Indija izvršila racije na 53 lokacije zbog separatista Sika: U opsežnoj akciji zaplenjen veliki broj oružja

29.09.2023

23:34

0

Operacija je obuhvatila države Pendžab, Harajanu, Utar Pradeš, Radžastan i Utarakand

Indija izvršila racije na 53 lokacije zbog separatista Sika: U opsežnoj akciji zaplenjen veliki broj oružja
Copyright Profimedia

Indijska agencija za borbu protiv terorizma izvršila je raciju na 53 lokacije u sedam država i sindikalnih teritorija u borbi protiv, kako kaže, „terorista“ i „gangstera“, od kojih neki imaju veze sa separatističkim grupama Sika.

Nacionalna istražna agencija (NIA) saopštila je u sredu da je zaplenila pištolje, municiju i veliki broj digitalnih uređaja tokom racija i da je među onima koje je uhapsila nekoliko ljudi za koje se sumnja da su povezani sa „prohalistanskim“ grupama.

„Halistan“ je referenca na separatistički pokret koji nastoji da stvori domovinu za Sike u indijskom regionu Pendžab.

Vesti o raciji stižu u trenutku kada Indija ostaje u napetom diplomatskom sukobu sa Kanadom, nakon navoda kanadskog premijera Džastina Trudoa da je Nju Delhi možda bio umešan u ubistvo Hardipa Singa Nidžara u Britanskoj Kolumbiji, Kanađanina Sika koji je bio glasni zagovornik Halistana.

Indija, koja je oštro negirala Trudoove tvrdnje, ranije je optužila Nidžara da je terorista sa vezama sa pokretom Halistan i da „pokušava da radikalizuje zajednicu Sika širom sveta“.

Nju Delhi već neko vreme optužuje više stranih zemalja da u svojim zajednicama dijaspore kriju militante Sika.

Profimedia
Trudo i Modi

NIA je u sredu saopštila da se najnovije racije „odnose na zavere ciljanih ubistava, finansiranje terorizma prohalistanskih grupa, iznudu itd. gangstera, od kojih su mnogi zatvoreni u raznim zatvorima ili deluju iz raznih stranih zemalja, uključujući Pakistan, Kanadu, Maleziju, Portugaliju i Australija.”

Operacija je obuhvatila države Pendžab, Harajanu, Utar Pradeš, Radžastan i Utarakand, a takođe je obuhvatila i sindikalne teritorije Delhi i Čandigar.

Nju Delhi je ljuto odgovorio na Trudoove tvrdnje, a sve dublji sukob doveo je do toga da obe zemlje proteraju visoke diplomate, što je povećalo izglede za razdor.

Stvari su dodatno eskalirale kada je Indija suspendovala usluge izdavanja viza za kanadske građane zbog, kako je rekla, „bezbednosnih pretnji“ diplomatama u Kanadi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike