Ministar finansija Južne Afrike o formiranju zajedničke valute: Nijedna zemlja BRIKS-a nije spremna za to

24.08.2023

20:00

0

On je pozdravio odluku BRIKS-a da uputi pozive za članstvo za još šest zemalja

Ministar finansija Južne Afrike o formiranju zajedničke valute: Nijedna zemlja BRIKS-a nije spremna za to
Ilustracija - Copyright Profimedia

Navodi da zemlje BRIKS-a nastoje da uspostave sopstvenu valutu kako bi se manje oslanjale na američki dolar nisu ozbiljno razmatrani, izjavio je danas ministar finansija Južne Afrike Enoh Godongvana.

- Niko nije izneo pitanje valute BRIKS-a, čak ni na neformalnim sastancima. Uspostavljanje zajedničke valute pretpostavlja uspostavljanje centralne banke, a to pretpostavlja gubljenje nezavisnosti u pogledu monetarne politike, a mislim da nijedna zemlja nije spremna za to - rekao je Godongvana, a prenosi Blumberg.

On je pozdravio odluku BRIKS-a da uputi pozive za članstvo za još šest zemalja, jer bi to omogućilo Južnoj Africi bolji pristup većim tržištima i produbio trgovinske odnose između zemalja globalnog juga.

- Kinezi žele da Svetska banka i Međunarodni monetarni fond priznaju njihov renminbi (kineski juan) kao rezervnu valutu, a ako im vi kažete da napuste taj projekat, neće biti srećni. Postoji netačna percepcija da BRIKS želi da razvije ''antizapadnu'' ili ''anti-svift'' platformu za plaćanje. Postoji diskusija centralnih bankara o tome kako olakšati plaćanja između zemalja, pod pretpostavkom da koristimo lokalne valute - rekao je Godongvana.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike