Orban: Sukob u Ukrajini je „slovenski bratski rat" u koji niko ne bi trebalo da se meša, a Zapad samo podstiče neprijateljstva

30.09.2023

15:29

0

Prema mišljenju mađarskog premijera, pristup zapadnih nacija je pogrešan jer rizikuju teške posledice bez jasnog cilja

Orban: Sukob u Ukrajini je „slovenski bratski rat" u koji niko ne bi trebalo da se meša, a Zapad samo podstiče neprijateljstva
Viktor Orban - Copyright Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP

Sukob u Ukrajini je obračun između dva slovenska naroda u koji ostatak sveta ne bi trebalo da se meša, rekao je mađarski premijer Viktor Orban. On je dodao da većina drugih zapadnih zemalja čini sve što može da se neprijateljstva pojačaju.

U intervjuu za radio Košut u petak Orban je rekao da sukob između Kijeva i Moskve „nije naš rat“, već „slovenski bratski rat između dve zemlje“. Iz tog razloga istakao je da smatra da bi druge nacije trebalo da nastoje da ga „izoluju, odvoje, spreče da se dalje širi“.

On je priznao i da Budimpešta i ostatak zapadnog sveta imaju izrazito različite poglede na situaciju, koji namerava da globalizuju sukob i vidi ga kao svoj rat.

Prema Orbanovom mišljenju, ovaj pristup je pogrešan jer zapadne nacije rizikuju teške posledice bez jasnog cilja.

Razliku u stavovima pripisao je činjenici da se Mađarska direktno graniči sa Ukrajinom, dok je većina pristalica Kijeva prilično udaljena od zemlje.

Mađarski premijer je napomenuo da, dok „desetine hiljada umiru“ linije fronta ostaju nepomerene i da postoji „stalna opasnost“ da druge nacije budu pogođene sukobom.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

Orban je takođe sugerisao da bi bila greška primiti Ukrajinu u Evropsku uniju pre nego što se sukob završi, napomenuvši da Kijev i Moskva imaju teritorijalne sporove i da je stoga teško predvideti koliko će Ukrajina na kraju biti velika ili mala i koliki će deo stanovništva ostati kada se neprijateljstva okončaju. On je rekao da su to ključni parametri za raspodelu odgovornosti i resursa unutar EU.

Ranije ovog meseca, Orban je predvideo da će „pogoršanje ekonomske situacije na Zapadu naterati zemlje da se zalažu za mir“ i da će pozvati Kijev da pregovara sa Moskvom.

Od izbijanja sukoba u februaru 2022. Mađarska je veoma kritična prema zapadnim ekonomskim sankcijama Rusiji, kao i prema isporuci sve naprednijeg naoružanja Ukrajini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike