Zaharova upozorila Moldaviju: Postaćete saučesnik Kijeva u ratnim zločinima

25.08.2023

22:15

0

Moskva upozorava Kišinjev da se ne uključuje dublje u podršku Ukrajini, jer će tako postati saučesnik Kijeva

Zaharova upozorila Moldaviju: Postaćete saučesnik Kijeva u ratnim zločinima
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Bez obzira na neutralan status Moldavije, Zapad nastavlja da je uvlači u ukrajinski sukob, ukazala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u komentaru povodom situacije u Moldaviji, objavljenom na zvaničnom sajtu MSP.

Moskva upozorava Kišinjev da se ne uključuje dublje u podršku Ukrajini, jer će tako postati saučesnik Kijeva u ratnim zločinima, istakla je Zaharova.

SAD nastavljaju da šalju Kišinjevu vojnu tehniku. Poslednja takva isporuka došla je u avgustu, a kako pišu mediji, trenutno se razmatra da se američka skladišta naoružanja smeste u Moldaviju, kako bi, prema mišljenju moldavskih analitičara, naoružanje moglo naknadno da se pošalje ukrajinskoj vojsci, podsetila je Zaharova.

Profimedia
 

Ta informacija, kao i činjenica da je Kišinjev odmah nakon početka Specijalne vojne operacije započeo velike isporuke različite robe Ukrajini, ne može a da ne zabrine Rusiju, dodala je.

Nije slučajno što se pod nadzorom SAD i EU i o njihovom trošku danas poboljšavaju kritično važne železnice i putevi u Moldaviji, kazala je Zaharova i dodala da Amerikanci "redovno najavljuju buduće prijeme aviona velikog kapaciteta na kišinjevskom aerodromu".

Kišinjev liči na Kijev i po pitanju gušenja slobode govora, dodala je.

Proširena su ovlašćenja lokalnim obaveštajnim službama - kojima nije strana totalitarna praksa u borbi protiv političkih protivnika, a pored toga je usvojen i Zakon o Centru za strateške komunikacije i borbu protiv dezinformacija, ukazala je Zaharova.

Kišinjev ne krije da će rad nove strukture biti usmeren protiv "ruske propagande", navela je Zaharova i dodala da nije jasno o kakvoj ruskoj propagandi u savremenoj Moldaviji može da se radi, pošto su vlasti te zemlje, grubo prekršivši sve međunarodne obaveze u oblasti obezbeđivanja slobode medija, već potpuno sterilisale informacioni prostor od ruskih i lokalnih medija koji su van njihove kontrole.

"Aktuelne vlasti Moldavije toliko su pobesnele da više nisu u stanju da prestanu da raspiruju antirusku histeriju u društvu i ne žele da slušaju većinsko stanovništvo svoje zemlje koje je zainteresovano za održavanje dobrosusedskih odnosa sa Rusijom", istakla je.

Krivica za sadašnje stanje rusko-moldavskih odnosa u potpunosti leži na zvaničnom Kišinjevu, čiji predstavnici nisu opterećeni osećajem odgovornosti za budućnost svoje države i stoga tako lako uništavaju ono što je decenijama građeno u korist naroda, zaključila je Zaharova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike