Republikanka ozbiljno zabrinuta zbog BRIKS-a: Ovo je najgore što nam se može dogoditi, propašćemo!

01.09.2023

15:33

0

Obraćajući se svojim biračima u Džordžiji, kongresmenka se obrušila na administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena

Republikanka ozbiljno zabrinuta zbog BRIKS-a: Ovo je najgore što nam se može dogoditi, propašćemo!
Mardžori Tejlor Grin - Copyright AP Photo/John Raoux

Kako BRIKS dobija na zamahu, američka ekonomija postaje slabija jer članice grupacije mogu da zaobiđu američke sankcije i trguju sopstvenim valutama, izjavila je u četvrtak republikanska kongresmenka Mardžori Tejlor Grin.

Obraćajući se svojim biračima u Džordžiji, republikanska kongresmenka se obrušila na administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena, za koju je rekla da zatvara oči pred usponom BRIKS-a, ekonomske grupe koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoj Africi i koja obuhvata više od četvrtine globalnog BDP-a.

Republikanka je tvrdila da dok Vašington „radi... gluposti”, uključujući pružanje svake vrste podrške Ukrajini koja je zaključana u sukobu sa Rusijom, „postoje druge zemlje u svetu, moćne zemlje, koje se organizuju zajedno jer su umorne od SAD".

U tom smislu, zemlje BRIKS-a sklapaju ozbiljne trgovinske sporazume „gde kažu: mi ćemo kupovati od vas, vi ćete kupovati od nas, nama nije stalo do američkih sankcija i prodavaćemo jedni drugima u sopstvenoj valuti, a ne u američkim dolarima“, navela je ona.

- Ovo je jedna od najrazornijih stvari koja nam se može dogoditi - rekla je Grin.

Kako BRIKS postaje moćniji, američki dolar postaje slabiji, rekla je ona.

AP Photo/Carolyn Kaster
 

- I znate šta se dešava sa svima nama? Propašćemo - izjavila je kongresmenka, dodajući da će ova dinamika negativno uticati na planove za penzionisanje i ličnu štednju običnih Amerikanaca.

- Šta će se desiti sa našom decom kada američki dolar više ne bude značio ništa, jer Rusija, Kina i Indija sa ogromnom populacijom od milijardi ljudi imaju veću kupovnu moć u sopstvenim valutama od nas? Ovo je veoma ozbiljan problem - naglasila je Grin.

Izjave kongresmenke dolaze nakon istorijskog samita BRIKS-a u Južnoj Africi, gde je grupa pristala na proširenje bez presedana, primajući šest novih zemalja - Argentinu, Egipat, Etiopiju, Iran, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate - koje će postati punopravni članovi 2024.

U deklaraciji koja rezimira samit, BRIKS, koji se istorijski pozicionirao kao alternativa međunarodnim institucijama kojima dominira Zapad, ponovo je potvrdio svoju posvećenost inkluzivnosti, istovremeno izražavajući podršku „legitimnim težnjama“ afričkih, azijskih i latinoameričkih zemalja da igraju značajniju ulogu u globalnoj areni.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike