Putin: Zapad čini sve kako bi se proširio sukob u Ukrajini

15.08.2023

10:57

0

Zapad uvlači druge zemlje u rat u Ukrajini

Putin: Zapad čini sve kako bi se proširio sukob u Ukrajini
Ruski predsednik Vladimir Putin - Copyright Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

U Moskvi je počela Konferencija o međunarodnoj bezbednosti, a predsednik Rusije Vladimir Putin je u pozdravnom obraćanju rekao da je većina država spremna da brani svoj suverenitet, kao i da međunarodnoj zajednici predstoji da zajedno gradi konture budućnosti.

Rusija, kako je rekao, ostaje pristalica multipolarnog svetskog poretka, zasnovanog na principima međunarodnog prava.

- Bili smo i ostajemo pristalice multipolarnog svetskog poretka, zasnovanog na prioritetu normi i principa međunarodnog prava, suvereniteta i jednakosti država, konstruktivnoj saradnji i poverenju - poručio je Putin u video-obraćanju.

Kako je istakao, Zapad čini sve kako bi se proširio sukob u Ukrajini i kako bi u njega bile uvučene druge zemlje.

Aleksey Babushkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Čemu vodi ta politika Zapada dolivanja ulja na vatru odlično se vidi na primeru Ukrajine. Ulaganjem milijardi dolara u neonacistički režim, snabdevajući ga tehnikom, naoružanjem, municijom, slanjem vojnih savetnika i plaćenika, čini se sve da se konflikt još više raspali i da se u njega uvuku druge zemlje - istakao je Putin.

Svi bezbednosni izazovi u različitim regiona sveta i žarišta povezani su sa geopolitičkim avanturama i neokolonijalizmom Zapada, ukazao je on.

Konfrontacija na globalnom i regionalnom nivou se može ublažiti a postojeći izazovi neutralisati samo ujedinjenim naporima međunarodne zajednice, naveo je Putin.
Ruski predsednik je istovremeno naglasio da zemlje NATO nastavljaju da razvijaju svoj vojni potencijal i pokušavaju da ga prebace i u kosmos.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike