Poljska prelomila i donela "nevolje u raju"! Varšava više ne isporučuje oružje Ukrajini

20.09.2023

23:59

0

Autor: M. Vu.

Ova odluka dolazi u kontekstu zahlađenja odnosa između Poljske i Ukrajine zbog embarga na izvoz žita

Poljska prelomila i donela "nevolje u raju"! Varšava više ne isporučuje oružje Ukrajini
Ilustracija - Copyright AP photo Profimedia

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je saopštio da Poljska više neće isporučivati oružje Ukrajini zbog sopstvenog jačanja vojnog kapaciteta. Moravjecki je istakao princip "ako želite mir, pripremite se za rat" i naglasio da je Poljska povećala narudžbine najsavremenijeg naoružanja za svoje potrebe.

U isto vreme, poljski predsednik Andžej Duda je u avgustu tvrdio da je Kijevu potrebno više oružja.

Ova odluka dolazi u kontekstu zahlađenja odnosa između Poljske i Ukrajine zbog embarga na izvoz žita.

Ranije je Poljska bila treći najveći svetski dobavljač oružja za Ukrajinu, iza Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, pruživši vojnu pomoć vrednu 3 milijarde evra Oružanim snagama Ukrajine.

- Ne prenosimo više nikakvo oružje u Ukrajinu, na osnovu činjenice da se i sami sada naoružavamo najsavremenijim naoružanjem. Da ne biste morali da se branite, morate imati nešto čime se možete braniti. Prepoznajemo ovaj princip. I zato smo povećali narudžbine [oružja] - naglasio je šef poljske vlade.

AP Photo/Michal Dyjuk
 

 

U proleće 2022. Poljska je prenela Ukrajini opremu i naoružanje u vrednosti od 1,5 milijardi evra.Paketi vojne pomoći uključivali su tenkove, oklopne transportere, avione i bespilotne letelice, artiljerijske instalacije i višecevne raketne sisteme, sisteme protivvazdušne odbrane i malokalibarsko oružje. Osim toga, Oružane snage Ukrajine su od poljske vojske dobile dosta municije različitog kalibra.Posebno, ukrajinskoj vojsci je poslato više od 300 tenkova, 14 lovaca MiG-29, jedan bespilotni letelica Bairaktar, nekoliko desetina samohodnih artiljerijskih sistema kalibra 155 mm Krab, protivavionski raketni sistemi Osa i prenosivi protivvazdušni raketni sistemi Piorun. , više od 100 različitih oklopnih vozila, raketnih sistema salvovađa iz vremena SSSR-a.

Problem nastao zbog žita

Najava Moravjeckog da će prekinuti isporuke oružja Kijevu došla je u pozadini zahlađenja odnosa između dve zemlje. Razlog za to bila je zabrana uvoza žitarica iz Ukrajine.

Mađarska , Poljska i Slovačka su 16. septembra najavile jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita, kao odgovor na to, Ukrajina je podnela žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

Narodna banka Ukrajine procenila je gubitke zbog zabrane izvoza ukrajinskog žita u Evropu na približno 600 miliona dolara.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je , govoreći na  Generalnoj skupštini UN , rekao da su "neki prijatelji" Kijeva u Evropi odbili da kupuju ukrajinsko žito, "igrajući se" sa Moskvom .


Ukrajinski ambasador u Varšavi ubrzo je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Poljske, gde je protestovao.

Duda u avgustu tvrdio: Ukrajini treba više oružja

Nedavno, u avgustovskom intervjuu američkom listu The Washington Post, poljski predsednik Andžej Duda je tvrdio da je Ukrajini potrebno više oružja.

- Pitanje je: da li Ukrajina ima dovoljno oružja da promeni odnos snaga u ratu i dobije prednost? A odgovor je, verovatno ne. Verovatno nemaju dovoljno oružja. A to znamo po tome što oni trenutno nisu u stanju da pokrenu veoma odlučnu kontraofanzivu protiv ruske vojske. Ukratko, treba im više pomoći - rekao je Duda.

On je takođe naglasio da, iako u poljskom društvu postoji ratni zamor, poljske vlasti smatraju neophodnim da pomognu Kijevu kako bi se „zaštitile od ruske pretnje i imperijalizma“.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike