Sat otkucava - Kijev troši municiju, ljudstvo i izdržljivost: Zapad sprema novu ukrajinsku ofanzivu?

14.08.2023

07:11

0

Cilj Kijeva je da dokaže građanima Ukrajine da podrška nije uzaludna

Sat otkucava - Kijev troši municiju, ljudstvo i izdržljivost: Zapad sprema novu ukrajinsku ofanzivu?
Ukrajinski vojnici - Copyright Profimedia

Zapadni političari počeli su da spekulišu o pripremi Kijeva za moguću ofanzivu sledećeg proleća, piše "Volstrit džornal".

Kako navodi američki medij, pozivajući se na izvore iz diplomatskog kora, zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih zemalja nadaju se da će letnja ofanziva Ukrajine biti uspešna i pomoći da se Rusija natera na pregovore do ove zime.

Šanse da će se to sada dogodi su male, kažu diplomate.

AP Photo/Libkos
 

Vojni stratezi i političari na Zapadu navodno su već počeli da razmišljaju o mogućoj ukrajinskoj ofanzivi u proleće 2024. godine.

Vojni lideri, razočarani neuspehom ofanzive, već se bore sa pitanjem šta se može postići u narednih nekoliko meseci i kako se pripremiti za produženi sukob. Čak i ako Zapad ostane odlučan u podršci Kijevu, sat otkuca jer Kijev troši municiju, ljudstvo i izdržljivost.

Cilj Kijeva je da dokaže građanima Ukrajine i narodu u Berlinu, Vašingtonu i drugim mestima, da podrška nije uzaludna i da je neophodno da se nastavi, dodaje američki medij.

Ukrajinska ofanziva počela je 4. juna na južno-donjeckom, bahmutskom i zaporoškom pravcu. Komanda Oružanih snaga Ukrajine poslala je u borbu dobro obučene brigade, naoružane mahom zapadnom tehnikom.

Veliki problem za Ukrajince predstavljaju minska polja čija je veličina premašila očekivanja, kao i dobro ukopani ruski položaji.

Ministarstvo odbrane Rusije je 4. avgusta izvestilo da je Kijev izgubio više od 43.000 ljudi i preko 4.900 komada oružja od početka ofanzive.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike