Dramatično upozorenje Lavrova: Isporuku lovaca F-16 Ukrajini Rusija će smatrati nuklearnom pretnjom

13.07.2023

10:09

0

Ruski ministar spoljnih poslova naglasio je da akcije Zapada primoravaju Moskvu da ukazuje na rizike strateške prirode

Dramatično upozorenje Lavrova: Isporuku lovaca F-16 Ukrajini Rusija će smatrati nuklearnom pretnjom
Sergej Lavrov - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u intervjuu za list "Lenta.ru" da će Rusija smatrati pretnjom u nuklearnoj sferi ukoliko se u Kijevu pojave lovci F-16 koji mogu da nose nuklearno oružje. 

- Primer izuzetno opasnog razvoja događaja su planovi SAD da predaju kijevskom režimu lovce F-16. Obavestili smo nuklearne sile SAD, Veliku Britaniju i Francusku da Rusija ne može da ignoriše činjenicu da su ti avioni sposobni da nose nuklearno oružje. Tu neće pomoći nikakva uveravanja. Tokom borbenih dejstava naši vojnici neće analizirati da li je svaki konkretan avion tog tipa opremljen za nošenje nuklearnog oružja ili ne. Samu činjenicu pojave takvih aviona u Oružanim snagama Ukrajine smatraćemo kao pretnju sa Zapada u nuklearnoj sferi - rekao je Lavrov.

Lavrov je takođe naglasio da akcije Zapada primoravaju Rusiju da ukazuje na rizike strateške prirode koji proizlaze iz agresivne antiruske politike.

On je ponovio da su uslovi pod kojima će Rusija upotrebiti nuklearno oružje već opisani u vojnoj doktrini zemlje i istakao da će Moskva koristiti sve raspoložive mere da bi se branila od egzistencijalne pretnje koju vidi u agresivnim koracima neprijateljskih zemalja.

- Nakon početka specijalne vojne operacije, SAD i druge zemlje NATO i EU naglo su intenzivirale hibridni rat protiv Rusije koji su pokrenuli još 2014. godine. Agresivni koraci neprijateljskih zemalja stvaraju egzistencijalnu pretnju po Rusiju. U to nema sumnje. Svoje pravo na slobodan i suveren razvoj moraćemo da branimo svim raspoloživim sredstvima - poručio je Lavrov.

Ranije je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio da će evropske zemlje isporučiti Kijevu lovce F-16 nakon što se završi obuka vojnih pilota koji će njima upravljati. Nije precizirao o kojim konkretno vremenskim okvirima se radi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike