U ukrajinskom granatiranju Jelenovke poginuo civil; u Zaporoškom pravcu uništen raketni sistem britanske proizvodnje "stormer"

11.09.2023

07:00

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

U ukrajinskom granatiranju Jelenovke poginuo civil; u Zaporoškom pravcu uništen raketni sistem britanske proizvodnje "stormer"
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Libkos

U toku je 565. dan rata u Ukrajini.

Zelenski je počeo da sumnja u iskrenost nekih zapadnih partnera Ukrajine, koji su obećali da će uvek podržavati Kijev. 

Ukrajina bi mogla dobiti američke lovce četvrte generacije F-16 u februaru 2024. godine, piše VSJ. 

Rusija, Ukrajina i Turska će nastaviti da razgovaraju o sporazumu o žitu, rekao je Erdogan.

Blinken je naveo da je Ukrajina spremna da pregovara sa Rusijom ako takav predlog dobije iz Moskve. 

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

23.27 - SAD razmatraju da isporuče Ukrajini rakete većeg dometa sa kasetnim bombama

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena blizu je odluke da odobri isporuku raketa većeg dometa sa kasetnim bombama u Ukrajinu, dajući Kijevu mogućnost da nanese značajnu štetu dublje unutar teritorije koju je okupirala Rusija, prenosi Rojters pozivajući se na izjave američkih zvaničnika.

Profimedia
 

Nakon što su poslednjih meseci videle uspeh kasetne municije isporučene u artiljerijskim mecima kalibra 155 mm, SAD razmatraju isporuku jednog ili oba vojna taktička raketna sistema (ATACMS) koji mogu da lete do 306 kilometara, ili vođeni raketni sistem sa višestrukim lansiranjem (GMLRS) rakete dometa 75 kilometara sa kasetnim bombama, izjavila su tri američka zvaničnika.

Ako bude odobrena, bilo koja opcija bi bila dostupna za brzu isporuku Kijevu, navodi britanska agencija.

22.10 - U ukrajinskom granatiranju Jelenovke poginuo je civil, saopštile su vlasti DNR.

Selo se nalazi 10 kilometara od Donjecka.

21.07 - Maska optužili za izdaju

20.46 - Zaharova poručila Grosiju: Možda bi trebalo da prouči štetnu akumulaciju teških metala na zdravlje ljudi i prirodu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je danas da je neprihvatljivo da generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi dobrovoljno ili nevoljno prećutkuje određene aspekte problema municije sa osiromašenim uranijumom.

Ona je skrenula pažnju na Grosijevu izjavu da upotreba municije sa osiromašenim uranijumom ne dovodi do značajnih radioloških posledica.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

-Grosi je, naravno, u pravu kada kaže da nema značajnih radioloških posledica sa stanovišta nuklearne bezbednosti. Takođe je očigledno da on ne priča celu priču. On prećutkuje problem, dobrovoljno ili nevoljno, što je neprihvatljivo“, objavila je Zaharova na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

Ona je podsetila da je osiromašeni uranijum, teški metal, izuzetno opasan po ljude i životnu sredinu u smislu hemijske toksičnosti, a naročito kada se koristi kao deo municije, jer, kako je navela, proizvodi izuzetno toksične aerosole.

-Možda ovo prevazilazi stručnost Grosija kao direktora IAEA. Za ovo pitanje bi trebalo da se obrati hemičarima, koji će reći o štetnim efektima akumulacije teških metala na životnu sredinu i zdravlje ljudi, poručila je Zaharova.


19.02 - Peskov: Putin i Kim Džong Un razgovaraće o bilateralnim odnosima

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

18.07 - Oružane snage Ukrajine napale stambenu zgradu i kancelariju u Energodaru

Tri bespilotne letelice-kamikaze pogodile stambenu zgradu i kancelariju za pasoše u Energodaru, još jedan je eksplodirao, saopštio je lider zaporožskog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- Militanti Oružanih snaga Ukrajine, koristeći bespilotne letelice-kamikaze, izveli su najmanje četiri udara na grad energetičara. Dve bespilotne letelice su udarile u stambenu višespratnicu, treća je udarila u kancelariju za pasoše. Još jedna je eksplodirala nekoliko minuta pre - napisao je on na Telegram kanalu.

Inače, u blizini Energodara nalazi se Zaporoška nuklearka

17.00 - Ukrajinske trupe pokušale su da napreduju uz pomoć tenkova i borbenih vozila u području sela Opitno, ali su pretrpele ozbiljne gubitke, rekao je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin na Telegram kanalu.

16.05 - Ministar spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je da će Berlin povećati humanitarnu pomoć za ukrajinsko stanovništvo za 20 miliona evra.

- Podržavamo Ukrajinu u kontekstu priprema za zimu. Povećavamo hitnu humanitarnu pomoć za 20 miliona evra, do 380 miliona ove godine - rekla je ona u Kijevu.

15.40 - Primena municije sa osiromašenim uranijumom ne povlači sa sobom značajne radiološke posledice, izjavio je direktor IAEA Rafael Grosi na konferenciji za medije.

Sa stanovišta nuklearne bezbednosti nema značajnih radioloških posledica - precizirao je on.

14.35 - U Zaporoškom pravcu uništen raketni sistem britanske proizvodnje „stormer“

13.00 - Borba oko uloge "posrednika"

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc hteli bi vizuelno da ostanu pretendenti na ulogu posrednika, ali de fakto su izgubili tu mogućnost, jer su izgubili svoj suverenitet u celoj toj priči, izjavio je portparol Кremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za „Izvestija“.

Peskov je dodao da „oni preferiraju da se kreću jasno tragom odluka koje se donose u Vašingtonu, čak i na sopstvenu štetu, na štetu naroda svojih zemalja i za sada ne vidimo ništa drugo“.

11.02 - Kim Džong Un otputovao u Rusiju

Severnokorejski lider Kim Džong-Un izgleda da je otputovao u Rusiju na razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, javila je danas južnokorejska televizija ITN, pozivajući se na neimenovani visoki vladin izvor.

10. 59 - Ruske snage uništile ukrajinsko vozilo „bredli“

Ruske snage uništile su ukrajinsko borbeno vozilo pešadije „bredli“ za vreme neuspešnog napada ukrajinske vojske kod Rabotina na zaporoškom delu kontakt-linije fronta, saopštio je predstavnik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

7.52- Zelenski: Ukrajinske snage napredovale na južnom frontu i u blizini Bahmuta

AP Photo/Petros Giannakouris
 

 

Ukrajinski predsedik Volodimir Zelenski izjavio je da su ukrajinske trupe koje učestvuju u kontraofanzivi protiv ruskih snaga tokom ove nedelje napredovale na južnom frontu, kao i da je bilo određenih pomaka u blizini istočnog grada Bahmuta. ''U proteklih sedam dana napredovali smo u području Tavrije.

U području Bahmuta takođe je bilo pomaka'', rekao je juče Zelenski tokom video-obraćanja na svom nalogu na Telegramu. Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da su ukrajinske snage napredovale u različitim delovima Donjecke oblasti, i to u blizini grada Avdijevke na liniji fronta, kao i nedaleko od Kliščijevke, sela u blizni Bahmuta koje se smatra ključnim za ponovo zauzimanje tog grada.

Mili: Ukrajini ostalo nešto više od 30 dana borbe pre loših vremenskih uslova

Ukrajini je ostalo nešto više od 30 dana borbe pre nego što vremenske prilike počnu da ometaju kontraofanzivu, ocenio je načelnik Generalštaba vojske SAD general Mark Mili. Govoreći zajedno sa načelnikom generalštaba britanske vojske Tonijem Radakinom za Bi-Bi-Si, Mili je rekao da kontraofanziva napreduje sporije nego što se očekivalo, kao i da se i dalje vode teške borbe. Ocenio je da je prerano reći da li je kontraofanziva propala.

''Još ima dovoljno vremena, verovatno oko nekih 30 do 45 dana za borbu. Ima bitaka koje nisu gotove. Ukrajinci još nisu završili borbeni deo onoga što pokušavaju da postignu'', rekao je Mili. Kontraofanziva koju su ukrajinske snage pokrenule tokom leta ima za cilj oslobađanje teritorija koje je okupirala Rusija, ali do sada nisu ostvareni veći uspesi, uprkos tome što ukrajinski generalni tvrde da su probili prve linije odbrane ruskih snaga na južnom frontu.

 

07.15 - Na teritoriji LNR otkriveno je veliko podzemno skladište sa više od 45,5 hiljada municije i mina.

 

 

 

 

07.00 - Ukrajincima ostalo još 30 dana za ofanzivu

Ukrajini je ostalo nešto više od 30 dana borbe pre nego što vremenski uslovi ometu njenu kontraofanzivu, rekao je najviši američki general Mark Mili za Bi-Bi-Si.

On je ocenio da bi hladnije vreme otežalo manevre Kijeva, te da bi ofanziva išla još sporije nego što se očekivalo. 

Ipak, još se vode teške borbe, dodao je Mili.

Po njegovim rečima, još je prerano da se kaže da li je kontraofanziva propala, ali je istakao da Ukrajina "napreduje veoma stabilnim tempom kroz ruske linije fronta".

"Još je preostala dovoljna količina vremena, verovatno oko 30 do 45 dana za borbu, tako da Ukrajinci nisu gotovi", poručio je američki general.

Kontraofanziva Kijeva, koja je letos pokrenuta, za sada je zabeležila samo male uspehe. Ukrajinski generali, međutim, tvrde da su probili prvu liniju odbrane Rusije na jugu.  

"Rekao sam na samom početku ovog rata da će on biti dug, spor, težak i sa velikim brojem žrtava, a to je upravo ono što vidimo", podsetio je Mili.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike