Zelenski i Trudo aplaudirali borcu nekadašnje nacističke divizije

24.09.2023

12:34

0

Autor: N.P.

Zelenski i Trudo aplaudirali borcu nekadašnje nacističke divizije
Copyright Profimedia

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i kanadski premijer Džastin Trudo pozdravili su pripadnika zloglasne Prve galicijske divizije koja se tokom Drugog svetskog rata borila na strani nacista. 

Ovaj trenutak su zabeležili fotografi agencije AP tokom posete Zelenskog parlamentarnoj sednici u Otavi.

Podsetimo, ukrajinski predsednik je prethodno posetio SAD.

U opisu fotografije stoji: Dva lidera pozdravljaju Jaroslava Hunku, koji je prisustvovao sednici, a borio se sa Prvom ukrajinskom divizijom u Drugom svetskom ratu pre nego što je emigrirao u Kanadu".

I druge agencije su Hunku (98) označile kao kanadsko-ukrajinskog ratnog veterana.

Međutim, u pitanju je 14. SS dobrovoljačka divizija "Galicija" koja je bila jedna od 38 divizija nemačkih trupa. U početku su je sačinjavali dobrovoljci ukrajinskog porekla iz Galicije, ali je kasnije uključivala i Slovake, Čehe i holandske dobrovoljce i oficire. 

Na snimcima na društvenim mrežama se može videti kako je Hunka dobio ovacije od prisutnih kanadskih poslanika.

"Galiciju" su osnovali nacisti 1943. kada su Sovjeti počeli da napreduju na Istočnom frontu. Imala je oko 80.000 dobrovoljaca, a ova zloglasna jedinica je učestvovala u brojnim antigerilskim operacijama širom Poljske i tadašnje Ukrajine. Njihovi vojnici su optuživani za masakre i druga nedela protiv Poljaka, Jevreja i Rusa.

Crvena armija ju je pregazila u julu 1944, a potom se transformisala u Ukrajinsku nacionalnu armiju pre nego što su se predali Saveznicima u maju 1945. Nakon rata je određen broj vojnika "Galicije" pobegao u Kanadu, koja i danas broji veliku ukrajinsku dijasporu.

U svom govoru pred kanadskim parlamentom, Zelenski je naglasio da je "Kanada uvek bila na svetloj strani istorije" i zahvalio je Trudoovoj vladi na podršci koju pruža Kijevu tokom rata sa Rusijom.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike