Bivši agent CIA: Ukrajinska kontraofanziva dovela do ogromnog broja žrtava, KIjev od starta nije imao šanse za uspeh

12.08.2023

18:30

0

Kao glavni uzrok poraza Oružanih snaga Ukrajine Džonson naziva nedostatak potrebnog broja PVO sistema i artiljerije

Bivši agent CIA: Ukrajinska kontraofanziva dovela do ogromnog broja žrtava, KIjev od starta nije imao šanse za uspeh
Slike stradalih vojnika u KIjevu - Copyright AP Photo/Jae C. Hong

Odluka ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da pokrene kontraofanzivu bez neophodnog naoružanja dovela je do ogromnih gubitaka u Oružanim snagama Ukrajine, izjavio je bivši analitičar CIA Lari Džonson na Jutjub kanalu "Dialogue works".

- Kao rezultat kontraofanzive, ukrajinske snage izgubile su oko 60.000, to su suludo visoke brojke... Po mom mišljenju, zločin je kako su postupili sa tim momcima - ocenio je on.

Prema njegovim rečima, kijevski režim od starta nije imao šanse za uspeh u ofanzivnim dejstvima. Istovremeno, američki političari su jednoglasno ubeđivali Zelenskog da su Ukrajinci na putu ka trijumfu.

AP Photo/Kateryna Klochko
 

Rezultat ovog pokušaja bili su nenadoknadivi gubici u ljudstvu ukrajinske vojske, dodao je analitičar.

Kao glavni uzrok poraza Oružanih snaga Ukrajine Džonson naziva nedostatak potrebnog broja PVO sistema i artiljerije, bez kojih Oružane snage Ukrajine ne bi trebalo da prelaze ni u ofanzivu na utvrđene položaje ruskih snaga.

Kontraofanziva, o kojoj se dugo pričalo u Kijevu, počela je 4. juna na južnodonjeckom, zaporoškom i artjomovskom pravcu, pri čemu je ukrajinska vojska koncentrisala glavni udar na zaporoški sektor fronta.

Kako je ranije primetio predsednik Rusije Vladimir Putin, Oružane snage Ukrajine nisu mogle da postignu uspeh, a gubici neprijatelja tokom kontraofanzive premašili su 26.000 ljudi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike