U sirotištu u Sudanu preminulo 60 dece od početka sukoba: Radnici nisu smeli da izađu i traže hranu, deca umirala od gladi

01.06.2023

16:22

0

Među mrtvima su bile bebe stare tri meseca, prema umrlicama i radnicima u dobrotvornim organizacijama koje sada pomažu ovoj ustanovi

U sirotištu u Sudanu preminulo 60 dece od početka sukoba: Radnici nisu smeli da izađu i traže hranu, deca umirala od gladi
Copyright Profimedia

Najmanje 60 dojenčadi, mališana i starije dece poginulo je u proteklih šest nedelja dok su bili zarobljeni u mučnim uslovima u sirotištu u glavnom gradu Sudana u kom su besnele borbe.

Većina je umrla od nedostatka hrane i od groznice. Samo u dva dana prošlog vikenda peminulo je 26 dece.

O patnji dece pričalo je nekoliko lekara, volontera, zdravstvenih službenika i radnika u sirotištu Al-Majkoma u Kartumu. Asošijejted pres je takođe pregledao desetine dokumenata, fotografija i video-snimaka koji pokazuju pogoršanje uslova u objektu.

U videoćsnimku koji su snimili radnici sirotišta vide se tela dece zbijena u bele čaršave pred sahranu. U drugim snimcima dvadesetak mališana koji nose samo pelene sede na podu sobe, mnogi od njih plaču, dok žena nosi dva metalna vrča vode. Druga žena sedi na podu leđima okrenuta kameri, ljulja se napred-nazad i, po svemu sudeći, drži dete.

Radnik sirotišta je kasnije objasnio da su mališani premešteni u veliku prostoriju nakon što je prošlonedeljno granatiranje u blizini prašinom zasulo jedan deo objekta.

Među mrtvima su bile bebe stare tri meseca, prema umrlicama i radnicima u dobrotvornim organizacijama koje sada pomažu ovoj ustanovi.

Foto: Printskrin/Tviter
 

Vikend je bio posebno smrtonosan - 14 dece preminulo je u petak i još 12 u subotu. Ovo je izazvalo uzbunu i gnev na društvenim mrežama, a lokalna dobrotvorna organizacija uspela je da isporuči hranu, lekove i formulu za bebe u sirotište u nedelju, uz pomoć agencije UN za decu, Unicefa i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Radnici sirotišta su upozorili da bi moglo da umre još dece i pozvali su na njihovu brzu evakuaciju iz ratom razorenog Kartuma.

Borbe između rivalskih vojnih frakcija izbile su 15. aprila i pretvorile su Kartum i druga urbana područja u bojna polja.

Borbe su nanele težak danak civilima, posebno deci. Više od 860 civila, uključujući najmanje 190 dece, ubijeno je, a hiljade drugih je ranjeno, prema Sudanskom lekarskom sindikatu, koji prati civilne žrtve. Broj je verovatno mnogo veći.

Više od 1,65 miliona ljudi pobeglo je u sigurnija područja unutar Sudana ili prešlo u susedne zemlje. Drugi ostaju zarobljeni u svojim domovima, ne mogu da pobegnu jer se zalihe hrane i vode smanjuju.

Više od 13,6 miliona dece ima hitnu potrebu za humanitarnom pomoći u Sudanu, u odnosu na skoro 9 miliona pre sukoba, prema Unicefu.

Profimedia
 

Od ponedeljka je u sirotištu bilo najmanje 341 dete, uključujući 165 beba uzrasta od jednog do šest meseci i 48 od sedam do 12 meseci. Preostalih 128 dece je uzrasta od jedne do 13 godina.

Situacija je bila posebno mučna u prve tri nedelje sukoba kada su borbe bile najteže. U jednom trenutku deca su premeštena na prvi sprat dalje od prozora, kako ne bi bila pogođena u nasumičnoj vatri, rekla je jedna medicinska sestra.

Tokom ovog perioda, hrana, lekovi, formula za bebe i druge potrepštine su nestale jer staratelji nisu mogli da izađu i potraže pomoć, rekla je Heba Abdala, koja je kao dete stigla u sirotište i tamo postala medicinska sestra.

- Mnogo dana nismo mogli da nađemo ništa da nahranimo. Stalno su plakali jer su bili gladni - ispričala je ona.

Objekat kojim upravlja vlada nalazi se u trospratnoj zgradi sa igralištem u oblasti Dejm u centralnom Kartumu. U ovoj oblasti odigrale su se neke od najžešćih borbi, sa zalutalim granatama i mecima koji su pogodili obližnje kuće i drugu civilnu infrastrukturu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike