Lavrov najavio kraj unipolarnog svetskog poretka: Zapadne nacije žele „doslovno da vladaju svetom", ali promena je neizbežna

01.09.2023

14:40

0

Ruski ministar spoljnih poslova ponovio je stav Moskve da su zapadne nacije glavni izvor nestabilnosti

Lavrov najavio kraj unipolarnog svetskog poretka: Zapadne nacije žele „doslovno da vladaju svetom", ali promena je neizbežna
Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predvideo je da će SAD sa saveznicima u budućnosti stvarati više problema jer se drže unipolarnog sveta koji im omogućava da eksploatišu druge nacije.

Trenutna zapadna spoljna politika „ima za cilj usporavanje napretka istorije“ i „rezultovaće novim konfrontacijama, novim poteškoćama za međunarodnu zajednicu“, upozorio je visoki ruski zvaničnik u obraćanju u petak.

- Na diplomatama će biti da razreše te situacije - kazao je Lavrov dok je razgovarao sa studentima MGIMO, Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose, vodećeg ruskog univerziteta sa kojeg Ministarstvo spoljnih poslova regrutuje mnoge svoje zaposlene.

Prisutne je upoznao sa trenutnim stanjem u svetu i objasnio studentima šta mogu očekivati od rada u ruskom diplomatskom koru.

Ruski ministar je ponovio stav Moskve da su zapadne nacije glavni izvor nestabilnosti, tvrdeći da „žele da bukvalno vladaju svetom, da nametnu svoj unipolarni svetski poredak... da nastave da izvlače danak od čovečanstva“.

Mnogi drugi narodi, uključujući Rusiju, tome se protive i traže pravedniji multipolarni svetski poredak, koji je pre ili kasnije neizbežan, rekao je Lavrov. Zapadne nacije „stvaraju prepreke" tome, ali dok to rade podrivaju sopstvenu moć, tvrdi on.

AP Photo/Eraldo Peres
 

- Nije da želimo da uništimo dolar. SAD više ne brinu da mogu da služe ulozi koja je nekada odgovarala svima - objasnio je on.

Upotreba finansijskih sankcija koje nameće Vašington čini dolar nepouzdanom svetskom rezervnom valutom, tako da se prirodno mnogi udaljavaju od toga, rekao je ruski ministar.

Rusija je do sada uspešno odolevala pritisku Zapada i ne očekuje da će se odnosi uskoro poboljšati, primetio je visoki diplomata. Čak i kada bi druga strana tražila poboljšanje, Rusija ne bi ugrozila nijedan aspekt svoje bezbednosti oslanjajući se na SAD i njene saveznike, tvrdi on. Zapadne nacije su više puta pokazivale svoju dvoličnost, rekao je Lavrov.

- Nije potpisan nijedan glavni sporazum sa Zapadom od 1991. godine, nijedan - naglasio je on.

Lavrov je odbacio ideju da je Moskva na neki način „izolovana“ u trenutnom sukobu. Nacije koje predstavljaju oko 80 odsto svetske populacije nisu podržale sankcije Rusiji, a odbacivanje mišljenja tih ljudi kao nebitnog je duboko uvredljivo, rekao je on.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike