Pistorijus: Još uvek ništa od raketa "taurus" za Kijev, a ni obuke za lovce F-16

19.09.2023

23:00

0

Pistorijus je dodao da je Nemačka na drugom mestu u svetu po vojnoj podršci Ukrajini

Pistorijus: Još uvek ništa od raketa "taurus" za Kijev, a ni obuke za lovce F-16
Boris Pistorijus - Copyright AP Photo/Matthias Schrader

Berlin i dalje ostaje jedan od najvažnijih dobavljača oružja Ukrajini, bez obzira što neću lično učestvovati sastanku saveznika Ukrajine u američkoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

- Nemačka snabdeva Kijev oružjem, potrošnim materijalom i obučava vojnike. Do kraja godine biće ih više od 10.000, a i testiraju se mogućnosti da se poveća broj obučenih vojnika Oružanih snaga Ukrajine - kazao je Pistorijus u intervjuu za "Bild".

Kako je dodao, municija je ono što je Ukrajini najpotrebnije, pa će i ona igrati značajnu ulogu u novom paketu vojnih zaliha. 

AP Photo/Gregor Fischer
 

- Nemačka će Ukrajini isporučiti eksplozive, minobacačku municiju, rudarske rakete, zaštićena vozila, sisteme za deminiranje, zimsku odeću i generatore za struju i toplotu u ukupnom iznosu od 400 miliona evra. Međutim, krstareće rakete 'taurus' koje žele Ukrajinci nisu uključene u novi paket - precizirao je.

Pistorijus je dodao da je Nemačka na drugom mestu u svetu po vojnoj podršci Ukrajini i da to Ukrajinci veoma cene, o čemu iznova govore tokom pregovora.

- Nemačka snabdeva Kijev svojim najboljim primercima vojne opreme, kao što su tenk 'leopard 2A6' i PVO sistem IRIS T SLM, ali 'taurus' još nije uvršten na ovu listu. Odgovornost savezne vlade je da pažljivo odmeri svaki transfer oružja - objašnjava ministar, istakavši da kašnjenje u vezi sa isporukom oružja nije povezano sa nepoverenjem u Kijev. 

Pistorijus je dodao da Nemačka takođe neće učestvovati u programu obuke ukrajinskih pilota za lovce F-16. 

- U koaliciji lovaca drugi partneri pokazuju svoje snage, umesto toga mi svoju pomoć fokusiramo na artiljeriju, protivvazdušnu odbranu, borbena oklopna vozila i inženjerijske sposobnosti. Približava se jesen, pa je Bundesver sada zauzet snabdevanjem ukrajinskih oružanih snaga toplom odećom i generatorima - ukazao je.

Govoreći o političkoj dimenziji sukoba, Pistorijus je priznao da "ne može da predvidi da li će Kijev uspeti da pobedi u sukobu".

- Istina je da se moramo pripremiti na sve, uključujući i to da bi rat mogao da se oduži. Ne verujem da bi Nemačka mogla da postane zaraćena strana zbog isporuke oružja Ukrajini. Ne vidim tu opasnost, ali Bundesver je spreman za moguću kriznu situaciju - zaključio je nemački ministar odbrane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike