Poslednje rezerve Ukrajine bačene na zaporoški front! Neće imati ko da ih zameni, tvrdi vojni ekspert

16.08.2023

18:30

0

Ova brigada i njena sestrinska vazdušno-jurišna 46. brigada bile su među poslednjim većim jedinicama koje je ukrajinski Generalštab držao u rezervi

Poslednje rezerve Ukrajine bačene na zaporoški front! Neće imati ko da ih zameni, tvrdi vojni ekspert
Ukrajinska vojska - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Komanda ukrajinske vojske prebacila je svoju najmoćniju brigadu iz rezervnog sastava za proboj fronta u područje Rabotina u Zaporoškoj oblasti, piše vojni kolumnista "Forbsa" Dejvid Eks.

82. vazdušno-jurišna brigada od 2.000 ljudi, opremljena borbenim vozilima Marder i Striker i tenkovima Čelendžer-2, već je poslednjih nekoliko dana u Zaporoškoj oblasti gde vodi borbe, pojašnjava Eks.

Ova brigada i njena sestrinska vazdušno-jurišna 46. brigada bile su među poslednjim većim jedinicama koje je ukrajinski Generalštab držao u rezervi.

Ekspert veruje da kada 82. i 46. brigadi zatreba odmor ili rotacija, neće imati ko da ih zameni, a ruske trupe će to moći da iskoriste.

AP Photo/Libkos
 

- Marincima će na kraju biti potreban odmor. Neizvesno je koje snage će moći da ih zamene. Ukrajina još uvek ima neupotrebljene brigade Teritorijalne odbrane i Nacionalne garde, ovim formacijama obično nedostaje vatrena moć i obuka koje brigade marinaca čine tako efikasnim.
Ako Rusi uspeju da se održe kod Rabotina i izdrže značajan, ali privremeni porast ukrajinske borbene moći, na kraju bi mogli da uzvrate udarac - čim ove brigade budu morale da se povuku - piše Dejvid Eks.

Oružane snage Ukrajine više od dva meseca bezuspešno jurišaju na položaje ruske vojske u Rabotinu.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike