Putin: Kontraofanziva ukrajinske vojske nije proklizavanje već neuspeh! U Brjanskoj oblasti sprečen upad ukrajinskih diverzanata

04.09.2023

07:00

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Putin: Kontraofanziva ukrajinske vojske nije proklizavanje već neuspeh! U Brjanskoj oblasti sprečen upad ukrajinskih diverzanata
Ilustracija - Copyright Pixabay AP Photo/LIBKOS/Efrem Lukatsky

558. dan rata u Ukrajini.


Nestambena zgrada se zapalila nakon napada UAV u Kurčatovu u Kurskoj oblasti. 
Ranije su dve ukrajinske bespilotne letelice neutralisane u regionu, rekao je guverner Roman Starovoit. 

Ministarstvo odbrane Ukrajine dozvolilo je mobilizaciju onih sa ograničenim mogućnostima upotrebe, na primer, osoba sa asimptomatskim HIV-om ili klinički izlečenom tuberkulozom.

Oligarhu Igoru Kolomojskom oduzeto je ukrajinsko državljanstvo, sada može da bude izručen američkim vlastima.

"Ukrajinska pravda" je prenela da će ministar odbrane Aleksej Reznikov uskoro biti smenjen.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

00.07- Rumunije pokušava da izazove sukob između NATO-a i Rusije

Rumunski portal inpolitics sugerisao je da Ukrajina uz pomoć Rumunije pokušava da izazove sukob između NATO-a i Rusije .

Do ovog zaključka portal je došao nakon što je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova više puta prenelo poruku da su ruski dronovi navodno pali na teritoriju Rumunije, a vlasti te zemlje su to više puta demantovale.

23.44 - Belgija kupuje rakete "Sea Sparrow" od Nemačke za isporuku Ukrajini

Belgijsko ministarstvo odbrane kupilo je od Nemačke zalihe projektila kratkog dometa "Sea Sparrow" i planira da više od polovine isporuči Ukrajini, objavio je belgijski list L'Ećo. Belgija je kupila 14 radarski navođenih projektila more-vazduh, koji su korišćeni na sada povučenoj nemačkoj fregati, za 7.000 evra po jedinici.

23.35 - Kuleba: Ukrajina neće praviti ustupke u obnavljanju sporazuma o izvozu žita

Ukrajina neće praviti ustupke oko obnavljanja sporazuma o izvozu žita Crnim morem, o čemu je govorio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

''Naš stav je pravedan - ne treba više da budemo taoci ruske ucene, kada Rusija pravi probleme i onda poziva sve da ih rešavaju'', rekao je Kuleba, a prenosi RIA.

Prema njegovim rečima, ukrajinske diplomate su kontaktirale turske kolege pre Erdoganovog sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom danas u Sočiju i ''jasno sve objasnile''.

23.15 - Ukrajina odgovara Rusiji: Nakon Putina, Erdogan će razgovarati sa Zelenskim

22.17 - Kancelarija Zelenskog: Predsednik boravio na ukrajinskim položajima u Donjecku

 Iz kancelarije predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog saopšteno je da je on boravio na položajima ukrajinskih snaga na delu teritorije Donjecke Narodne Republike koji je pod kontrolom Kijeva.

- Tokom radne posete Donjeckoj oblasti Vladimir Zelenski je boravio u komandnim punktovima vojnih jedinica - navedeno je u saopštenju, objavljenom na sajtu ukrajinskog predsednika.

U saopštenju se navodi da je Zelenski saslušao izveštaje o situaciji na frontu i materijalno-tehničkoj opremljenosti.

21.35 - Ruska novinarka objavila fotografiju na kojoj je navodno general Surovikin, prvi put u javnosti nakon pobune Vagnera: "Živ je i zdrav"

21.02 - U Brjanskoj oblasti sprečen upad ukrajinskih diverzanata na teritoriju Rusije

U pograničnom području Brjanske oblasti sprečen je pokušaj ukrajinske diverzantsko-obaveštajne grupe da prodre na teritoriju Rusije, saopštio je gubernator tog regiona Aleksandar Bogomaz.

 

 

Prema njegovim rečima, na mestu koje su diverzanti napustili, pronađeni su oružje i municija, među kojima su i primerci inostrane proizvodnje.
 

20.50 - Putinov pomoćnik: Nema signala od Kijeva za pregovore

Nema nikakvih signala od Ukrajine da postoji mogućnost za pregovore, izjavio je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov za ruski Prvi kanal.
On je dodao da šef turske diplomatije, koji je u Kijevu boravio uoči sastanka predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, „nije preneo nikakve vesti“.
 

19.42 - Kijev: Pitanje isporuke američkih dalekometnih raketa nije zatvoreno

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da pitanje o isporukama američkih balističkih raketa ATACMS Ukrajini nije zatvoreno.

Prema njegovim rečima, SAD će doneti odluku o tome kada bude završena analiza podataka.

- U mom poslednjem razgovoru s američkim državnim sekretarom to je bilo razmatrano. On je potvrdio da se analiziraju pojedini elementi u vezi s upotrebom, količinom, da bi se donela konačna odluka - rekao je Kuleba i dodao da su Velika Britanija i Francuska isporučile Ukrajini dalekometne rakete.

Prema njegovom mišljenju, prirodno je da se SAD i Nemačka pridruže toj koaliciji.

18.40 Putin: Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine nije proklizavanje, to je neuspeh

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je danas kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine neuspehom.

"Što se tiče kontraofanzive u zastoju, ovo nije proklizavanje, to je neuspeh. Barem tako izgleda danas. Da vidimo šta će biti dalje, nadam se da će se tako nastaviti", rekao je Putin posle razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Sočiju, prenela je agencija RIA Novosti.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

17.50 - Kijev: Put ka pregovorima s Moskvom je na bojnom polju

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba smatra da je put ka diplomatiji s Rusijom na bojnom polju.

- Nijedna zemlja na svetu ne želi mir više nego Ukrajina. Ipak, neki ratovi nisu samo sukobi ili teritorijalni sporovi - rekao je Kuleba tokom susreta ambasadora u Beču, uključivši se putem video-veze.

Prema njegovim rečima, sukob ne može biti prekinut jednostavno, za pregovaračkim stolom, jer bi zamrzavanje konflikta Rusiji dalo mogućnost da predahne i da iskoristi to za pripremu za novi napad.

Kuleba je dodao da je neophodan „pravedan, stabilan mir“ u skladu s formulom predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Šef ukrajinske diplomatije je dodao da „pravednog mira“ neće biti bez teritorijalne celovitosti Ukrajine u okviru granica utvrđenih 1991. godine.

16.48 - Kijev očekuje razgovor Erdogana i Zelenskog

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da Kijev očekuje da će predsednik Turske Redžeš Tajip Erdogan nakon sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati i s ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.

Kako prenosi Rojters, Kuleba je izjavio da u odnosima Zelenskog i Erdogana postoji poverenje.

15.27 - Zaporoška administracija: Kijev izgubio desetine hiljada vojnika tokom „kontraofanzive“

Ukrajinska vojska je za tri meseca „kontraofanzive“ na zaporoškoj liniji fronta izgubila na desetine hiljada ljudi, ne uspevši da dopre do prve linije odbrane ruske vojske, izjavio je lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

- Ako bismo svodili rezultate njihove "kontraofanzive", onda je sve što je uspela da uradi ukrajinska vojska to da izgubi desetine hiljada boraca, stotine jedinica oklopne tehnike i da napreduje na dve deonice na području Urožajnog, na prilazu Vremjovskom, i u Rabotinu, u orehovskom pravcu, oko pet do devet kilometara u dubinu. To napredovanje se dogodilo u sivoj zoni, ali nije došlo do prve linije odbrane“, rekao je Rogov.

Ukrajinska kontraofanziva u južnodonjeckom, artjomovskom i zaporoškom pravcu počela je 4. juna, odnosno pre tačno tri meseca.

14.02 - U Sočiju završen sastanak Putina i Erdogana u širem sastavu

13.52 - Putin zna šta Erdogan želi

Govoreći na početku sastanka u crnomorskom letovalištu Sočiju, Putin je rekao Erdoganu da se nada da će završili razgovore o čvorištu prirodnog gasa u Turskoj i da će razgovarati o sporazumu o žitu.

- Znam da nameravate da pokrenete pitanje sporazuma o žitu - rekao je Putin Erdoganu.

13.00 - Počeo sastanak Putina i Erdogana

Prema navodima medija, očekuje se da će, osim bilateralnih pitanja, glavna tema razgovora Putina i Erdogana biti dogovor o izvozu žita iz crnomorskih luka i situacija u Ukrajini.

12.00 - Erdogan stigao u Soči, uskoro razgovor sa Putinom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan stigao je danas u Soči, gde bi trebalo da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Avion turskog predsednika sleteo je u 11.15 časova, preneo je list Aksam.

Erdogan bi trebalo da se sastane sa Putinom oko 12 časova, rekao je ranije neimenovani izvor iz kabineta turskog predsednika, a prenosi TAS S. 

Tanjug/Turkish Presidency via AP, File)
 

10.30 - Kijev tvrdi da su ruski dronovi pali na teritoriju Rumunije, Bukurešt negira

Portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova tvrdi da su ruski dronovi eksplodirali na teritoriji Rumunije, u napadu protekle noći na ukrajinsku luku Izmail na Dunavu, ali je Bukurešt to negirao. Portparol rumunskog Ministarstva odbrane rekao je novinarima da su navodi o tome da su ruski dronovi pali i eksplodirali na rumunskoj teritoriji netačni, prenosi Rojters.

On je dodao da će Ministarstvo kasnije izdati zvanično saopštenje o incidentu. Prethodno su ukrajinske vlasti saopštile da su ruski dronovi tri i po sata gađali ukrajinsku luku Izmail na Dunavu u Odeskoj oblasti, nekoliko sati pred današnji sastanak ruskog i turskog predsednika Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana u Sočiju, gde se očekuju razgovori o obnovi izvoza žita iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Guverner Odese Oleh Kipe naveo je na Telegramu da u višesatnom ruskom napadu dronovima na luku Izmail nije bilo žrtava ili povređenih, ali da su na širem području grada oštećena skladišta i proizvodni pogoni kao i poljoprivredne mašine i oprema. 

8.10 - Milijet: Erdogan će izraziti spremnost da deluje kao posrednik za Ukrajinu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izraziće danas, u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, spremnost Ankare da deluje kao posrednik u rešavanju sukoba u Ukrajini, objavio je turski list Milijet.

List piše, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da će Erdogan istaći važnost uspostavljanja trajnog mira i stabilnosti u regionu i da će izraziti spremnost da preuzme ulogu posrednika i pruži svaku vrstu podrške, uključujući organizovanje direktnih pregovora između Rusije i Ukrajine da bi se obezbedio trajni mir.

List navodi da postoji nada za povratak Rusije u sporazum o izvozu žita preko ukrajinskih crnomorskih luka i da će Erdogan naglasiti važnost revitalizacije tog dogovora za globalno snabdevanje hranom, prenele su RIA Novosti.

7.50 - Ruski napadi na ukrajinsku luku na Dunavu pred sastanak Putin-Erdogan

Ruski dronovi su tri i po sata gađali ukrajinsku luku Izmail, na Dunavu u regionu Odese, nanoseći značajnu štetu na infrastrukturi, a više zgrada se zapalilo, nekoliko sati pred današnji sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i šefa države Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Sočiju, gde se očekuju razgovori o obnovi izvoza žita iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Guverner Odese Oleh Kipe naveo je na Telegramu da u višesatnom ruskom napadu dronovima na luku Izmail nije bilo žrtava ili povređenih, ali da su na širem području grada oštećena skladišta i proizvodni pogoni kao i poljoprivredne mašine i oprema, preneo je Rojters. Oko 17 dronova je oboreno, ali su neki pogodili mete, rekao je Kiper.

Ukrajinske vazduhoplovne snage zatražile su posle ponoći od stanovnika luke Izmail, jedne od dve najveće izvozne luke na Dunavu, da ostanu u skloništima. Putin i Erdogan treba da se sastanu danas u ruskom crnomorskom letovalištu Sočiju, u trenutku dok UN i Ankara nastoje da ožive dogovor Moskve i Kijeva postignut uz posredovanje svetske organizacije i Turske o izvozu ukrajinskog žita iz luka na Crnom moru.

Moskva se povukla iz crnomorskog sporazuma u julu, uz prigovore da ruski izvoz hrane i đubriva nailazi na prepreke i da ukrajinsko žito izvezeno u skladu sa sporazumu ne dolazi do onih kojima je potrebno.

AP Photo/Pavel Golovkin
 

 

7.45- Putin i Erdogan u Sočiju, glavna tema dogovor o žitu

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, sastaće se danas u Sočiju, a osim bilateralnih pitanja glavna tema razgovora biće dogovor o izvozu žita iz crnomorskih luka. Ankara je poslednjih nedelja intenzivirala svoje napore da obnovi koridor za žito, kako bi pomogla u ublažavanju globalne krize hrane.

"Mi ovde igramo vodeću ulogu. Vidimo snažnu podršku iz celog sveta za realizaciju žitnog koridora", rekao je Erdoganov savetnik za spoljnu politiku Akif Čagataj Kilič. Kako je kazao, Ankara je priznala tehničke komplikacije oko sporazuma, posebno u vezi s ruskim žitom i mehanizmima plaćanja, prenosi Rojters. "Rezervisani smo, ali nadamo se da ćemo postići uspeh zato što ova situacija utiče na ceo svet", rekao je Kilič.

Rusija i Ukrajina su glavni izvoznici žitarica. Putin je Erdoganu u telefonskom razgovoru 2. avgusta rekao da je Moskva spremna da se vrati crnomorskom žitnom sporazumu čim Zapad ispuni svoje obaveze u vezi sa ruskim izvozom žitarica.

 

7.30 - Zelenski: Francuska će organizovati obuku ukrajinskih pilota

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da su se Kijev i Pariz dogovorili o organizovanju obuke ukrajinskih pilota u Francuskoj.

On je rekao da je razgovarao sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, prenosi TASS. ''Postoji važan dogovor o obuci naših pilota u Francuskoj - naša koalicija naprednih borbenih aviona je sve jača'', rekao je juče Zelenski. Ukrajina je ranije tražila od zapadnih zemalja da započnu obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16.

AP Photo/Petros Giannakouris
 

 

Danska i Holandija su već najavile planove za obuku ukrajinskih pilota, a očekuje se da će u obuku biti uključeno još devet zemalja. Komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i Africi, general Džejms Heker rekao je da bi obuka ukrajinskih eskadrila F-16 mogla da potraje do pet godina.

 

07.16 - Požar u zgradi u Rusiji nakon napada drona, nema žrtava

Nerezidencijalna zgrada u gradu Kurčatovu u Kurskoj oblasti u Rusiji zapalila se nakon napada ukrajinske bespilotne letelice, ali su hitne službe ugasile požar i nije bilo žrtava, saopštio je guverner te oblasti Roman Starojt, ali nije precizirao o kojoj zgradi je reč.

Ukrajinska agencija Babel je prenela, pozivajući se na neimenovani izvor, da je dron izvršio napad na zgradu koja pripada ruskoj Federalnoj službi bezbednosti (FSB).

Starojt je juče rekao da je ukrajinski dron oštetio fasadu na drugoj zgradi u tom gradu. U Kurčatovu se nalazi jedna od najvećih ruskih nuklearnih elektrana, ali nema izveštaja da je do sada bila meta nekog od napada ukrajinskih dronova. 

07.10 - Skot Riter: Jedini ishod rata protiv Rusije je poraz Ukrajine

Kijevu je davno ponuđen mirovni sporazum, ali je pod uticajem zapadnih partnera izabrao rat. Sada je njegova sudbina zapečaćena, odnosno vreme je da se preda i prihvati realnost, ocenio je bivši američki obaveštajac Skot Riter.

"Surova je realnost da ni Ukrajina ni njeni saveznici ne mogu da podnesu operativne gubitke u ljudstvu i opremi koje donosi sukob s Rusijom. S druge strane, Rusija ne samo da je u stanju da se izbori sa svojim gubicima već vremenom povećava snagu, s obzirom na mnogobrojnost dobrovoljaca i veliku proizvodnju naoružanja", napisao je Riter u autorskom tekstu za RT internešenel, te dodao da u skoroj budućnosti Kijev više neće biti u stanju da pokriva liniju fronta, što će Rusija i te kako iskoristiti.

Printscreen/YouTube
 

Obaveštajac je podsetio da Rusija nije ušla u sukob s namerom da zauzme ukrajinsku teritoriju već da sprovede denacifikaciju i demilitarizaciju te zemlje i spreči njeno članstvo u NATO-u.

S tim u vezi Ukrajina mora iskreno da razmisli o uzrocima ovog sukoba i o tome koja strana snosi odgovornosti za rat – pre svega o veličanju nasleđa masovnog ubice i saradnika nacističke Nemačke Stepana Bandere, kojeg ukrajinski nacionalisti slave kao heroja i oca osnivača svoje nacije.

"Rusija radi na postizanju postavljenih ciljeva i zadataka. Kako stvari stoje, malo šta Ukrajina ili njeni partneri u SAD, NATO-u i EU (Kolektivni zapad) mogu da urade da je spreče u tome. A što duže Kijev i njegovi zapadni partneri prolongiraju sukob, veća će šteta biti za Ukrajinu", istakao je Riter.

07.00 - Reznikov ide na mesto ambasadora u Veliku Britaniju?

Reznikov, koji napušta mesto ministra odbrane Ukrajine, ne zna na koju funkciju će biti postavljen. Ranije je Babel pisao da će Reznikov biti ambasador u Velikoj Britaniji.

Printskrin/Tviter/ @oleksiireznikov
 

„Ne znam“, prokomentarisao je odgovarajuću pretpostavku.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike