Peti put danas na teritoriji Ukrajine je proglašena vazdušna opasnost; Sirski: Rusija će nastaviti ofanzivu na istoku

25.08.2023

07:00

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Peti put danas na teritoriji Ukrajine je proglašena vazdušna opasnost; Sirski: Rusija će nastaviti ofanzivu na istoku
Ilustracija - Copyright AP Photo

U toku je 548. dan rata u Ukrajini.

Situacija u Donjeckoj Narodnoj Republici je i dalje složena, ali pod kontrolom, tvrde vlasti DNR.

Zvanična Moskva saopštava da ruske snage u pravcu Kupjanska nastavljaju sa ofanzivom.

Iz Vašingtona poručuju da obuka ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima F-16 počinje u oktobru.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti 

23.49 - Bajden:SAD pokušavaju da utvrde kako je pao avion Jevgenija Prigožina

Predsednik SAD Džozef Bajden saopštio je danas da američki zvaničnici pokušavaju da precizno utvrde kako je avion Jevgenija Prigožina, vođe ruske paravojne formacije Vagner pao u Rusiji.

AP Photo/Susan Walsh
 

Rusija je ranije danas kritikovala Bajdena što je pokazao nedostatak iznenađenja na informaciju da je Prigožin poginuo u avionskoj nesreći i upozorila da nije prikladno da Vašington iznosi takve primedbe.

"Ne znam tačno šta se dogodilo, ali nisam iznenađen. U Rusiji se ne dešava gotovo ništa iza čega ne stoji predsednik Putin, ali ne znam dovoljno o ovome", rekao je ranije Bajden u razgovoru sa novinarima, preneo je Rojters.

23.03 - Orban:Strategijom oni ratuju i ginu,mi dajemo novac, ne može da se pobedi Rusija

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao da je u ratu u Ukrajini do sada stotine hiljada ljudi izgubilo život i da je najvažnije da se prekine krvoproliće.

AP Photo/Heinz-Peter Bader
 

Po njegovom mišljenju, ovo se ne može početi izradom mirovnog plana, kako to predlaže liberalna zajednica, već prekidom vatre, nakon čega treba preći na mirovne pregovore, prenosi MTI.

Orban je u obraćanju na godišnjem političkom festivalu "Tranzit" u Tihanju na obali Balatona, rekao da je rat trebalo da bude lokalizovan, umesto da bude „globalizovan“, ali je samo Mađarska zastupala tu poziciju.

Strategija Zapada da se Ukrajinci bore i daju svoje živote "dok mi snabdevamo novcem, informacijama i oružjem" ne funkcioniše, rekao je Orban.

22.15 - Zaharova upozorila Moldaviju: Postaćete saučesnik Kijeva u ratnim zločinima

21.57 - Incident na nebu iznad Sirije: Dva američka F-35 opasno se približila ruskom lovcu

21.36 - Ukrajinske granate usmrtile civila blizu Donjecka

Jedan civil je poginuo nakon što je ukrajinska vojska granatirala naseljeno mesto Mineraljnoje u Donjeckoj Narodnoj Republici, javio je gradonačelnik obližnjeg mesta Jasinovata Dmitrij Ševčenko na Telegramu.

Poginuo je muškarac star 64 godina, napisao je Ševčenko. Pogođeno je selo koje se nalazi 10 kilometara severoistočno od Donjecka.

21.20 - Po peti put u toku dana, širom Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušni napad.

20.33 - Sirski: Rusija će nastaviti ofanzivu na istoku, potrebna jaka odbrana

General-pukovnik Oleksandar Sirski, komandant kopnenih snaga ukrajinske vojske izjavio je da se ruske snage pregrupišu na istoku zemlje da bi nastavile sa ofanzivom.

"Posle mesec dana žestokih borbi i značajnih gubitaka u pravcu Kupijanska i Limana, neprijatelj vrši pregrupisavanje svojih snaga i sredstava", napisao je Sirski na svom Telegram kanalu.

Sirski je rekao da je glavni cilj ovih mera "povećanje nivoa borbenog potencijala i nastavak aktivnih ofanzivnih operacija".

Sirski nije izneo detalje ruskog pregrupisavanja, ali je rekao da su snage nastavile sa teškim artiljerijskim i minobacačkim granatiranjem i vazdušnim napadima.

"U takvim uslovima moramo odmah preduzeti sve mere da ojačamo našu odbranu na ugroženim linijama i napredujemo tamo gde je to moguće", naveo je visoki ukrajinski general.

19.54 - Turska vodi sistematske pregovore sa Rusijom, Ukrajinom i UN za nastavak dogovora o žitu

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan rekao je da Turska vodi sistematske pregovore sa Ruskom Federacijom, Ukrajinom i UN za nastavak dogovora o žitu, Ankara će nastaviti svoje napore u tom pravcu. Prema njegovim rečima, „Ankara se nada pozitivnom rezultatu pregovora o obnavljanju žitnog posla”.

19.21 - Istražni komitet: Na mestu pada aviona Prigožina pronađeno 10 tela, u toku identifikacija žrtava

19.20 - Uzbuna za vazdušni napad objavljena je treći put u jednom danu širom Ukrajine.

19.00 - Letonija, Litvanija i Poljska će samo pogoršati stvari za sebe i svoje građane zatvaranjem granica sa Belorusijom, rekao je Lukašenko.

18.39 - Danilov: Raspoređivanje F-16 drastično bi promenilo situaciju

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov izjavio je da bi raspoređivanje borbenih aviona F-16 u Ukrajini drastično promenilo stituaciju na frontu.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

"Čim se F-16 pojave i budu korišćeni od strane naših Oružanih snaga u najvećoj mogućoj meri, verujte mi, situacija će radikalno promeniti pred našim očima", rekao je Danilov.

Norveška, Danska i Holandija obećale su da će Ukrajini obezbediti borbene avione F-16.

18.18 - Reznikov: Vagner je slomljen

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov, nakon smrti Jevgenija Prigožina, izjavio je da je ruska privatna vojna kompanija "Vagner" "potrošena".

"Grupa 'Vagner' nije ostala kao pre godinu dana, ozbiljna borbena snaga. Slomljena je", rekao je Reznikov.

18.10 - Ukrajina negira da će sukob dospeti u ćorsokak

Ukrajina i njeni saveznici negiraju da bi sukob tokom ove godine mogao da dospe ćorsokak, ali neki zvaničnici kažu da je takav ishod sve verovatniji jer se uspesi na bojnom polju ostvaruju suviše sporo, prenosi "Blumberg".

Saveznici Ukrajine strahuju da se sukob odugovlači a nade da će ukrajinska vojska ostvariti preokret ove godine su sve manje.

18.01 - Lukašenko: Jezgro "Vagnera" ostaje u Belorusiji

Glavno jezgro ruske paravojne formacije Vagner ostaje na teritoriji Belorusije, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko. 

"'Vagner' je živeo, 'Vagner' živi i 'Vagner' će živeti u Belorusiji, bez obzira šta ko želi ili ne želi. Zajedno sa osnivačem 'Vagnera' Jevgenijem Prigožinom, napravili smo sistem kako će 'Vagner' funkcionisati ovde'', rekao je Lukašenko, prenosi Tas.

Alexander Astafyev/Sputnik, Government Pool Photo via AP
 

Istakao je da navodi o demontiranju kampova "Vagnera" kod grada Osipoviči u Moiljovksoj oblasti ne daju pravu sliku o poziciji grupe u Belorusiji.

"Jezgro grupe ostaje ovde, neki su otišli na odmor, a neki odlučili da se nastane u predgrađu. Za nekoliko dana, ponovo će svi biti tu, svih 10.000 ljudi", rekao je Lukašenko.

17.48 - Bajden bi mogao da podstakne Kijev na pregovore

Predsednik SAD Džozef Bajden mogao bi da pokuša da podstakne Kijev na pregovore, imajući u vidu slabe rezultate na bojnom polju, tokom predizborne kampanje naredne godine, piše "Blumberg" pozivajući se na evropske zvaničnike.

Sagovornici američke agencije kažu da je za Kijev stalna američka pomoć veoma važna jer Evropa nema dovoljan vojni potencijal da bi sama pomagala ukrajinsku vojsku.

17.13 - Pronađen drugi deo aviona Embraer u kojem je poginuo Prigožin: Njegova lokacija je velika misterija

16.16 - Vazdušna opasnost proglašena je na čitavoj teritoriji Ukrajine.

15.44 - Ukrajinske snage gađale su selo Jelizavetovka


Ukrajinske snage gađale su selo Jelizavetovka u Kurskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt.

Kako je naveo na svom Telegram kanalu, ima ranjenih među civilnim stanovništvom.

"Registrovana su tri projektila, između ostalog i na prodavnicu. Na žalost, dvoje civila je ranjeno", naveo je Starovojt.
 

14.35 - Američki general: Prerano je reći da je ukrajinska kontraofanziva propala

Načelnik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD general Mark Mili izjavio je da se ukrajinska kontraofanziva protiv Rusije odvija sporo i da je imala samo delimičan uspeh, ali je istakao da je prerano reći da je propala.         

"Ukrajincima je preostala značajna borbena moć, ovo još nije gotovo", rekao je Mili za jordanski javni TV kanal.         

Mili je istakao da je Rusija imala mnogo meseci da se pripremi za ofanzivu, tokom kojih je postavila minska polja, izgradila rovove i prepreke za tenkove, objavio je Bi-Bi-Si.         

Mili je ukazao da Ukrajina mora da pobedi 200.000 ili 300.000 ruskih vojnika što će, naveo je, biti veoma teško i izazovno.           

"Na kraju, bez obzira na to na koji način, diplomatskim ili vojnim putem, Ukrajina mora ostati slobodna, suverena i nezavisna sa celokupnom svojom teritorijom", rekao je Mili.

11.59 -  Oborene 42 rakete iznad Krima

Ruske PVO snage oborile su jutros 42 ukrajinska drona iznad Krima i jednu raketu iznad Kaluške oblasti u Rusiji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je preciziralo da su PVO snage devet dronova oborile, dok su ostala 33 neutralisana sredstvima za radioelektronsku borbu i srušili se se iznad Krima pre nego što su stigli do svojih ciljeva.

Gradonačelnik Sevastopolja Mihail Razvožajev napisao je na Telegramu da je više dronova uništeno iznad Hersonskog rta koji se nalazi na periferiji Sevastopolja.

10.35 - Rusija drastično ojačala odbranu obale Dnjepra

Odbranu obale Dnjepra u Zaporoškoj oblasti nakon incidenta sa Kahovskom hidroelektranom ruska vojska je drastično ojačala, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora tog regiona Evgenije Balicki.

9. 00 - Jurišni vod ukrajinske vojske naleto na minsko polje

U krasnolimanskom pravcu jurišni vod ukrajinske vojske pretrpeo je gubitke nakon što je uleteo u minsko polje, saopštio je potpukovnik u ostavci iz LNR Andrej Maročko.

To se dogodilo u Serebrjanskoj šumi kada je ukrajinski vod pokušao da se približi ruskim osmatračnicama, naveo je on.

7.59 -  Ukrajina dovlači tehniku sa ciljem da forsira reke

U Harkov je stigao konvoj ukrajinske vojne tehnike odakle snage Kijeva nameravaju da forsiraju reke, saopštio je potpukovnik u ostavci iz Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.

Među njima su i inženjeri koji nameravaju da postave pontone kako bi se omogućio prelazak ukrajinske vojne tehnike preko vode, naveo je.

Maročko je preiczirao i da su ti pontoni u stanju da izdrže teret od oko 60 tona u dužini od 50 metara.

7.48 - Ruska artiljerija zasula granatama ukrajinske položaje

Ruski artiljerijci iz grupacije „Jug“ gađali su položaje ukrajinske vojske u Kleščejevki kod Artjomovska u Donjeckoj Narodnoj Republici.

U napadu su uništena dva oklopma vozila, jedna stanica za radioelektronsku borbu.

7.10 - Katastrofalni gubici u Zaporoškoj oblasti

Elitna ukrajinska jedinica doživela je katastrofalne gubitke u Zaporoškoj oblasti.

7.00 - SAD nameravaju da u oktobru počnu sa obukom ukrajinskih pilota

SAD nameravaju da u oktobru počnu sa obukom ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima četvrte generacije F-16, rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder.

Kako je precizirao, obuka će biti održana u vazduhoplovnoj bazi Moris u Arizoni, a pre toga će piloti proći kurs engleskog jezika.

Pentagon je u međuvremenu saopštio da je isporuka lovaca F-16 Ukrajini „pitanje meseci, a ne nedelja“. Po njegovim rečima, Ukrajina u ovoj fazi nema potrebnu infrastrukturu za razmeštanje lovaca.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike