Makron zamolio Sija: Peking da pokuša da vrati Putina pregovorima (VIDEO)

15.11.2022

09:18

0

Dva predsednika se sastala na marginama samita G20

Makron zamolio Sija: Peking da pokuša da vrati Putina pregovorima (VIDEO)
Emanuel Makron i Si Ðinping - Copyright Profimedia/LUDOVIC MARIN-POOL/SIPA

Predsednik Francuske Emanuel Makron zatražio je danas od svog kineskog kolege Sija Ðinpinga da pokuša da ubedi lidera Rusije Vladimira Putina da se "vrati za pregovarački sto", saopštila je Jelisejska palata posle razgovora Makrona i Sija na marginama samita G20 na Baliju.

Makron je zatražio da "Kina doprinese... da se prenesu poruke predsedniku Putinu kako bi se izbegla eskalacija i kako bi se ozbiljno vratio za pregovarački sto".

Predsednici Francuske i Kine su na bilateralnom sastanku potvrdili svoj čvrst stav o sprečavanju eventualne upotrebe nuklearnog naoružanja u ratu u Ukrajini, navela je Jelisejska palata u saopštenju objavljenom na sajtu predsedništva.

Leon Neal/Pool photo via AP
Makron na samitu G20 na Baliju

Prema saopštenju, "postoji pozitivna dinamika s kineske strane"da se okonča sukoba. "Kina prenosi poruke ruskim vlastima, s voljom da se nađe rešenje radi dostizanja mira".

Dvojica šefova država su, kako je saopštilo francusko predsedništvo, potvrdili svoju posvećenost poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine i saglasili su se o hitnoj potrebi deeskalacije.

Predsednik Si je pružio podršku inicijativama francuskog predsednika da se nastoji postići mir u Ukrajini i potvrdili su "svoju čvrstu poziciju o prevenciji upotrebe nuklearnog naoružanja".

Si i Makron su razgovarali i o posledicama sukoba u Ukrajini na ostatak sveta, a francuski predsednik je naglasio da će doprinos članica G20 biti ključan da bi se umirila poljoprivredna tržišta.

Makron je, u tom smislu, pomenuo napore koje ulažu Francuska i EU, uključujući i putem izvoza ukrajinskog žita kopnom i vodenim putem.

 

 

Kad su u pitanju bilateralni odnosi Pariza i Pekinga, Makron i Si su izrazili želju da nastave da učvršćuju strateško partnerstvo dve države, pre svega u sektorima aeronautike, razvoja nuklearne energije u civilne svrhe i poljoprivredno-prehrambenoj oblasti, radi ostvarenja uravnoteženog i međusobno korisnog odnosa.

Kineski mediji prenose da je Si preneo francuskom kolegi da bi Kina i Francuska trebalo da produbljuju saradnju i promovišu napredak u tradicionalnim oblastima, ali da bi, takođe, trebalo da međusobno poštuju ključne interese i glavna pitanja koja izazivaju zabrinutost svake od strana.

Kina se takođe nada da Pariz može da pruži fer, pravednije i manje diskriminišuće okruženje za francuske kompanije u Francuskoj.

U razgovoru o pitanjima klimatskih promena i zaštite biodiverziteta, Makron je ponovio francusku podršku angažovanju Kine da dekarbonizuje svoju ekonomiju.

Navedeno je i da je Makron spreman da doputuje u zvaničnu posetu Kini početkom iduće godine.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike