Lavrov poručio: Lideri BRIKS-a se bave stvarnim problemima za razliku od Zapada

27.08.2023

18:48

0

Organizaciji će se od 1. januara 2024. pridružiti Argentina, Saudijska Arabija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Etiopija i Egipat

Lavrov poručio: Lideri BRIKS-a se bave stvarnim problemima za razliku od Zapada
Sergej Lavrov - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se lideri BRIKS-a bave stvarnim problemima za razliku od zapadnih političara i novinara.

- Mi koristimo naše glave i bavimo se konkretnim pitanjima - rekao je Lavrov u razgovoru za državnu televiziju "Rusija 1", prenosi TASS.

Dodao je da će BRIKS koordinisati svoje postupke sa novim članicama u okviru međunarodnih formata, uključujući Ujedinjene nacija i G20.

- Naravno, koordinisaćemo naše postupke sa novim članicama u okviru Ujedinjenih nacija, G20 i drugih međunarodnih platformi - naveo je šef ruske diplomatije.

On je istakao da će BRIKS konsolidovati svoje poizicije u G20 jer se u toj organizaciji nalaze i Saudijska Arabija i Argentina, koje će postati nove članice BRIKS-a.

- Dakle, formalna podela G20 na G7 i BRIKS dobija praktičan oblik - rekao je Lavrov.

Naglasio je da BRIKS ne želi da ugrozi ničije interese, već samo želi da razvija svoje projekte.

- Jednostavno ne želimo da bilo ko koči razvoj naših obostrano korisnih projekata koji nisu upereni ni protiv koga - poručio je Lavrov.

Na pitanje da li bi prošireni BRIKS jednog dana mogao da postane alternativa G20, ruski ministar spoljnih poslova je odgovorio: Nema potrebe za tim sada".

BRIKS su osnovali Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, a na samitu, koji je ove nedelje održan u Johanezburgu, saopšteno je da će se organizaciji od 1. januara 2024. godine pridružiti Argentina, Saudijska Arabija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Etiopija i Egipat.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike