"Blumberg": Britanski muzej vraća Partenonski mermer Grčkoj, ali...

04.01.2023

22:08

0

Autor: 24sedam

Te statue, poznate kao Partenonski mermer ili Elginov mermer, decenijama su bile predmet spora grčke i britanske vlada

"Blumberg": Britanski muzej vraća Partenonski mermer Grčkoj, ali...
Pogled na Partenon - Copyright Pixabay

Britanski muzej i Muzej Akropolja u Atini blizu su postizanja sporazuma oko povratka klasičnih mermernih skulptura sa Partenona u Grčku, ukazuju anonimni izvori za "Blumberg".

Te statue, poznate kao Partenonski mermer ili Elginov mermer, decenijama su bile predmet spora grčke i britanske vlada.

Statue je na samom početku 19. veka u Britaniju pod sumnjivim okolnostima doneo Tomas Brus, Erl od Elgina, tadašnji ambasador britanskog kraljevstva u Otomanskom carstvu. Budući jedno od najpoznatijih umetničkih dela iz grčkog klasičnog perioda i značajan deo grčkog kulturnog identiteta, Grčka je zahtevala njihov povratak još od uspostavljanja nezavisnosti 1830. godine.

Novi dogovor dva muzeja, međutim, ne podrazumeva bezuslovan i jednosmeran povratak klasičnih umetničkih dela njihovom iskonskom domu.

Profimedia
 

Kabinet britanskog premijera Rišija Sunaka odbio je da promeni zakon koji zabranjuje muzejima da uklone bilo koji artefakt iz svoje kolekcije, te će se povratak Partenonskog mermera Partenonu realizovati putem uzajamnih pozajmica, ukazuju izvori upoznati sa pregovorima "Blumbergu".

Prema preliminarnom dogovoru, Britanski muzej bi pozajmljivao delove partenonske kolekcije Atini na određeni niz godina dok bi za uzvrat na pozajmicu dobio druge grčke umetnine.

Britanski muzej bi takođe dobio gipsane kopije Partenonskog mermera.

Britanski muzej: Nećemo rasturiti našu kolekciju

Kako ukazuju izvori, sporazum o razmeni umetnina zasniva se na onom koji su grčke vlasti postigle sa Metropolitenskim muzejem umetnosti u Njujorku, a koji podrazumeva da se 161 umetnina koja se do sada nalazila u Metu, postepeno vraća u Grčku u periodu od 2023. do 2048. godine.

Portparol Britanskog muzeja je za američki medij izjavio da je sporazum sa Grčkom u skladu sa zakonom, dodavši da "mi nećemo rasturiti našu veličanstvenu kolekciju zato što ona ilustruje jedinstvenu priču naše zajedničke čovečnosti".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike