Podoljak: Zapad dao Kijevu zeleno svetlo za napade na Krim; Rusi uništili još jedan dron iznad Belgorodske oblasti

29.08.2023

07:00 >> 00:01

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Podoljak: Zapad dao Kijevu zeleno svetlo za napade na Krim; Rusi uništili još jedan dron iznad Belgorodske oblasti
Ilustracija - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka/Libkos/Roman Hrytsyna

U toku je 551. dan rata u Ukrajini.

Zelenski je rekao da očekuje da će nova vojna pomoć Ukrajini biti puštena u septembru. 

Bespilotna letelica je pronađena na polju u Orolskoj oblasti i neutralisana elektronskim ratovanjem, rekao je guverner regiona Kličko.

Simonjan je rekla da je dron pao u blizini njene kuće drugi put za nedelju dana. 

Ruski lovac Su-30 ispratio je američki bespilotnu letelicu Reaper iznad Crnog mora, saopštio je Ruski centar za kontrolu nacionalne odbrane.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti 

23.48 - Podoljak: Zapad dao Kijevu zeleno svetlo za napade na Krim

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak rekao je da su zemlje partneri dale Kijevu zeleno svetlo za napade na Krim.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

„Danas već postoji apsolutni konsenzus da možemo uništiti sve što je rusko, na primer, na Krimu“, rekao je on, prenosi Strana.ua.

Podoljak je takođe dodao da će se broj dronova koji vrše napade na rusku teritoriju „povećati“. Istovremeno, on je naglasio da su, prema zvaničnom stavu Kijeva, ove bespilotne letelice „neidentifikovane prirode“.

23.40 - Kuleba: Ukrajina će se boriti da ne bude ograničenja za izvoz njenog žita u EU

Ukrajina će se boriti da ne bude ograničenja za izvoz njenog žita u EU, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na konferenciji za novinare sa češkim kolegom Janom Lipavskim u Pragu.

Kuleba je podsetio da se očekuje da ograničenja budu ukinuta 15. septembra, kada im prestaje rok važenja. 

23.00 - Uništen još jedan dron iznad Belgorodoske oblasti

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je 28. avgusta oko 21 čas po moskovskom vremenu suzbijen pokušaj bespilotne letelice tipa aviona da napadne objekte u Rusiji.

Profimedia
 

„Bespilotna letelica je uništena od strane snaga PVO na dežurstvu nad teritorijom Belgorodske oblasti“, saopštilo je ministarstvo

22.48 - Šef ukrajinskog Ministarstva odbrane Aleksij Reznikov najavio je napredovanje ruskih trupa u pravcu Kupjanska.

22.35 - Hakeri otkrili da Ukrajina sprema totalnu mobilizaciju

Hakerska grupa „Beregini“ saopštila je da Ukrajina sprema totalnu mobilizaciju. Kako navodi grupa, mere za pripremu za to već se preduzimaju u Černigovskoj, Sumskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti, kao i na teritoriji Zaporoške oblasti koju kontroliše Kijev.

20.21 - ​Putin razgovarao sa indijskim premijerom Modijem: Širenje BRIKS-a će doprineti rastu uticaja organizacije na međunarodnoj sceni

19.59 - Rusija podigla dva lovca iznad Krima

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da podigla sva ruska borbena aviona da bi sprečila izviđanje dve američke bespilotne letelice na području Krimskog poluostrva.

AP Photo
 

 
"Sredstva kontrole vazdušnog prostora Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije otkrila su nad jugozapadnim delom Crnog mora bespilotne letelice američkog vazduhoplovstva MK-9 Riper i RK-4 Global Hok koje su se kretale u pravcu državne granice Ruske Federacije", navodi se u saopštenju.
 
Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi tvrdnje ruskog ministarstva.

19.12 - Ukrajinski obaveštajac pucao sebi u glavu: Ostavio oproštajno pismo upućeno šefovima

17.59 - "El Pais": Ukrajina razmatra izbore za 2024. godinu

El Pais, pozivajući se na izvore, izveštava da ukrajinske vlasti razmatraju održavanje izbora 2024. kako bi zaustavile pad popularnosti predsednika Vladimira Zelenskog i zadržale legitimitet „za okončanje sukoba“.

17.50 - Putin: Lavrov će predstavljati Rusiju na samitu G20 u Nju Delhiju

Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom telefonskog razgovora sa premijerom Indije Narendrom Modijem rekao da neće moći da prisustvuje samitu G20, te da će Rusiju predstavljati šef diplomatije Sergej Lavrov, saopšteno je iz kabineta indijskog premijera.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

"Predsednik Putin je preneo da neće moći da prisustvuje samitu G20 u Nju Delhiju 9. i 10. septembra 2023. godine i obavestio da će Rusiju predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Modi zahvalio Putinu na doslednoj podršci Rusije svim inicijativma tokom indijskog predsedavanja G20.

16.52 - Kada i gde će biti sahranjen Jevgenij Prigožin? Evo od koga zavisi odluka

16.16 - Kremlj: Prolazak broda crnomorskim koridorom nema veze sa obnovom žitnog sporazuma

Prolazak drugog broda iz Ukrajine duž privremenog crnomorskog koridora, nema nikakve veze sa izgledima za obnavljanje žitnog sporazuma koji uključuje Rusiju, izjavio je u portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kijev je prethodno saopštio da je brod isplovio iz ukrajinske luke Odesa kroz "privremeni" humanitarni koridor u Crnom moru.

Profimedia
 

Peskov je ponovo potvrdio stav Moskve da će obnavljanje sporazuma o žitu zavisiti od toga da li će Zapad ispuniti obećanja u vezi sa ruskim izvozom žitarica i đubriva.

15.52 - Rusko MO: Uništena skladišta avijacionog naoružanja

Ruska mornarica izvela je raketni napad na skladište Oružanih snaga Ukrajine, navodi Ministarstvo odbrane RF.

- Mornarica je večeras izvela grupni udar dalekometnim oružjem visoke preciznosti morskog baziranja na skladište avijacionog naoružanja i municije Oružanih snaga Ukrajine. Svrha udara je postignuta - saopštilo je ministarstvo.

Tvrde da su svi zadati ciljevi pogođeni.

14.41 - Predsednica Mađarske pozvala Zelenskog da pregovara o miru

Predsednica Mađarske Katalin Novak saopštila je da je predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom rekla da ne postoji vojno rešenje za sukob u Ukrajini i da ga je pozvala za pregovarački sto.

Profimedia
 

- Rat traje godinu i po i ja ne vidim takvo vojno rešenje koje bi dovelo do dugoročnog mira. Upravo zbog toga treba sesti za pregovarački sto. To je odlučan stav koji sam izrekla predsedniku Zelenskom kako javno, tako i oči u oči - rekla je Novakova za mađarsko izdanje „Indeks“-a.

13.28 - Zelenski: Garancije bezbednosti od SAD po „izraelskom modelu“

SAD će Kijevu obezbediti garancije bezbednosti po „izraelskom modelu“, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

- Sa Sjedinjenim Američkim Državama ćemo imati upravo takav model, izraelski, onaj koji podrazumeva i oružje, i obuku, i finansije, i slično - tvrdi Zelenski.

On je dodao da sporazum neće biti raskinut čak i ako Džozef Bajden ne pobedi na predsedničkim izborima, jer odluku o takvim pitanjima donosi Kongres SAD.

12.01 - MO Rusije: Ukrajinska krstareća raketa oborena iznad Crnog mora kod obale Krima

 Ruska vojska saopštila je danas da je Ukrajina pokušala da napadne Krim krstarećim projektilom, koji je oborio ruski sistem PVO. Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da su iznad Krima oborene dve ukrajinske bespilotne letelice. Rusija je pripojila Krim 2014. godine, a Ukrajina ističe da je poluostrvo njena teritorija.

11.00 - Aksjonov: Dva drona oborena iznad Krima

Prvi čovek Krima Sergej Aksjonov objavio je na Telegramu da je PVO oborila dve bespilotne letelice iznad tog poluostrva.

Naveo je da je jedan dron oboren u severnom delu crnomorskog poluostrva, koji je Moskva anektirala od Ukrajine 2014. godine, a drugi na zapadu.

10.50 - Kijev: Ukrajinske trupe oslobodile selo na jugoistočnom pravcu

Kijev je saopštio da su njene trupe oslobodile jugoistočno naselje Robotine i da pokušavaju da napreduju južnije u svojoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

"Robotine je oslobođeno“, rekla je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar.

Vojska Ukrajine je prošle nedelje saopštila da su njene snage podigle nacionalnu zastavu u Robotinu, ali je navela da su i dalje pod neprijateljskom vatrom.

10.15 - FSB: Bivši član osoblja konzulata SAD osumnjičen za špijunažu

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) optužila je bivšeg člana osoblja konzulata SAD na ruskom Dalekom istoku za prikupljanje informacija o ratu u Ukrajini i drugim pitanjima, preneo je Tas.

Kako se navodi, muškarac je navodno preneo informacije zaposlenima američke ambasade u Moskvi o tome kako je ruska kampanja za regrutovanje uticala na političko nezadovoljstvo uoči predsedničkih izbora u Rusiji 2024. godine.

10.00 - Zelenski: Saveznici ne bi podržali Ukrajinu ako bi premestila sukobe u Rusiju

 Saveznici ne bi podržali Ukrajinu, ukoliko bi Kijev premestio sukobe na teritoriju Rusije, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Zelenski je rekao u nedelju da bi to bio veliki rizik i da bi Ukrajina u tom slučaju ostala sama, odgovarajući na pitanje ukrajinskih državnih medija da li je vreme za prelazak sukoba na rusku teritoriju.

Pixabay AP Photo/LIBKOS/Efrem Lukatsky
 

 

Zelenski je istakao da Ukrajina ne bi mogla da se suprotstavi Rusiji bez pomoći međunarodnih partnera, preneo je Si-En-En (CNN). Ukrajinski predsednik rekao je da veruje da je moguće političkim sredstvima postići da se Krim demilitarizacije od ruskih snaga.

7.40 - Generalštab UKR: Ruske snage pokušale napade na pravcu Limana, Bahmuta i Marinke

Ruske snage su tokom prethodnog dana pokušale da napadnu na tri pravca - na pravcu Limana, Bahmuta i Marinke, ali su ukrajinske snage odbile te napade, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. Ruske snage su i na drugim pravcima nastavile granatiranje i vazdušne napade, prenosi Unian.

Navodi se da su vazdušni i artiljerijski napadi izvedeni na pravcu Severska, Kupjanska, Avdejevke i Zaporožja. Istovremeno, ukrajinske odbrambene snage nastavljaju da izvode ofanzivnu operaciju na melitopoljskom pravcu i da se konsoliduju na zauzetim položajima, navodi se u izveštaju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

 

7.30 - Zelenski zatražio oštrije kazne za korupciju, predložio izjednačenje sa izdajom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će zatražiti od parlamenta da pooštri kazne za one koji budu proglašeni krivima u slučajevima korupcije tokom rata, i predložio da te kazne budu jednake sankcijama koje se dobijaju za veleizdaju.

''Dao sam zakonodavnom telu zadatak, a poslanicima će biti prosleđeni moji predlozi da se korupcija izjednači sa veleizdajom u ratu. Mislim da će parlament to dobiti u narednih nedelju dana i onda je lopta u dvorištu parlamenta'', rekao je Zelenski, a prenosi Rojters. Serija potresa u vladi zbog korupcije uključivala je i ovomesečnu smenu svih regionalnih šefova za regrutaciju vojske nakon revizije širom zemlje.

Zelenski je ranije navodio borbu protiv korupcije kao ključnu u ratu protiv Rusije. Prema poslednjem izveštaju Transparensi internešenela, Ukrajina je na 116. mestu od 180 zemalja koje se ocenjuju kada je reč o korupciji.

Potpredsednica Vlade Ukrajine Irina Vereščuk je istakla da su spoljni i unutrašnji faktori ukazali na to da je opstanak Ukrajine počeo da zavisi od njene sposobnosti da ''zaista iskoreni korumpirane kao društvenu grupu''. Zelenski je rekao da oni koji budu proglašeni krivima treba da se suoče s pravdom. ''Ali, nije reč o streljačkom vodu. Ovo nije staljinizam. Ako postoje dokazi, osoba mora biti iza rešetaka'', rekao je Zelenski.

07.10 - Nemački lider se založio da se rakete Taurus isporuče Ukrajini

Lider opozicione Hrišćansko-demokratske unije u Nemačkoj Fridrih Merc založio se za isporuku raketa Taurus dugog dometa Ukrajini, uz ograničenje maksimalne daljine gađanja njihovom upotrebom.

07.00 - Pentagon savetuje Ukrajinu: Ne oslanjajte se mnogo na dronove

Zvaničnici Pentagona su pozvali Ukrajinu da se ne oslanja na dronove kako bi prikupila informacije o ruskim trupama, već da više koristi kopnene izviđačke snage, "Vašington post".

Prema rečima američkih zvaničnika, Ukrajinci pozitivno reaguju na ovaj zahtev. Napominje se da zvaničnici takođe pozivaju Kijev da fokusira granatiranje na "najvažnije ciljeve". 

Prema jednoj proceni, ukrajinske snage su od početka sukoba ispalile dva miliona metaka NATO-a kalibra 155 mm, što je skoro iscrpilo zapadne zalihe.

Ukrajina nastavlja da zahteva rakete dugog dometa. Pentagon se tome protivi, jer se plaši da će to potkopati američku spremnost za budući sukob sa Kinom.

Bajdenova administracija smatra da će rat u Ukrajini potrajati i sledeće godine, a da SAD treba da ostanu nepokolebljive u pružanju pomoći Ukrajini, piše "Vašington post".

Ovo leto je bilo frustrirajuće i za Ukrajinu i za njene zapadne saveznike. Umesto da traže izlaz iz ove situacije, visoki američki zvaničnici smatraju da treba i dalje da podržavaju Kijev.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike