Poljski premijer besan na Zelenskog: Nikad više nećeš vređati Poljake!

23.09.2023

16:44

0

Deo govora ukrajinskog predsednika u UN zasmetao je susednoj državi

Poljski premijer besan na Zelenskog: Nikad više nećeš vređati Poljake!
Mateuš Moravjecki - Copyright AP Photo/Michal Dyjuk

Poljski premijer Mateuš Moravjecki poručio je Vladimiru Zelenskom da nikada više ne „vređa Poljake“ nakon što je ukrajinski predsednik sugerisao da komšijska zemlja pravi predstavu od sporova oko izvoza žitarica.

Poljski lider je uzvratio Zelenskom nakon što je ukrajinski lider izneo prikrivenu kritiku Poljske na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija ove nedelje, rekavši da je spor „političko pozorište“ i da su „neki od naših prijatelja u Evropi“ „napravili triler od žita“.

U petak, na mitingu u Svidniku u Poljskoj, Moravjecki je uzvratio.

- Želim da poručim predsedniku Zelenskom da više nikada ne vređa Poljake, kao što je to učinio nedavno tokom svog govora u UN - rekao je on.

- Poljski narod nikada neće dozvoliti da se to dogodi, a odbrana dobrog imena Poljske nije samo moja dužnost i čast, već i najvažniji zadatak poljske vlade - dodao je poljski premijer.

Komentari Moravjeckog rizikuju da prodube podele između dve zemlje koje su ranije bile bliski saveznici.

Tenzije između njih rastu poslednjih nedelja zbog zabrane ukrajinskog žita, koju je ranije ove godine uvelo nekoliko zemalja EU da bi zaštitilo lokalne poljoprivrednike koji su zabrinuti da će njihov rad biti potcenjen zbog niske cene ukrajinskog žita.

AP Photo/Richard Drew
 

EU je najavila planove da suspenduje zabranu prošle nedelje, ali je Poljska, zajedno sa Mađarskom i Slovačkom, rekla da će se držati toga, što je izazvalo negodovanje Ukrajine, koja je podnela tužbe protiv tri zemlje, a potom i komentare Zelenskog u UN.

Poljska je odmah osudila komentare Zelenskog u UN, a njeno ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ukrajinskog ambasadora da prenese „snažan protest“. Nekoliko sati kasnije poljski premijer je u izjavi na društvenim mrežama rekao da zemlja „više neće slati oružje Ukrajini jer sada naoružava Poljsku“.

Poljski predsednik Andžej Duda u četvrtak se osvrnuo na komentare svog premijera, rekavši da se oni „tumače na najgori mogući način“.

On je rekao da je Moravjecki samo mislio na novo oružje koje se kupuje za poljsku vojsku i da bi stariji sistemi naoružanja za koje Varšava smatra da nisu neophodni za modernizaciju sopstvene vojske i dalje mogli da se isporučuju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike