Lavrov pohvalio zemlje koje se opiru pristicima: SAD udaljavaju nacije koje se drže dalje od sukoba u Ukrajini

08.09.2023

17:10

0

Visoki diplomata je tvrdio da su ciljevi Vašingtona u Aziji da obuzda Kinu i izoluje Rusiju i da se regionalnim igračima ne sviđa način na koji im nameće svoju politiku

Lavrov pohvalio zemlje koje se opiru pristicima: SAD udaljavaju nacije koje se drže dalje od sukoba u Ukrajini
Sergej Lavrov - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici otuđuju nacije koje ne žele da budu uključene u ukrajinski sukob uvlačeći to pitanje u svaki mogući međunarodni događaj, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov uoči samita G20 u Indiji.

Lavrov je kritikovao ono što je nazvao „ukrajinizacijom svega i svačega“ nakon što je u četvrtak prisustvovao samitu Istočne Azije u Indoneziji.Države učesnice su se oduprle pritisku Vašingtona i tvrdile da njihov dnevni red ne uključuje geopolitička pitanja i bezbednosne krize, primetio je on na konferenciji za novinare.

- Nacije koje žele da se bave svojim specifičnim poslovima umesto da se bave propagandom podrške kijevskom režimu sve su umornije od zapadne strategije - dodao je ruski ministar.

Visoki diplomata je tvrdio da su ciljevi Vašingtona u Aziji da obuzda Kinu i izoluje Rusiju i da se regionalnim igračima ne sviđa način na koji im SAD nameću svoju politiku.

Lavrov će ovog vikenda predvoditi rusku delegaciju na skupu lidera G20 u Nju Delhiju, pošto je predsednik Vladimir Putin odlučio da ne prisustvuje lično.

Zapadne zemlje žele da nacrt uključuje osudu Moskve zbog sukoba u Ukrajini, dok Rusija i Kina žele da saopštenje kaže da G20 nije forum za rešavanje takvih pitanja. Indija je predložila kompromis koji uključuje oba stava, ali navodno nijedna strana nije pristala na to.

Ukoliko se ne postigne dogovor, događaj se može završiti bez konačnog saopštenja, što bi bilo prvi put u istoriji G20. Takav ishod može izazvati "krizu poverenja" u organizaciju, upozorio je Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike