Kanada nastavlja da provocira: Trudo ponovio optužbe protiv Indije

22.09.2023

11:55

0

Ne nazire se rešenje diplomatskog spora

Kanada nastavlja da provocira: Trudo ponovio optužbe protiv Indije
Trudo i Modi - Copyright Profimedia

Kanadski premijer Džastin Trudo ponovio je da postoje „verodostojni razlozi" da su indijski agenti možda stajali iza ubistva separatiste Sika na kanadskom tlu.

On je prvi put izneo te navode u ponedeljak, što je Indija oštro odbacila, nazvavši ih „apsurdnim".

Hardip Sing Nidžar, koga je Indija označila kao terorista 2020, ubijen je ispred hrama u junu, a tenzije između dve zemlje su se rasplamsale nakon ove optužbe.

Indijska vlada je često oštro reagovala na zahteve sikskih separatista koji su iz zapadnih zemalja tražili zasebnu domovinu za Sike - Halistan.

Iako je Indija proglasila Nidžara teroristom, njegove pristalice odbacuju tu tvrdnju, rekavši da je on bio mirni aktivista koji je podržavao zahtev za odvojenom domovinom.

Trudoova optužbe podstakla je diplomatski spor između Indije i Kanade, koje su imale bliske veze i dobre trgovinske odnose.

AP Photo/Alberto Pezzali, Pool
Džastin Trudo

Obe zemlje su proterale po jednog diplomatu iz druge nacije, a Indija je u četvrtak suspendovala usluge izdavanja viza za Kanađane.

U međuvremenu, Kanada je smanjila broj osoblja u Indiji rekavši da su neke diplomate dobijale pretnje na društvenim mrežama.

Trudo je u četvrtak razgovarao sa novinarima u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN i ponovio neke od svojih ranijih tvrdnji.

- Kao što sam rekao u ponedeljak, postoje kredibilni razlozi da se veruje da su agenti vlade Indije umešani u ubistvo Kanađanina na kanadskom tlu - rekao je on i dodao da se time zemlja zalaže za „međunarodni poredak zasnovan na pravilima u koja verujemo“.

Na pitanje novinara da okarakteriše „koliko su opsežni i čvrsti“ dokazi, Trudo nije dao direktan odgovor, ali je rekao da Kanada ima „rigorozan i nezavisan pravosudni sistem“ i da „dozvoljava da se ti pravosudni procesi odvijaju sami od sebe“.

On je napomenuo i da odluka o iznošenju ovih navoda nije doneta olako, „već sa najvećom ozbiljnošću".

Profimedia
Trudo i Modi

Na pitanje da li je indijski premijer Narendra Modi potvrdio ili demantovao ove navode Trudo je rekao da je imao „direktan i iskren razgovor“ sa Modijem „u kome je izneo svoju zabrinutost".

Trudo je ranije ovog meseca posetio Indiju na samitu G20 tokom kog je imao napet sastanak sa Modijem.

Indija je tada izdala oštro saopštenje u kom je rekla da je „veoma zabrinutosta zbog nastavka antiindijskih aktivnosti ekstremističkih elemenata u Kanadi“, koje je optužila za „promovisanje secesionizma i podsticanje nasilja protiv indijskih diplomata“.

Trudo je na to rekao da će Kanada uvek braniti „slobodu izražavanja” dok deluje protiv mržnje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike