Berbokova rekla da su "Putin i Si diktatori", onda je dobila "hladan tuš" od Marije Zaharove

17.09.2023

00:30

0

"Ko god da je pronađe razum koji je Berbok izgubila, hitno ga vrati vlasniku jer mu je svakog dana sve gore", napisala je Zaharova

Berbokova rekla da su "Putin i Si diktatori", onda je dobila "hladan tuš" od Marije Zaharove
Analena Berbok i Marija Zaharova - Copyright Profimedia/Tanjug/AP

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok nazvala je Vladimira Putina i Si Đinpinga diktatorima, ujedno ponovivši da će Nemačka nastaviti da podržava Ukrajinu.

"Podržavaćemo Ukrajinu koliko god bude potrebno", rekla je Berbok za "Foks njuz", u odgovoru na pitanje vlada u Berlinu vidi kraj rusko-ukrajinskog sukoba.

"Ako bi Putin pobedio u ovom ratu, kakav bi to znak bio za druge diktatore u svetu, poput Sija, kineskog predsednika? Dakle, Ukrajina mora da pobedi u ovom ratu", izjavila je Berbok.

Reagujući na izjave šefice nemačke diplomatije, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova apelovala je na sve koji mogu da pomognu Analeni Berbok da "povrati izgubljeni razum."

"Ko god da je pronađe razum koji je Berbok izgubila, hitno ga vrati vlasniku jer mu je svakog dana sve gore", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Komentari Analene Berbok izrečeni su nakon što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da će izvršna vlast EU pokrenuti istragu o kineskim subvencijama za električna vozila, piše "Politiko" i napominje da se Zeleni, stranka kojoj pripada Analena Berbok ističu svojim antikineskim stavovima u zemlji koja je za sada i dalje ambivalentna prema Pekingu.

Prethodno je predsednik SAD Džozef Bajden izazvao diplomatski skandal kada je svog kineskog kolegu nazvao diktatorom, što je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova u protesnoj noti nazvalo otvorenom provokacijom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike