U Ukrajini likvidiran američki plaćenik! Zelenski: Postaje nam sve teže da obezbedimo oružje

09.09.2023

16:44 >> 00:05

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

U Ukrajini likvidiran američki plaćenik! Zelenski: Postaje nam sve teže da obezbedimo oružje
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/ Rodrigo Abd/AP Photo/Libkos

U toku je 562. dan rata u Ukrajini.

Britanski tenk „čalendžer 2" uništen je u Ukrajini, što je prvi takav incident u skoro 30 godina. 

U Belgorodskoj oblasti je oboren dron. 

Putin je rekao da su „zapadni kustosi na čelo Ukrajine postavili etničkog Jevrejina“ kako bi „prikrili antiljudsku suštinu“ režima. 

U Kijevu su pozvali „da osude antisemitske izjave ruskog predsednika“.

Izgledi za postizanje mira u Ukrajini nisu vidljivi, rekao je Erdogan.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

00.05 - Britanski plaćenik pronađen mrtav u jezeru u Ukrajini

Britanski Forin ofis izvestio je o smrti još jednog britanskog plaćenika u Ukrajini, a njegovo telo je pronađeno u jezeru sa vezanim rukama, preneo je Skaj njuz.

Džordan Čedvik, 31, poreklom iz Barnlija u Lankaširu, ranije je služio kao škotski čuvar u britanskoj vojsci od 2011. do 2015. godine.

23.50 - U gradu Polohi dignuto u vazduh sedište Jedinstvene Rusije

U gradu Polohi u Zaporoškoj oblasti danas je dignuto u vazduh sedište političke partije „Jedinstvena Rusija“, saopštio je gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov.

Prema njegovim rečima, "partijaši iz ruske stranke su fabrikovali izborne rezultate, kada je uništen štab okupatora".

23.30 - Nebenzja: Ukrajinci vide da stvarna pretnja dolazi od politike režima Zelenskog

Većina Ukrajinaca vidi da stvarna pretnja ne potiče od Rusije, već od zločinačke politike režima Vladimira Zelenskog, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

Profimedia
 

On je rekao da je očigledno da drugi ukrajinski regioni, koji su videli pravu prirodu kijevskog režima, vrednuju iskustva LNR, DNR (Luganske i Donjecke Narodne Republike), Hersonske i Zaporoške oblasti.

"Dovoljno je podsetiti se izveštaja Međunarodne organizacije za ljudska prava Hjuman rajts voč, koja je saopštila da je ukrajinska vojska koristila kasetnu municiju za granatiranje nekoliko okruga Harkovske oblasti, što je izazvalo brojne smrtne slučajeve među civilima, pošto je kijevski režim granatirao Buču, a zatim izložio tela poginulih u granatiranju, pokušavajući da ih prikažu kao žrtve ruskih osvajača“, rekao je on.

22.45 - Ruska vojska uništava radare koji idu uz sisteme "patriot" u Ukrajini da bi mogli da uništavaju i same sisteme, rekao je bivši obaveštajac američke vojske Skot Riter .

- Sistemi "patriot" u Ukrajini ne funkcionišu. Jedini način da počnu da funkcionišu jeste da njima upravljaju vrlo iskusni timovi koji su upoznati sa svim detaljima rada tog sistema - rekao je on.

Ukrajinci su, međutim, prošli samo osnovnu obuku, rekao je Riter dodajući da oni mogu samo da uključe sistem koji bi onda trebalo da radi automatski ali zahvaljujući specijalnim radarima.


21.59 - Interpol je zabrinut da bi oružje koje se isporučuje Ukrajini moglo da se pojaviti i na drugim ratištima, rekao je generalni sekretar organizacije Jirgen Stok za Juronjuz.

- Što se tiče sukoba između Ukrajine i Rusije, veoma smo zabrinut zbog oružja koje se isporučuje i zbog toga što se ono, čim utihne u tom delu sveta, može pojaviti na drugim ratištima - rekao je Stok.
 

20.03 - Zelenski: Ukrajinska kontraofanziva ide brže od novih sankcija

Ukrajinska kontraofanziva verovatno napreduje brže nego što partneri Kijeva pokreću nove pakete sankcija, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na 18. sastanku Evropske strategije na Jalti

- Budućnost je odlučena u Ukrajini. Kada neki partneri kažu "Pa šta je sa kontraofanzivom, kada će biti sledeći korak?", moj odgovor je da su danas naši koraci verovatno brži od novih paketa sankcija - rekao je predsednik tokom panel diskusije.

19.41 - Prvi tenkovi Leopard 1 stigli u Ukrajinu

Prvih 10 tenkova Leopard 1, koji su donirale Danska, Nemačka i Holandija, stiglo je u Ukrajinu, saopštile su danas danske oružane snage.

Tri zemlje su u februaru najavile da će donirati 100 tenkova nemačke proizvodnje u „narednim mesecima“.

- Prvih 10 tenkova je poslato u Ukrajinu. I još ih je na putu - navodi se u saopštenju danskih oružanih snaga, prenosi Gardijan.

19.02 - Litvanija je isporučila Ukrajini četiri i po miliona patrona, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje. Kalibar nije naveden.

18.20 - Bogomaz: Uništen je još jedan ukrajinski dron

Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz rekao je da je sredstvima za radioelektronsku borbu uništen još jedan ukrajinski dron. Kako je dodao, delovi drona oštetili su zgradu železničke stanice u Brjansku a putnici su evakuisani.

17.23 - Zelenski:Postaje nam sve teže da obezbedimo oružje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je izjavio da je njegovoj zemlji sve teže da obezbedi oružje.

- Rat se usporava. Svi procesi postaju teži i usporeniji - od sankcija do isporuke oružja - kazao je on na konferenciji u Kijevu, prenosi Rojters.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

16.43 - Oboren dron iznad Brjanske oblasti

Iznad Brjanske oblasti oborena je ukrajinska bespilotna letelica. Povređenih nema, rekao je gubernator te oblasti Aleksandar Bogomaz.

16.15 - Lavrov: Rusija ima informacije o mogućim napadima na Turski i Plavi tok

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Sergej Lavrov

Rusija ima informacije koje ukazuju na postojanje pokušaja da se gasovodi Turski tok i Plavi tok dignu u vazduh, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On tvrdi da je Ukrajina humanitarne koridore u Crnom moru koristila za napade na ruske civilne i vojne brodove koji su čuvali energetsku infrastrukturu.

- Pokušali su da napadnu vojne brodove koji su patrolirali akvatorijom gde se nalaze gasovodi Turski i Plavi tok. Patrole su uvedene jer postoji informacija da pokušavaju da ih dignu u vazduh poput gasovoda u Baltičkom moru - rekao je Lavrov u ruskoj ambasadi u Bangladešu, prenosi TASS.

14.51 - U Zaporoškoj oblasti uništen drugi tenk „čalendžer“

Na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti primećeno je oko sedam britanskih tenkova „čalendžer 2“, a na bojnom polju su do sada uništena dva, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki za televiziju „Rusija 24“.

 

 

Kako je istakao, tenkovi su uništeni pomoću ruskog protivtenkovskog raketnog sistema „kornet“.

Po rečima Balickog, u pogledu snage oklopa britanski tenkovi se „nisu nikako pokazali“.

13.48 - U Ukrajini likvidiran američki plaćenik koji se borio na frontu u harkovskom pravcu

Američki plaćenik Džeriko Skaj Magalon (29), poznat i kao Džeriko Voker, likvidiran je u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštio je poznati ruski ratni reporter Evgenije Podubni. Vest o smrti plaćenika potvrdile su i njegove majka i tetka na društvenim mrežama.

Kako je saopštila Magalonova tetka, sa njim je poginulo „još 19 dobrovoljaca koji su otišli da se bore protiv Rusa u Ukrajini“.

13.24 - Kijev osudio regionalne izbore koje organizuje Rusija na ukrajinskim teritorijam

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova danas je osudilo regionalne izbore koje je Rusija organizovala na ukrajinskim teritorijama, nazivajući ih "lažnim i ništavnim" pošto su, kako je navedeno, nelegalni.

- Ovi izbori u velikoj meri krše suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, kao i međunarodno pravo - navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

Profimedia
 

Kijev je pozvao međunarodne partnere da ne priznaju rezultate ovih izbora i da ih osude.

13.13 - Ukrajinci kod Rabotina izgubili 10.000 vojnika

Ukrajinska vojska je za vreme borbi u okolini mesta Rabotino u Zaporoškoj oblasti izgubila oko 10.000 vojnika, a samo za poslednje dve nedelje oko 3.000, izjavio je vršilac dužnosti regiona Evgenije Balicki.

12.28 - Ruska vojska dopremila još dve divizije kod mesta Rabotino

uska vojska ojačala je svoje položaje u blizini mesta Rabotino, saopštio je vršilac dužnosti Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Kako je rekao, redovi su ojačani sa još dve divizije čime je drastično uvećan obrambeni potencijal ruske vojske jer neprijatelj u tom pravcu pokušava da izvede kontranapad.

11.25 - Izborna komisija u Hersonskoj oblasti evakuisana zbog raketnog napada

Proruske vlasti u Hersonskoj oblasti saopštile su danas da je izborna komisija u tom ukrajinskom regionu, koji je Moskva pripojila, morala da bude evakuisana zbog informacije o raketnom napadu.

10.57 - Mask potvrdio da je sabotirao ukrajinski napad na rusku flotu

AP Foto/Benjamin Fanjoy, Archivo
 

Američki milijarder Ilon Mask potvrdio je da je sabotirao ukrajinski napad na rusku flotu, ali je objasnio da nije isključio Starlink, već da je odbio da ga uključi.

9.42 - Ukrajina: Napad u Krivom rogu, pogođena upravna zgrada, poginuo policajac

Najmanje jedna osoba je poginula, a devet je ranjeno jutros u ruskom raketnom napadu na ukrajinski grad Krivi Rog, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske Regionalne vojne uprave Sergej Lisak.

Lisak je na Telegramu naveo da je raketa pogodila upravnu zgradu i da su tri osobe izvučene iz ruševina, prenosi Ukrinform. 

9.30 - Propao ukrajinski blickrig u Zaporoškoj oblasti

Blickrig, na koji su ukrajinske trupe računale u Zaporoškoj oblasti, nije uspeo – protivnik nije uspeo da probije prvu liniju odbrane, izjavio je za Sputnjik Vladimir Rogov, šef pokreta „Zajedno sa Rusijom“.

8.04 - Oboren češki dron iznad Кahovske brane

Ruski dobrovoljački odred „Bars-10“ je nad teritorijom nekadašnje Кahovske brane oborio češki dron „primoko van“.

 

 

Dron je primećen kako se kreće iz pravca Zaporožja prema Energodaru nakon čega je oboren uz pomoć prenosnog PVO sistema.

Reč je o dronu koji košta oko pola miliona evra, a olupina je predata ruskim specijalistima.

7.32 -  Vazdušna opasnost u Sumskoj oblasti

Vazdušna opasnost u ranim jutarnjim časovima proglašena je u Sumskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci sa portala ukrajinskog Ministarstva za digitalnu tranformaciju.
Кako se navodi, napadi su izvedeni jutros oko 5.30.

7.15 - Netanjahu i Zelenski o pomoći Izraela Ukrajini

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o nastavku pomoći Izraela Ukrajini, saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera.

-Lideri dveju zemalja razgovarali su o nastavku pomoći Izraela Ukrajini, uključujući ukrajinskim izbeglicama u Izraelu, kao i o promociji pomoći u razvoju civilnih sistema protivvazdušne odbrane, navodi se u saopštenju kancelarije.

7.00 - Rogov: VSU gađala civilni automobil sa decom u Zaporožju

Profimedia
Vladimir Rogov

Ukrajinski vojnici pucali su na automobil u regionu Zaporožja u kojem je putovala porodica sa dvoje dece, a u napadu su povređeni žena i dete, saopštio je predsednik zaporoškog javnog pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- Danas, na auto-putu u blizini grada Vasiljevke, u oblasti Zaporožja, nacisti su pucali na automobil u kojem je putovala porodica sa dvoje dece - napisao je Rogov na Telegram kanalu, prenosi Ria novosti.

Prema njegovim rečima, usled granatiranja, trinaestogodišnji dečak je zadobio ranu na grudima od eksplozije mine i gelera, a njegova majka je ranjena u nogu. Otac i ćerka nisu povređeni.

- Dečak i njegova majka su hospitalizovani, njihovo stanje je stabilno, nema opasnosti po život - naveo je Rogov.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike