Kako je iz Britanskog muzeja nestalo čak 2.000 predmeta? Pljušte otkazi, ugled ugledne atrakcije doveden u pitanje

26.08.2023

21:05

0

Iz muzeja su saopštili da je jedan zaposleni otpušten i da je pokrenuta policijska istraga nakon što su otkrili nestanak dragocenih predmeta

Kako je iz Britanskog muzeja nestalo čak 2.000 predmeta? Pljušte otkazi, ugled ugledne atrakcije doveden u pitanje
Copyright Profimedia

Britanski muzej, jedna od najvažnijih kulturnih institucija na svetu, suočava se sa ozbiljnim skandalom usled nestanka, krađe i oštećenja više od 2.000 muzejskih predmeta koji datiraju iz različitih vekova. Ova afera je dobila još veći zamah nakon što je direktor muzeja, Hartvig Fišer, podneo ostavku zbog ove krađe umetničkog blaga koja se, ispostavilo se, dogodila pre dve godine.

Iz muzeja su saopštili da je jedan zaposleni otpušten i da je pokrenuta policijska istraga nakon što su otkrili nestanak dragocenih predmeta, uključujući zlatni nakit i nakit od poludragog kamena i stakla iz 15. veka pre nove ere, kao i predmeti iz 19. veka. Londonska policija je pokrenula istragu, ali do sada niko nije uhapšen.

Direktor Hartvig Fišer je najavio rešavanje ovog problema, ali je kasnije podneo ostavku nakon što je otkriveno da su problemi sa nestalim predmetima postojali već duže vreme, a da nije adekvatno reagovao.

Osim direktora, i zamenik direktora Džonatan Vilijams je podneo ostavku.

 

 

Upravni odbor muzeja je prihvatio Fišerovu ostavku i istakao da je ona bila neizbežna s obzirom na ozbiljnost situacije. Takođe, je izrazio razočaranje da nije bilo adekvatnog postupanja čim je prva sumnja na krađu isplivala pre više od dve godine.

Britanski muzej je poznat po svojoj bogatoj kolekciji koja uključuje dragocenosti iz raznih epoha i kultura, poput Kamenja iz Rozete ključnog za dešifrovanje egipatskih hijeroglifa, svitaka kineske poezije iz 12. veka i maske starosedelaca Kanade.

Afera oko nestalih predmeta ozbiljno je uzdrmala ugled ove institucije koja ima dugu istoriju i privlači veliki broj posetilaca širom sveta.

Tanjug/AP Photo/Tim Ireland
 

 

Pronađeno nekoliko ukradenih predmeta

Džordž Ozborn, predsednik Britanskog muzeja, potvrdio je da je oko 2.000 predmeta nestalo iz muzeja, ali je istakao da su neki od tih predmeta već pronađeni. U svojoj izjavi za BBC, Ozborn je priznao da je reputacija muzeja pogođena, ali je naglasio da će se rešiti ovaj "nered" koji se desio.

Prošle nedelje je Britanski muzej obelodanio da su određeni predmeti iz njihove kolekcije "nestali, ukradeni ili oštećeni", što je rezultiralo otpuštanjem jednog zaposlenog i pokretanjem istrage od strane londonske policije.

Ozborn je dalje dodao da muzejska uprava preduzima korake kako bi se otkrila istina o nestalim predmetima i kako bi se osiguralo da se ovakav incident ne ponovi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike