BRIKS najavio stvaranje Asocijacije privatnih obrazovnih organizacija zemalja saveza

28.08.2023

12:52

0

Inicijativu za osnivanje Asocijacije pokrenuo je univerzitet "Sinergija", koji se trenutno nalazi među tri najpopularnija univerziteta u Rusiji među stranim studentima

BRIKS najavio stvaranje Asocijacije privatnih obrazovnih organizacija zemalja saveza
BRIKS zajednica - Copyright Pixabay

Na nedavnom Forumu BRIKS-a u Južnoj Africi, ruski univerzitet "Sinergija" najavio je osnivanje Asocijacije privatnih obrazovnih organizacija članica ovog saveza. Cilj Asocijacije je stvaranje zajedničkog stava u vezi s ključnim pitanjima u oblasti obrazovanja u zemljama BRIKS-a, kao i razvijanje dijaloga s relevantnim institucijama. Ova nova inicijativa već je privukla pažnju preko 124 partnerske organizacije iz Indije, Kine, Brazila i drugih zemalja.

Glavna svrha Asocijacije je podrška otvaranju filijala obrazovnih institucija iz zemalja BRIKS-a, razvoju mrežnih programa i olakšavanju akademske mobilnosti studenata. Takođe, Asocijacija će se angažovati na poboljšanju dostupnosti kvalitetnog obrazovanja koje odgovara potrebama modernog ekonomskog razvoja, društva i pojedinaca.

Jedan od ključnih planova Asocijacije je stvaranje zajedničkog rejtinga univerziteta zemalja članica, kombinujući nacionalne obrazovne programe. Ovaj korak bi takođe uključivao ruski program "Prioritet 2030", koji ima za cilj unapređenje naučno-obrazovnih kapaciteta univerziteta. Takođe će se uzeti u obzir programi mrežnog univerziteta i Lige univerziteta BRIKS-a.

Inicijativu za osnivanje Asocijacije pokrenuo je univerzitet "Sinergija", koji se trenutno nalazi među tri najpopularnija univerziteta u Rusiji među stranim studentima. Na univerzitetu trenutno studira oko 7000 studenata iz 89 različitih zemalja, pri čemu je oko 2000 stranih studenata upisano na redovne studijske programe. Veći deo ovih studenata dolazi iz afričkih zemalja kao što su Egipat, Maroko, Alžir, Tunis, Kenija, Nigerija, Kamerun, Gabon, Somalija, Gana i Etiopija. Samo tokom 2023. godine, više od 300 afričkih studenata se pridružilo "Sinergiji".

Osim saradnje s afričkim zemljama, univerzitet "Sinergija" proširuje svoje partnerstvo i s ostalim članicama BRIKS-a. Već je razvijen program dvostrukih diploma u saradnji s kineskim partnerskim univerzitetom, a planira se otvaranje predstavništva u Kini ove godine. Takođe su u planu predstavništva u Indiji, čime će se dodatno ojačati regionalna saradnja u oblasti visokog obrazovanja.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike