Tramp: Ukrajina je mogla da izbegne rat i spasi stotine hiljada života

18.09.2023

10:25

0

Autor: N.P.

Sada niko ne zna da li će Ukrajina biti potpuno pregažena, rekao je Tramp

Tramp: Ukrajina je mogla da izbegne rat i spasi stotine hiljada života
Copyright AP Foto/Jose Luis Magana, Archivo

Ukrajina je mogla da izbegne stotine hiljada žrtava i da izgubi manje teritorija da je postigla mirovni sporazum sa Rusijom pre nego što je rat počeo prošlog februara, rekao je bivši američki predsednik Donald Tramp u intervjuu za NBC njuz.

Prema njegovim rečima, gubitak ukrajinske teritorije je nešto o čemu je moglo da se pregovara.

- Mnogo ljudi je očekivalo da Kijev odustane od Krima i drugih područja u zamenu za mir. Mogli su da postignu sporazum tako da izgube manji broj teritorija nego što je Rusija u međuvremenu osvojila. Mogli su da postignu sporazum tako da niko ne izgubi život, imali bi zemlju. Sada niko ne zna da li će Ukrajina biti potpuno pregažena - rekao je Tramp.

AP Photo/Artie Walker Jr.
 

Govoreći o "drugim delovima zemlje", Tramp je verovatno mislio na Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku čiji suverenitet je ruska vlada priznala tri dana pre nego što je započela vojnu operaciju u Ukrajini. Nakon toga su u septembru prošle godine usledili referendumi kojim su Rusiji pripojene oblasti Hersona i Zaporožja.

Tramp je ponovio tvrdnju da će, ukoliko ponovo postane predsednik 2024. godine, uspeti da postigne mir u roku od 24 sata.

- Okupio bih Putina i Zelenskog i uspeo da dovedem do sklapanja sporazuma. Bilo bi lakše da rat nije počeo, a mnogi životi bi bili spaseni, što je najvažnije. Ali, ja mogu to da uradim i to brzo - poručio je.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike