Ukrajinci preuzeli odgovornost za napad na Krimski most; Njuzvik: Raskol u ukrajinskom vrhu?

16.08.2023

07:00

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ukrajinci preuzeli odgovornost za napad na Krimski most; Njuzvik: Raskol u ukrajinskom vrhu?
Ilustracija - Copyright Pixabay AP Photo/LIBKOS/Efrem Lukatsky

U toku je 539. dan rata u Ukrajini.

Ukrajinska služba bezbednosti preuzela je odgovornost za julski napad na Krimski most, a snimak operacije je dostavljen CNN-u.

Žestoke borbe u Donjecku i Zaporožju.

Sjedinjene Američke Države su spremne da obuče ukrajinske pilote da upravljaju lovcima F-16 na svojoj teritoriji ako se iscrpe mogućnosti evropskih saveznika Kijeva, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Najvažnije činjenice

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.
 

 

20.34 - Nagrada za uništenu tehniku u Zaporoškoj oblasti

U Zaporoškoj oblasti uvedene su nagrade za uništenu stranu vojnu tehniku, rekao je vršilac dužnosti gubernatora Evgenije Balicki na Prvom kanalu.

- Naši momci iz Korneta (protivtenkovski raketni sistem) uništavaju veliku količinu tehnike i za to dobijaju novac. Vršimo isplate za svaki uništeni komad gvožđa, to će se i nastaviti - rekao je on.

Prema njegovim rečima, naoružanje koje su Oružane snage Ukrajine dobile pokazalo se krajnje neuspešno u borbi. Činjenica je da je zapadna teška tehnika uglavnom namenjena za odbranu i za borbe u pustinji, a ne za ofanzivu. Tenkovi koje dobija Kijev ne mogu da prođu minska polja.

Oštećena zapadna oprema biće korišćena kao staro gvožđe.

19.23 - Sirski priznao da se situacija na kupjanskom pravcu pogoršava

Komandant Kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski priznao je da se situacija u pravcu Kipjanska pogoršava, prenosi Military Media Center, koju koordinira Ministarstvo odbrane Ukrajine.

- Zbog zaoštravanja situacije na kupjanskom pravcu, veći deo dana sam proveo u jedinicama koje su vodile odbranu na periferiji grada - rekao je komandant.

On je takođe izrazio bojazan da bi ruska vojska mogla blokirati, a zatim i „zauzeti“ Kupjansk.

18.30 - Kijevski režim bacio poslednje rezerve na zaporoški front

Profimedia
 

17.37 - "Vagner" registrovan u Belorusiji

16.45 - Jensen se izvinjava

Šef kabineta generalnog sekretara NATO Stijan Jensen smatra da nije trebalo da govori o ustupanju teritorije Ukrajine Rusiji u zamenu za članstvo u NATO, piše list Verdens Gang.

- Moja izjava o ovom pitanju bila je deo šire diskusije o mogućim budućim scenarijima u Ukrajini i nisam to trebalo da kažem. Bilo je pogrešno - rekao je on.

Stijan Jensen je ranije saopštio da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u Alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji.

16.17 - Putin sazvao hitan sastanak o pooštravanju devizne kontrole u Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin sazvao je za hitan sastanak sa odgovornim zvaničnicima nakon što povećanje referentne kamatne stope na 12 odsto nije zaustavilo slabljenje rublje.

Na sastanku će ruski predsednik razmotriti predloge Ministarstva finansija za jačanje devizne kontrole. 

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

15.42 - FSB: Osujećen pokušaj ukrajinskih diverzanata da upadnu u Brjansku oblast

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je osujećen pokušaj ukrajinske diverzantske grupe da upadne na teritoriju Brjanske oblasti, kao i da su četvorica diverzanata ubijena u toj akciji.

14.55 - Minsk: Odluka Litvanije o zatvaranju dva granična prelaza je neprijateljski korak

Odluka Litvanije da zatvori dva prelaza na granici sa Belorusijom predstavlja nekonstruktivan i neprijateljski korak, izjavio je danas portparol beloruskog Državnog graničnog komiteta Anton Bičkovski.

13.44 - Litvanija zatvara dva granična prelaza sa Belorusijom

Vlada Litvanije je saopštila danas da je odlučila da zatvori dva od ukupno šest graničnih prelaza sa Belorusijom iz "geopolitičkih razloga", samo nekoliko nedelja nakon što su borci ruske paravojne grupe Vagner stigli u Belorusiju.

Dva seoska prelaza, koja nisu koristila komercijalna vozila, biće zatvorena od petka.

Susedna Poljska je ove godine zatvorila sve granične prelaze sa Belorusijom, osim jednog nakon hapšenja novinara poljskog porekla i proterivanja poljskih diplomata.

Belarus' Defense Ministry via AP
Borci Vagnera

13.16 - Češka ratifikovala sporazum sa SAD koji olakšava raspoređivanje američkih trupa

Češka je danas završila ratifikaciju sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama kojim se produbljuje vojna saradnja dve zemlje i olakšava raspoređivanje američkih trupa na češkoj teritoriji.

Poslednji korak u procesu ratifikacije Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane bio je potpis premijera Petra Fijale.

13.02 - Od početka avgusta više od 400 ukrajinskih vojnika je ubijeno ili ranjeno na hersonskom delu fronta, rekao je v.d. lidera Hersonske oblasti Vladimir Saldo komentarišući ukrajinske gubitke.

11.00 - Njuzvik: Raskol između ukrajinske komande i administracije predsednika Zelenskog

Na pomolu je raskol između ukrajinske komande i administracije predsednika Vladimira Zelenskog zbog neuspešne kontraofanzive, objavio je "Njuzvik" pozivajući se na izvore.

Kako se navodi u članku, vojska, uključujući vrhovnog komandanta Valerija Zalužnog, žele da nastave ofanzivu.

Administraciji Zelenskog su u početku predstavljene preterano optimistične ocene koje dovode u zabludu a to je, navodno, izazvalo nezadovoljstvo vlasti.

AP Photo/Valentina Petrova
Vladimir Zelenski

10.19 - Kijev: Prvi teretni brod napustio Odesu koristeći novi privremeni koridor

Prvi teretni brod napustio je jutros ukrajinsku crnomorsku luku Odesa koristeći "novi privremeni koridor" za trgovačke brodove do i iz ukrajinskih luka koje je blokirala Rusija, saopštio je potpredsednik Vlade Ukrajine
Oleksandr Kubrakov.

Kubrakov je napisao na Fejsbuku da je reč o teretnom brodu koji plovi pod zastavom Hongkonga, a da je u luci od 23. februara 2022. godine. 

9.00 - Maljar: Ukrajinske snage preuzele selo Urožajne u Donjeckoj oblasti

Ukrajinske snage preuzele su selo Urožajne u Donjeckoj oblasti od ruskih snaga i učvrstile su se na periferiji tog naselja, izjavila je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

8.58Objavljen snimak napada dronom na Krimski most: Ukrajinci prvi put preuzeli odgovornost (VIDEO)

7.30 -  Kijev: Rusi dronovima gađali Izmail, ključnu luku za izvoz žita

Ukrajinske vazdušne snage saopštile su danas da je ruska strana lansirala veliku grupu dronova prema ukrajinskoj luci Izmail na Dunavu, u blizini granice sa Rumunijom, koja je ključna za izvoz žita. Na društvenim medijima objavljeno je da se paljba sistema protivvazdušne odbrane čula u oblasti kod tog grada i luke Reni, takođe na Dunavu, prenosi Rojters.

U južnom delu Odeske oblasti upozorenje na vazdušnu opasnost bilo je na snazi oko sat vremena. Preko ukrajinskih luka na Dunavu obavljao se izvoz oko četvrtine ukrajinskog žita pre nego što se Rusija povukla iz sporazuma koji je omogućavao bezbedan prolaz brodova kroz Crno more.

Od tada su luke na Dunavu postale glavna izlazna tačka, a žito se baržama šalje do rumunske crnomorske luke Konstanca, odakle nastavlja put. Početkom avgusta, ruski napad na Izmail doveo je do porasta cena hrane na globalnom nivou, navodi Rojters.

7.00 - Predstavljena vojna pokretna crkva 

Vozilo sa vojnim šatorom-crkvom na naduvavanje za potrebe specijalnih jedinica u vojnoj operaciji prikazano je na forumu "Armija 2023", izjavio je Sputnjiku jerej Boris Grišin.

- Vojno vozilo, hram, predviđen je za vojnike koji učestvuju u zoni specijalne vojne operacije. Osnova vozila je aluminijum kako bi konstrukcija bila lakša i šator na naduvavanje dimenzija 4h4 metara -  rekao je on.

Naveo je da vozilo može da bude autonomno i bez šatora i tako sveštenik može da dođe do vojnika u „crvenoj zoni“.

6.50 - Podoljak: Ukrajina neće trgovati teritorijama za članstvo u NATO-u

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak, izjavio je danas da Ukrajina neće trgovati svojim teritorijama za članstvo u NATO-u

- Trgovati teritorijom za NATO kišobran? To je smešno. To znači namerno biranje poraza demokratije, podsticanje globalnog zločinca, očuvanje ruskog režima, uništavanje međunarodnog prava i prenošenje rata na druge generacije - napisao je Podoljak na društvenoj mreži X.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike