki zvaničnik ukrajinske vlade, Zelenski se nada da će dobiti podršku drugih zemalja tokom svog govora na Generalnoj skupštini UN, kao i na sastancima sa stranim liderima.

- Ako se sledeće nedelje održi specijalno zasedanje Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, kako očekuju neke diplomate, Zelenski bi mogao da javno iznese svoj stav za istim stolom sa ruskim predstavnikom - navodi se u tekstu.

12.12 - Rojters: Ukrajina uništila ruski sistem protivvazdušne odbrane na Krimu

Ukrajina je uništila noćas ruski sistem protivvazdušne odbrane u blizini grada Jevpatorije na Krimu u napadu dronovima i raketama koji su izvele Služba bezbednosti Ukrajine i mornarica, rekao je ukrajinski obaveštajni izvor.

Profimedia
 

Izvor je naveo za Rojters da su ukrajinske snage uništile ruski sistem PVO "trijumf" u napadu dronovima i krstarećim raketama "neptun" ukrajinske proizvodnje koje su modifikovane za napade na kopnene ciljeve.  

11.51 - U granatiranju Petrovskog okruga oštećen autobus, ranjene dve osobe

U ukrajinskom granatiranju Petrovskog okruga Donjecka oštećen je autobus, dve osobe su ranjene, saopštio je gradonačelnik administrativnog centra DNR Aleksej Kulemzin na svom Telegramu.

Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za zločine Ukrajine prethodno je saopštio da su ukrajinske snage ispalile tri granate kalibra 155 mm na tu oblast.

11.34 - Ukrajina od SAD dobija još 1,25 milijardi dolara

Ukrajina će dobiti 1,25 milijardi dolara od Sjedinjenih Američkih Država preko povereničkog fonda Svetske banke, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo finansija.

- Sredstva će biti iskorišćena za podršku ugroženim slojevima stanovništva, kao i državnim službenicima, nastavnicima, lekarima i radnicima službi za hitno reagovanje - navodi se u saopštenju.

AP Photo/Susan Walsh
 

10.42 - Italijanski ministar odbrane: Rešenje za sukob će se naći za 7-8 meseci

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto izrazio je nadu da će se rešenje za sukob u Ukrajini naći u roku od sedam do osam meseci, prenosi italijanski list „Republika“.

10.13 - U ukrajinskom granatiranju sela u Kurskoj oblasti poginula jedna osoba

Jedna osoba je poginula u ukrajinskom granatiranju pograničnog sela Tjotkino u Kurskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt na svom Telegramu.

9.58 - Intenzivirani napadi na pograničnu oblast Belgorodske oblasti

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata granatirala pogranične oblasti Belgorodske oblasti više od 130 puta, uključujući i grad Šebekino, koji je granatiran 16 puta, a oštećene su zgrade preduzeća, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.

On je dodao da su na Valujski okrug ispaljene dve rakete iz sistema „grad“. U napadu nije bilo povređenih, ali su na dva društvena objekta polupana stakla.

Gladkov je naveo i da su iznad sela Tuljanka sistemi PVO oborili bespilotnu letelicu avionskog tipa.

9.16 - DNR: Kijevske snage svakodnevno kasetnom municijom gađaju Donjeck

Ukrajinske snage svakog dana ispaljuju američke kasetne granate na donjecko gradsko područje, saopštio je savetnik v.d. lidera DNR Jan Gagin.

Profimedia
 

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage već duže vreme koriste kasetnu municiju, uglavnom protiv civilnog stanovništva, gađajući gradove, a posebno Donjeck. On je podsetio da su ranije, na primer, Oružane snage Ukrajine vršile daljinsko miniranje podmunicijom – protivpešadijskim minama „lepestok“.

Gagin je naglasio da kasetna municija predstavlja dvostruku opasnost – podmunicija ne deluje uvek odmah i postaje „nekontrolisana mina koje se često zaglavljuje u krošnjama drveća“.

9.00 - Kijev: Uništeno 17 dronova iznad južnih, severnih i centralnih delova Ukrajine

Ukrajinsko vazduhplovstvo saopštilo je da je oborilo 17 od 22 ruske bespilotne letelice koje su tokom noći napale jug, centralni deo i sever zemlje.

Noćas je nekoliko grupa dronova iranske proizvodnje šahe napalo iz tri iz tri pravca“, dodaje se u saopštenju na Telegramu.

Rojters navodi da nakon što je na početku rata pokušavala da udari ukrajinske ciljeve raketama, ruske strane su se od ove godine više preusmerile jeftinom iranskom dronu-kamikazi koji može da zbuni PVO svojom malim dimenzijama i niskom brzinom.

8.40 - Ukrajina: Dete ubijeno u artiljerijskom granatiranju Hersonske oblasti

Ukrajinske vlasti danas su saopštile da je tokom noći jedno dete ubijeno na jugu zemlje u artiljerijskom granatiranju, a da je PVO oborila 17 od 22 ruska drona koji su napali njenu teritoriju. Ukrajinsko državno tužilaštvo saopštilo je da je šestogodišnji dečak ubijen, a četiri osobe, uključujući njegovog 13-godišnjeg brata, ranjene su u ruskom granatiranju u selu Novodmitrovka u oblasti Herson, prenosi Rojters.

 

 

Neprijateljske granate pogodile su privatnu kuću i njeno dvorište, navodi se u saopštenju na Telegramu. Odvojeno, ukrajinske vazduhoplovne snage su saopštile da su oborile dronove u nekoliko regiona na jugu i severu Ukrajine.

- U noći 14. septembra 2023. godine, od 21 do 2.30 časova, ruski osvajači su napali Ukrajinu sa nekoliko grupa dronova tipa Šahed-136/131 iz tri pravca - navodi se u objavi na Telegramu.

Guverner Dnjepropetrovske oblasti Serhij Lisak rekao je da su tri bespilotne letelice bile iznad regiona i oštetile nekoliko zgrada. Drugi deo regiona je tokom noći pogođen artiljerijskom vatrom i raketama, rekao je on. Prema onlajn mapi ukrajinskih vlasti, upozorenje o vazdušnom napadu objavljeno je u oblastima Nikolajev, Harkov i Dnjepropetrovsk, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.

7.30 - KCNA: Putin prihvatio Kimov poziv da poseti Severnu Koreju

Severnokorejski lider Kim Džong-Un pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da poseti Severnu Koreju, što je ruski predsednik prihvatio, objavili su danas severnokorejski državni mediji. Novinska agencija KCNA nije navela kada bi ta poseta mogla da se desi. Kim je rekao Putinu da je njihov sastanak na ruskom Dalekom istoku doveo do podizanja bilateralnih odnosa na novi nivo i izrazio spremnost za negovanje stabilnih odnosa orijentisanih ka budućnosti u narednih 100 godina, javila je KCNA.

Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
 

Kim je pozvao Putina da poseti Severnu Koreju na kraju prijema, koji je priredio ruski predsednik nakon što su razgovarali na kosmodromu Vostočni, preneo je Rojters. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u sredu da nije planirano da Putin poseti Pjongjang.

Severnokorejski mediji su objavili da su se Kim i Putin saglasili da dodatno ojačaju stratešku i taktičku saradnju u suočavanju sa, kako su naveli, "vojnim pretnjama, provokacijama i tiranijom imperijalista". Američki i južnokorejski zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti da Severna Koreja može da obezbedi isporuke oružja i municije Rusiji za rat u Ukrajini. Moskva i Pjongjang su negirali takve namere, preneo je Rojters. Stejt department je saopštio da Vašington "neće oklevati" da uvede dodatne sankcije Rusiji i Severnoj Koreje, ukoliko sklope bilo nove poslovne aranžmane u vezi sa oružjem.

7.20 - SAD: Nećemo oklevati da uvedemo dodatne sankcije Rusiji i Severnoj Koreji

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena ''neće oklevati'' da uvede dodatne sankcije Rusiji i Severnoj Koreji ako zaključe bilo kakve nove poslove sa oružjem, saopšteno je iz američkog Stejt departmenta. ''Već smo preduzeli niz akcija da sankcionišemo entitete koji su posredovali u prodaji oružja između Severne Koreje i Rusije i nećemo oklevati da uvedemo dodatne mere ako to bude potrebno'', rekao je portparol Stejt Departmenta Metju Miler, prenosi Rojters.

7.13  - Rusi sačekali isporuku municije tajnim kanalom u Harkovu pa poslali dron

Vojnici Oružanih snaga Rusije otkrili su kretanje municije do improvizovanog skladišta Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Harkov, nakon čega su sačekali sledeću „isporuku“ i uništili nosač i vozilo pomoću FPV drona:

 

7.00 - Rusija u avgustu zaradila na izvozu nafte više od 17 milijardi dolara

Prihodi od izvoza ruske nafte i naftnih derivata porasli su u avgustu ove godine za 11,8 odsto u poređenju sa julom, javlja Međunarodna agencija za energiju.

Prema podacima ove organizacije, Rusija je prošlog meseca zaradila 17,1 milijardu američkih dolara na izvozu ovih proizvoda i to je najviši pokazatelj od oktobra prošle godine, kada je bilo zarađeno 17,3 milijardi dolara. 

Proizvodnja nafte u Rusiji u avgustu je bila na istom nivou kao i pre i iznosila je 9,5 miliona barela svakog dana, ali agencija upozorava da bi Rusija i Saudijska Arabija mogle da stvore ozbiljne probleme za svetsko tržište, ukoliko nastave da se drže odluke o smanjenju proizvodnje nafte.

Dve zemlje, podsetimo, početkom ovog meseca odlučile su da nastave da smanjuju ukupnu, odnosno, zajedničku dnevnu proizvodnju nafte za 1,3 miliona barela do kraja ove godine. Saudijska Arabija u julu ove godine odlučila je da će smanjiti proizvodnju nafte za milion barela na dan, dok je Rusija odlučila da umanji svoju proizvodnju ovog energenta za 300.000 barela za isti period. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike