Šta ako Prigožin nije mrtav? Već su ga "sahranili", pa se pojavio posle tri dana - sumnja se da je "vagnerovac" živ, a evo i zašto

24.08.2023

22:56

0

Autor: 24sedam

U 2019. godini objavljeno je nekoliko medijskih izveštaja prema kojima je osnivač plaćeničke grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin poginuo

Šta ako Prigožin nije mrtav? Već su ga "sahranili", pa se pojavio posle tri dana - sumnja se da je "vagnerovac" živ, a evo i zašto
Jevgenij Prigožin - Copyright Profimedia

Avionska nesreća koja se dogodila juče, 23. avgusta, a u kojoj je poginuo ruski biznismen Jevgenij Prigožin, ponovo je u javnosti "potegla" pitanje - šta ako on nije mrtav?

Naime, u 2019. godini objavljeno je nekoliko medijskih izveštaja prema kojima je osnivač plaćeničke grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin poginuo nakon što se transportni avion An-72 srušio u Demokratskoj Republici Kongo. Ambasada je navela da su dvojica Rusa bila u avionu u kojem su bili i članovi predsedničkog štaba DR Konga. Ali, vođa "Vagnera" se pojavio tri dana kasnije i izveštaji o njegovoj smrti su se pokazali lažnim. 

Profimedia
Jevgenij Prigožin

Kada se Prigožinov poslovni avion juče srušio, ponovo je došlo do sumnje i oklevanja da bi Prigožin, čovek duboko povezan sa Kremljom, ovog puta mogao biti mrtav.

Viši konsultant za program Rusije i Evroazije u britanskom trustu mozgova "Čatam haus" Kir Džajls rekao je da postoji "jedna velika ograda u ranom izveštavanju".

- Objavljeno je da je u avionu bio putnik Jevgenij Prigožin. Međutim, poznato je da je nekoliko ljudi promenilo ime u Jevgenij Prigožin kako bi prikrili svoja putovanja. Dakle, dok ne budemo sigurni da je to pravi Prigožin, ne treba da se čudimo ako se uskoro pojavi na novom videu iz Afrike - dodaje on.

Dodatni pasoši za moguće dvojnike

Printscreen/Twitter
 

Teoriji da Prigožin zapravo nije mrtav, ide u prilog to da su u medijima procurili dokumenti iz njegove kuće koji pokazuju da je imao dodatne pasoše za moguće dvojnike, koji putuju pod njegovim imenom. 

U tim dokumentima nalazilo se nekoliko fotografija Prigožina sa raznim maskama - na njima je nosio guste brade, avijatičarske naočare i strane vojne uniforme.

Razne teorije zavere 

Printscreen/Twitter
 

Prigožinova uloga kao agenta haosa i medijskog trola samo je podstakla teorije zavere. 

Ruski portal Fontanka media objavio je danas da je Prigožinovo telo možda previše unakaženo nakon nesreće i požara koji je usledio da bi se identifikovalo konvencionalnim metodama.

- Da zauvek nestane, sa jednim od mnogih rezervnih pasoša, oboreni avion je odlična prilika - napisao je poznati ruski politikolog na društvenim mrežama.

Šta kažu "vagnerovci"?

Profimedia
 

Telegram kanali bliski "Vagneru" brzo su saopštili da je avion oboren raketom zemlja-vazduh koju je ispalila ruska vojska. 

Cargrad, konzervativna novinska agencija, rekla je da je Prigožinov avion možda razneo uređaj u letu, što bi proširilo spisak onih koji bi mogli da stoje iza nesreće.

Aleksej Venediktov, bivši šef moskovskog radija Eho sa dobrim vezama, napisao je da bi bilo lako uočiti Prigožina kako ulazi na aerodrom "Vnukovo 3" i kreće ka pisti, ali je moguće da je prešao u drugi avion koji je juče poleteo.

Ni Rusi ne veruju da je to bila nesreća

Profimedia
 

Bivši šef moskovskog radija objavio je i anketu koja je pokazala da skoro 60 odsto čitalaca veruje da je Prigožinov avion ili oboren ili raznet u letu, a njih 17 odsto misli da je on sam inscenirao svoju smrt. 

Samo jedan odsto čitalaca veruje da je avionska nesreća bila nesreća.

Podsetimo, šef ruske paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin poginuo je nakon što se privatni avion srušio u ruskoj Tverskoj oblasti, saopštila je ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj.

Prema prvim informacijama, sumnja se da je u pad aviona, u kojem se nalazio šef "Vagnera", umešan njegov lični pilot Artjom Stepanov.

Strani mediji navode da Rusi trenutno ne mogu da ga lociraju, a kako se sumnja, jedino je on imao pristup avionu pre leta.

Malo pre eksplozije navodno je otišao na Kamčatku. 

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike