Pentagon najavio novu pomoć, uključujući municiju sa osiromašenim uranijumom​; NATO saveznici solidarni sa Rumunijom

06.09.2023

17:53

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Pentagon najavio novu pomoć, uključujući municiju sa osiromašenim uranijumom​; NATO saveznici solidarni sa Rumunijom
Sukob u Ukrajini - Copyright Pixabay AP Photo/Efrem Lukatsky/Jae C. Hong

U toku je 560. dan rata u Ukrajini.

Britanski tenk Čelendžer 2 uništen je u Ukrajini, što je prvi takav incident u skoro 30 godina. 

U Belgorodskoj oblasti je oboren dron. 

Putin je rekao da su „zapadni kustosi na čelo Ukrajine postavili etničkog Jevrejina“ kako bi „prikrili antiljudsku suštinu“ režima. 

U Kijevu su pozvali „da osude antisemitske izjave ruskog predsednika“.

Izgledi za postizanje mira u Ukrajini nisu vidljivi, rekao je Erdogan.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

23.46 - Ukrajinci 83 puta granatirali civile u Donbasu

Ukrajinske trupe su tokom proteklog dana 83 puta granatirale teritoriju Donjecke Narodne Republike, ispalivši 280 metaka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

23.23 - Kuleba razgovarao sa Blinkenom o isporukama dalekometnih raketa „ATACMS“ 

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da na zajedničkoj konferenciji za medije sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da je sa njim razgovarao o isporukama dalekometnih raketa „ATACMS“ i sredstvima za PVO Kijevu.

Kuleba je dodao da su takođe razmatrana pitanja bezbednosti koridora za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

On je istakao da se tema prebacivanja američkih trupa na teritoriju Ukrajine nije pokretala.

- Nikada nismo pozivali na uvođenje američkih trupa na teritoriju Ukrajine i nikada to nećemo raditi - naglasio je Kuleba.

23.08 - Pentagon najavio novu pomoć Ukrajini, uključujući municiju sa osiromašenim uranijumom​

Pentagon je danas najavio novi paket bezbednosne pomoći vredan do 175 miliona dolara za Ukrajinu, uključujući municiju sa osiromašenim uranijumom za tenkove Abrams.

Pentagon je saopštio da će vojna pomoć, takođe, uključivati protivoklopne sisteme, taktičke sisteme vazdušne navigacije i dodatnu municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS), preneo je Rojters. 

23.02 - U Sumskoj oblasti Ukrajine odjekivale su eksplozije, piše ukrajinski portal „Klimenko. Tajm“.

22.02 - Blinken: Vojna pomoć za Ukrajinu u iznosu od milijardu dolara

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je tokom posete Kijevu da će Amerika dati dodatnu pomoć Ukrajinu u iznosu od milijardu dolara, od toga 665 miliona za potrebe u vojnoj sferi.

- Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu. Danas saopštavamo o novoj pomoći vrednoj milijardu dolara, a to uključuje 665 miliona dolara na ime vojne pomoći i bezbednosti - rekao je Blinken na konferenciji za novinare sa ukrajinskim ministrom odbrane.

21.03 - Na društvenim mrežama pojavio se kompletan spisak američkog naoružanja koje će biti predato Kijevu u okviru novog paketa vojne pomoći.

Na spisku se nalazi oprema za ukrajinske sisteme za PVO, municija za raketne sisteme „hajmars“, granate kalibra 155 i 105 milimetara, minobacači kalibra 81 milimetar i municija za njih, municija za tenkove „abrams“ kalibra 120 milimetara sa osiromašenim uranijumom, protivtenkovska municija, sistemi „džavelin“, više od tri miliona komada malokalibarske municije, taktički navigacioni sistemi, bezbedni sistemi veze, rezervni delovi i druga oprema.

20.01 - NATO saveznici solidarni sa Rumunijom posle incidenta sa dronom

NATO saveznici izrazili su danas solidarnost sa Rumunijom nakon što ih je ta zemlja obavestila o incidentu u kojem su delovi onoga što bi mogao da bude ruski dron, pali na rumunsku teritoriju, saopštila je alijansa.

- Nastavljamo da pažljivo pratimo situaciju i ostajemo u bliskom kontaktu sa našom saveznicom Rumunijom, naveo je NATO u saopštenju - preneo je Rojters.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis izjavio je ranije danas da, ukoliko se potvrdi da delovi pronađeni ove nedelje u Rumuniji pripadaju ruskom dronu, to bi predstavljalo ozbiljno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta njegove zemlje.

19.42 - VSU pogodio ambulantu u Aleksandrovki

Ukrajinska granata pogodila je zgradu ambulante u Aleksandrovki, oštetivši fasadu, krov i prozore, saopštio je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin na svom Telegramu.

18.03 - SAD danas saopštavaju odluku o slanju municije sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu

Američka administracija planira u sredu da saopšti svoju odluku o predaji oklopne municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini, piše list „Politiko“, pozivajući se na izvore.

Kako se navodi u članku, odluka da se ona prvi put uključi u novi paket vojne pomoći doneta je „posle višemesečne rasprave“.

Ranije je agencija Rojters javila da su ove granate namenjene za topove tenkova „abrams“, koji će u Ukrajinu doći u narednim nedeljama.

17.48 - Danska sprema novi paket vojne pomoći za Kijev

AP Photo/Petros Giannakouris
Zelenski

Danska priprema novi paket vojne pomoći Ukrajini, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nakon posete premijerke Danske Mete Frederiksen Kijevu.

- Poseta premijerke Danske Mate Frederiksen važna je za Ukrajinu... Kao i obično, naši sadržajni, maksimalno konkretni pregovori. Novi odbrambeni paket, to je već 12-ti koji se priprema za ovaj mesec - napisao je Zelenski na svom Telegramu.

Prema njegovim rečima, sa njom je razgovarao o situaciji na bojnom polju i bezbednosti ukrjainskih luka.

16.41 - Umerov pred parlamentom: Vraćanje "svakog centimetra ukrajinske zemlje" od Rusije

Novi ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov izjavio je danas da će ''povratiti kontrolu nad svakim centimetrom ukrajinske zemlje od Rusije'' i obećao da će vratiti kućama sve one koji su u zatočeništvu.

U svom prvom obraćanju ukrajinskom parlamentu na mestu novog ministra odbrane, on je rekao da će učiniti sve što je moguće i nemoguće za pobedu Ukrajine, prenosi Si-En-En.

Profimedia
Rustem Umerov

- Kada oslobodimo svaki centimetar naše zemlje i svakog dela našeg naroda, definitivno ćemo vratiti sve koji su, nažalost, privremeno u zatočeništvu. Sve njih - decu, ratne zarobljenike, političke zatvorenike, civile - rekao je on.

14.49 - Visoki nemački obaveštajac optužen za špijuniranje za Rusiju

Visoki nemački obaveštajac optužen je za izdaju zbog navodnog prenošenja državnih tajni Rusiji, piše danas BBC.

Tužioci veruju da je Karsten L, koji je uhapšen u decembru u Berlinu, delio obaveštajne podatke o ratu u Ukrajini i grupi Vagnerovih plaćenika, kao i da je za to dobio oko 400.000 evra.

U istom slučaju osuđen je još jedan Nemac, koji se sumnjiči da je radio kao kurir.

14.24 - Evropski sud pravde odbacio žalbu na sankcije ruskog milijardera Timčenka

Evropski sud pravde odbacio je danas prvostepenu žalbu ruskog milijardera i bivšeg rukovodioca privatnog proizvođača prirodnog gasa Novatek, Genadija Timčenka, koji je stavljen na crnu listu nakon početka rata u Ukrajini 2022.

Opšti sud EU, prvostepena instanca Suda pravde EU sa sedištem u Luksemburgu, takođe je odbacio slične žalbe Timčenkove supruge Elene, kao i ruskog biznismena Dmitrija Pumpjanskog i njegove supruge Galine, prenosi Rojters.

Timčenko je prošle godine podneo ostavku na mesto rukovodioca Novateka, kada se našao na listi sankcija EU.

14.18 - Troje od osam zamenika Reznikova podnelo ostavku

Profimedia
Aleksej Reznikov

Troje od osam zamenika ministra odbrane Ukrajine podnelo je ostavku nakon smene Alekseja Reznikova sa mesta ministra, napisao je zamenik predsednika Vrhovne rade Aleksej Gončarenko na svom telegram kanalu.

- Zamenici ministara odbrane Gavrilov, Dejnega i Ševčenko su podneli ostavke - rekao je on.

Prema podacima iz otvorenih izvora, ministar odbrane Ukrajine ima osam zamenika, uključujući državnog sekretara.

14.16 - Blinken tvrdi da je Ukrajina dobro napredovala u kontraofanzivi

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas u Kijevu da je Ukrajina ostvarila "dobar napredak" u kontraofanzivi i poručio da je u posetu Kijevu došao kako bi pokazao stalnu i odlučnu američku podršku Ukrajini tokom rata. 

Blinken, koji je danas doputovao u posetu Kijevu, rekao je tokom sastanka sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom da je tokom treće posete Ukrajini od početka rata ponovo "zapanjen izuzetnom hrabrošću i otpornošću ukrajinskog naroda, ukrajinskih snaga i ukrajinskog rukovodstva", prenosi Si-En-En.

- I ja sam ovde, pre svega, da izrazim našu stalnu i odlučnu podršku Ukrajini dok se nosi sa ovom agresijom. Videli smo dobar napredak u kontraofanzivi, što je veoma ohrabrujuće - rekao je Blinken.

 

 

On je dodao da SAD žele da se uvere da Ukrajina ima ono što joj je potrebno, ne samo kako bi njena kontraofanziva bila uspešna, "već da ima ono što joj je potrebno na duži rok, da se pobrinemo da ima snažna sredstva odvraćanja, jak odbrambeni kapacitet, tako da se u budućnosti ovakve agresije se više ne dešavaju".

13.54 - Rumunski ministar odbrane: Delovi ruskog drona pali na našu teritoriju

Rumunski ministar odbrane Angel Tilvar izjavio je danas da su delovi ruskog drona pali na teritoriju Rumunije tokom nedavnog ruskog napada na ukrajinsku luku na Dunavu.

Tilvar je to rekao za Antenu 3, rumunski ogranak Si-En-Ena, dok je boravio u poseti toj oblasti.

Rumunsko Ministarstvo odbrane prvobitno je demantovalo navode ukrajinskih medija da su delovi ruskog drona pali na rumunsku stranu Dunava, navodi Si-En-En.

12.44 - Johanis: Ruski napadi bili na manje od kilometar od rumunske granice

Ruski vazdušni udari u utorak bili su na manje od jednog kilometra od granice Rumunije sa Ukrajinom, izjavio je danas rumunski predsednik Klaus Johanis.

Johanis je to rekao dan nakon što je Kijev saopštio da su ruski dronovi detonirali na teritoriji Rumunije, što je Bukurešt demantovao. 

12.32 - Imenovan novi ministar odbrane Ukrajine

Vrhovna Rada imenovala je Rustema Umerova za ministra odbrane Ukrajine.

Odluku "za" je podržalo 338 poslanika, "protiv" nije bio niko. Samo jedna osoba je bila uzdržana.

Profimedia
Rustem Umerov

12.25 - Rusija zabrinuta zbog najavljenih vojnih vežbi Jermenije i SAD

Planovi jermenskih vlasti da održe zajedničke vojne vežbe sa SAD izazivaju zabrinutost, posebno u trenutnoj situaciji, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je novinarima rekao da će Rusija analizirati ove informacije i pratiti situaciju, prenose RIA Novosti. 

11.06 - Blinken u poseti Kijevu da podrži kontraofanzivu i najavi novu američku pomoć

Američki državni sekretar Entoni Blinken počeo je danas dvodnevnu posetu Kijevu kao znak podrške ukrajinskoj kontraofanzivi, a očekuje se da će objaviti novi paket pomoći SAD vredan više od milijardu dolara. 

Blinken će tokom posete Ukrajini verovatno objaviti novi paket pomoći SAD vredan više od milijardu dolara, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta na brifingu za novinare. 

10.00 - Blinken doputovao u Kijev

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je danas u zvaničnu posetu Kijevu, prenosi Ukrajinska pravda, pozivajući se na informacije iz kabineta predsednika Volodimira Zelenskog.

9.43 - Pušilin: Odbijeno nekoliko napada Ukrajinaca u DNR

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Pušilin

Ruska vojska je odbila nekoliko napada Oružanih snaga Ukrajine u sektoru Novomajorsko-Novodonjecko, rekao je Denis Pušilin, vršilac dužnosti lidera DNR televiziji "Solovjov lajv".

- Južnodonecki pravac: bilo je nekoliko pokušaja neprijatelja duž linije Novomajorsko-Novodonjecko da opipa odbranu, ali su momci ponovo odbila napad, potpuno kontrolišu situaciju - rekao je on.

9.22 - Rogov: Odbijeni napadi u Zaporožju

Ruske oružane snage u blizini sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti odbile su nekoliko napada ukrajinskih trupa, izjavio je za Sputnjik Vladimir Rogov, lider zaporožskog pokreta "Zajedno sa Rusijom“.

- Nekoliko napada ukrajinskih trupa odbijeno je u oblasti Rabotina. Neprijatelj je pretrpeo gubitke u ljudstvu i opremi i odbačen je nazad - rekao je Rogov.

 

9.00 - Britanija stavlja grupu "Vagner" na spisak terorističkih organizacija

Paravojna privatna grupa "Vagner" biće proglašena terorističkom organizacijom, saopštilo je britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U parlamentu će u sredu biti podnet nacrt predloga, kojim se zabranjeno biti član ili podržavati "Vagner" u Velikoj Britaniji.

AP Photo
 

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je odluka o zabrani grupe u Britaniji doneta da na osnovu Zakona o terorizmu iz 2000. godine zbog "prirode i obima aktivnosti organizacije, kao i pretnje koju predstavljaju britanskim državljanima u inostranstvu“.

7.33 - Jedna osoba poginula u ruskom napadu na Izmail, napad na Kijev bez povređenih

Jedna osoba je poginula i oštećena je infrastruktura luke u jutrošnjem ruskom napadu dronom na luku Izmail na Dunavu u Odeskoj oblasti, a u ruskom raketnom napadu na Kijev jutros nije bilo povređenih, saopštile su ukrajinske vlasti. Načelnik Odeske oblasti Oleh Kiper rekao je da je u bolnici preminuo jedan zaposleni u poljoprivrednom preduzeću, koji je bio teško povređen u ruskom napadu.

Tokom gotovo tročasovnog napada na Izmail, oštećeno je nekoliko poljoprivrednih i lučkih objekata i zabeleženo je nekoliko požara, napisao je Kiper na Telegramu. Rusija je jutros izvršila raketni napad na Kijev, a ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je sve rakete pre nego što su stigle do ciljeva, saopštila je vojna uprava prestonice.

7.25 - Rusija prva uništila tenk "čalendžer 2" u poslednjih skoro 30 godina

U Ukrajini je uništen tenk "čalendžer 2", što se nije dogodilo tokom skoro 30 godina korišćenja ovih tenkova britanske proizvodnje na ratištima, piše londonski Gardijan. Uništavanje "čalendžera 2" u blizini Rabotina, u oblasti Zaporožje, prvi je takav incident u poslednjih 30 godina u kojima su ovi tenkovi korišćeni u borbi, objavio je Gardijan pozivajući se na vojne stručnjake. Snimak sa bojnog polja koji je tokom protekle noći kružio društvenim mrežama pokazuje uništavanje britanskog "čalendžera 2".

Ben Birchall/Pool via AP
 

Na početku klipa, snimljenog iz automobila koji je učestvovao u borbi, "čalendžer 2" sa svojom prepoznatljivom cevi vidi se obavijen gustim, sivim dimom nakon incidenta na bojnom polju. Zapadni izvori su danas naveli da je tenk prvi put udario u rusku minu u ponedeljak, koja je raznela zadnji odeljak za gorivo, zbog čega je bio imobilisan. Posada se zatim bezbedno evakuisala, ali dok je oklopno vozilo bilo u mirovanju, udario ga je dron Lanset, prenosi Gardijan. Tipična posada "čalendžera 2" sastoji se od četiri osobe, a municija tenka je smeštena u odvojenim pregradama, za razliku od ruskih ekvivalenata, kako bi se sprečilo da eksplodira ako dobije direktan udarac.

Ali u ovom slučaju je bio pogođen rezervoar za gorivo, navodi britanski list. Nijedan "čalendžer 2" nije izgubljen u borbi od kada je prvi put raspoređen 1994. godine, piše Gardijan. Britanija je dala 14 tenkova Ukrajini ranije ove godine, a nije poznato da li su bili široko korišćeni na liniji fronta u poslednjih nekoliko nedelja. Britanija ima 213 preostalih tenkova "čalendžer 2" nakon što je 14 donirala Ukrajini, iako je poslanicima u martu rečeno da je 157 na raspolaganju za operacije, dodaje Gardijan.

Jedina druga zemlja koja koristi tenkove je Oman. Ministarstvo odbrane Velike Britanije nije demantovalo da se na snimku prikazuje "čalendžer 2" i nezvanično je prihvatilo da je jedan od britanskih tenkova izgubljen, piše Gardijan.

7.10 - Zelenski je potpisao ukaz o reorganizaciji Krima

Vladimir Zelenski je potpisao ukaz o promeni teritorijalne strukture Krima, koji predviđa „dekomunizaciju“ i stvaranje vojnih uprava na poluostrvu. U Rusiji su zakon nazvali „pravno i realno nevažećim” i predložili da Kijev „podeli neki sektor Meseca na regione”.

Inicijativa predviđa stvaranje u regionu vojnih i vojno-civilnih uprava u teritorijalnim zajednicama. Vlada Ukrajine mora u roku od mesec dana od stupanja zakona na snagu da utvrdi administrativne centre i geografske granice takvih zajednica.

Profimedia
 

Vladimir Konstantinov, predsednik republičkog parlamenta, rekao je za TASS da ta inicijativa nema „nikakve veze sa zakonom i zakonitošću“, dodajući da bi „Zelenski mogao isto tako da podeli neki sektor Meseca na okruge“.

Potpredsednik Državnog saveta Krima Vladimir Bobkov smatrao je ukaz ukrajinskog predsednika „ludilom“.

7.00 - Bivši američki vojni obaveštajac: Zelenski sprema izlaznu taktiku - povlačenje

Oružane snage Ukrajine moraće da promene taktiku zbog stalnih neuspeha i pređu u povlačenje, rekao je bivši američki vojni obaveštajac Toni Šafer u intervjuu za Jutjub kanal "Džadžing fridom".

- Mislim da Zelenski sada priprema stanovništvo na činjenicu da će Oružane snage Ukrajine morati da zauzmu odbrambene pozicije pred novim potencijalnim ruskim napredovanjem - rekao je on.

Prema vojnim izvorima, nema dokaza da je ukrajinska vojska značajno napredovala u kontraofanzivi. Ova situacija se razvila zbog efikasnosti ruske linije odbrane, prenose RIA Novosti.

- Moskva je imala dovoljno vremena da izračuna sve moguće korake ukrajinske vojske, zbog čega su postali laka meta - zaključio je Šafer.

Vladimir Putin je 21. jula primetio da neprijateljska vojska nije u stanju da postigne nikakve rezultate, a zapadni pokrovitelji su očigledno razočarani tokom ofanzive.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike