Indijski ministar poslao oštru poruku Trudou: Kanada daje „operativni prostor“ teroristima i ekstremistima

30.09.2023

22:00

0

Tenzije između dve zemlje ne pokazuju znake smirenja

Indijski ministar poslao oštru poruku Trudou: Kanada daje „operativni prostor“ teroristima i ekstremistima
Copyright AP Photo/Arnulfo Franco

Indijski ministar spoljnih poslova optužio je Kanadu da daje „operativni prostor“ teroristima i ekstremistima, pošto je odbacio tvrdnje premijera Džastina Trudoa da je indijska vlada možda igrala ulogu u ubistvu separatiste Sika na kanadskom tlu.

- Kanađanin (premijer) je izneo neke optužbe prvo privatno, a zatim javno. I naš odgovor njemu, i privatno i javno, bio je da ono što je on tvrdio nije u skladu sa našom politikom - rekao je ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar tokom diskusije na Hadson institutu u Vašingtonu u petak.

Ministar je rekao da je Indija „otvorena za“ dalje ispitivanje događaja ako kanadska vlada „ima nešto relevantno i specifično što bi želeli da ispitamo“.

Odnosi između dve nacije su se pogoršali prošle nedelje nakon što je Trudo izjavio da su njegove vlasti istraživale „verodostojne navode“ o potencijalnoj vezi između „agenata vlade Indije“ i ubistva Hardipa Singa Nidžara, otvorenog pristalice stvaranja Halistana - zasebne domovina za Sike koja bi uključivala delove indijske države Pendžab.

Indija smatra pozive za osnivanje Halistana ozbiljnom pretnjom po nacionalnu bezbednost. Međutim, oštro je demantovala Trudoove tvrdnje, nazivajući ih „apsurdnim i motivisanim“, a sve oštrija svađa je dovela do toga da obe zemlje proteraju diplomate one druge.

Leon Neal/Pool Photo via AP
Trudo

Džaišankar je u petak rekao da su nesuglasice veće od Nidžarove smrti i da je indijska vlada dugo optuživala Kanadu za neaktivnost u suočavanju sa separatističkim ekstremizmom Sika sa ciljem stvaranja zasebne domovine Sika.

On je rekao da Indija veruje da Kanada ima „veoma popustljiv stav prema teroristima, ekstremističkim ljudima koji otvoreno zagovaraju nasilje”.

Te osobe su „dobile operativni prostor u Kanadi zbog prisile kanadske politike“, dodao je Džaišankar.

Nidžarova smrt šokirala je i razbesnela zajednicu Sika u Kanadi, jednu od najvećih van Indije i dom više od 770.000 pripadnika ove verske manjine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike