Ukrajinske snage gađale DNR kasetnom municijom - jedna osoba poginula; oborena ukrajinska bespilotna letelica

12.08.2023

16:48

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ukrajinske snage gađale DNR kasetnom municijom - jedna osoba poginula; oborena ukrajinska bespilotna letelica
Ilustracija - Copyright Pixabay AP Photo/LIBKOS/Efrem Lukatsky

U toku je 535. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajina se usled svoje neuspešne "kontraofanzive" koncentrisala na terorističke akte protiv ruskih civilnih objekata, izjavio je ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin.

Hidroelektrana Kahovka neće biti obnovljena u bliskoj budućnosti nakon urušavanja brane, rekao je danas ruski vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

Sjedinjene Američke Države su spremne da obuče ukrajinske pilote da upravljaju lovcima F-16 na svojoj teritoriji ako se iscrpe mogućnosti evropskih saveznika Kijeva, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Najvažnije činjenice

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

19.51 - Civil iz Donjecka poginuo

AP Photo/Alexei Alexandrov
 

Jedan civil iz Donjecka je poginuo, šest osoba u Donjecku, Makejevki i Svetlodarsku je povređeno tokom ukrajinskog granatiranja DNR kasetnim granatama, saopštio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin na svom Telegramu.

Pušilin je naglasio da su u subotu gradovi i okruzi DNR bili podvrgnuti intenzivnim granatiranjima od strane ukrajinskih snaga koje koriste kasetnu municiju.

18.30 - Toni Radakin doputovao u Kijev

Načelnik Štaba odbrane Oružanih snaga Velike Britanije admiral Toni Radakin doputovao je u Kijev gde je razgovarao o situaciji u zoni borbenih dejstava i zahtevima ukrajinskih snaga o vojnoj pomoći, saopštio je glavnokomandujući ukrajinskih Oružanih snaga Valerij Zalužni.

- Poseta Kijevu načelnika štaba odbrane Velike Britanije admirala ser Tonija Radakina. Konstruktivan sastanak sa našim britanskim partnerima - napisao je Zalužni na svom Telegramu.

17.30 - Oborena ukrajinska bespilotna letelica

Pixabay
 

Sistemi PVO oborili su ukrajinsku bespilotnu letelicu u Šebekinskom okrugu Belgorodske oblasti, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.

Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je oko 17.30 časova sprečen pokušaj Kijeva da dronom izvrši teroristički napad na objekte u Rusiji.

16.47 - Zaharova osudila teroristički napad na Krimski most, obećala odgovor

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Zaharova

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je danas ukrajinski teroristički napad na Krimski most, istakavši da su zbog toga nedužni civili bili izloženi opasnosti.

- Ne može biti opravdanja za takve varvarske postupke i oni neće ostati bez odgovora - napisala je portparolka tog ministarstva Marija Zaharova na aplikaciji za razmenu poruka Telegram, preneo je Rojters.

16.40 - Obnovljen putnički saobraćaj na Krimskom mostu posle drugog napada Kijeva

Na Krimskom mostu obnovljen je putnički saobraćaj, saopštile su nadležne službe na Telegram kanalu.

Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane javilo da je drugi ukrajinski pokušaj da se napadne most raketom S-200 bio bezuspešan, preneo je TASS.

15.43 - Turska: Erdogan će ubediti Putina da obnovi prehrambeni sporazum

Ministar odbrane Turske Jašar Giler izjavio je za televiziju „Ahaber“ da je uveren u sposobnost turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da uspešno ubedi Rusiju da obnovi prehrambeni sporazum.

Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Prema njegovim rečima, očigledno je koliko ozbiljne mogu da budu posledice prekidanja isporuka žita iz Ukrajine i Rusije, kao i da postoji rizik od gladi.

15.28 - Ukrajina pokušala da pogodi Krimski most konvertovanom raketom S-200

Ruska vojska je saopštila je da je Ukrajina pokušala danas da pogodi Krimski most protivvazdušnom vođenom raketom S-200.

Ministarstvo odbrane Rusije je pojasnilo da su snage PVO blagovremeno otkrile i presrele u vazduhu ukrajinsku raketu i da nije bilo žrtava niti pričinjene materijalne štete, preneo je Interfaks.

13.38 - Američki pukovnik: Rusi napreduju, Ukrajinci pred kolapsom, predaju se protivniku

Napetost u Ukrajini dostiže kritičnu tačku, smatra bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Makgregor.

13.04 - Aksjonov: Ruski PVO oborio dve ukrajinske rakete, Krimski most neoštećen

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je danas dve ukrajinske rakete u oblasti Kerčkog moreuza, napisao je na Telegramu guverner Krima Sergej Aksjonov i dodao da Krimski most nije pogođen.

 

 

12.51 - Ukrajina: Prvi put od izbijanja sukoba u Odesi zvanično otvorene plaže

Nekoliko plaža u ukrajinskom crnomorskom gradu Odesi zvanično je otvoreno za kupače, prvi put od izbijanja sukoba sa Rusijom, ali kupanje nije dozvoljeno za vreme uzbune zbog vazdušnog napada, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

Odesa, najveća ukrajinska luka i pomorska baza, više puta je bila meta ruskih napada raketnim projektilima i bespilotnim letelicama, a u more je postavljen veliki broj podvodnih mina, prenosi Rojters.

12.09 - Odbijeno osam ukrajinskih napada

Na južnodonjeckom pravcu ruske snage odbile su dva napada protivnika, a Kijev je u njima izgubio preko 130 vojnika. Ruske snage su se branile artiljerijama i avijacijom, a u blizini Urožajnog odbijen je i pokušaj napada ukrajinske jurišne grupacije, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Na zaporoškom pravcu ruske snage odbile su tri napada protivnika, a Kijev je u njima izgubio više od 40 vojnika. Reč je o ukrajinskoj 46. motorizovanoj brigadi, a pored ljudstva, Kijev je u borbama izgubio i dva oklopna vozila, dva automobila i jednu haubicu „Msta-B“.

AP Photo/Libkos
 

Ruska vojska je na krasnolimanskom pravcu odbila tri napada ukrajinske vojske i to u blizini mesta Sergejevka i Serebrjanskog. U napadu je poginulo do 90 ukrajinskih vojnika, a uništena su i dva oklopna vozila, dva pikapa i haubica D-20.

10.13 - U vazdušnom napadu na Orehovo poginuo policajac, eksplozije u Krivom Rogu

U napadu ruskih snaga navođenom avio-bombom na Orehovo u Zaporoškoj oblasti jedan policajac je poginuo, a 12 ljudi povređeno, uključujući 4 policajca, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko.

- Jutros je neprijatelj napao Orehovo navođenom avio-bombom. U napadu je poginuo policajac. Povređeno je 12 osoba, među kojima četiri policajca. Poginuo je 31-godišnji kapetan policije - napisao je Klimenko na Telegram kanalu.

9.37 - Rusko ministarstvo zabranilo zaposlenima da za posao koriste ajfon

Rusko ministarstvo digitalnog razvoja zabranilo je zaposlenima korištenje Eplovih ajfona i ajpeda  za rad, izvijestila je jučer novinska agencija Interfax, pozivajući se na ministra Maksuta Šadajeva.

- Uvedena je zabrana korištenja Eplovih mobilnih uređaja - pametnih telefona i tableta - za pristup radnim aplikacijama i razmenu poslovne elektronske pošte - rekao je Šadejaev novinarima na digitalnoj konferenciji, objavila je agencija.

9.03 - Poljska: U Krakovu osvanuli plakati Vagnera sa pozivom za priključenje toj grupi

 

 

Na ulicama poljskog grada Krakova osvanuli su plakati koji pozivaju ljude da se pridruže borcima privatne vojne kompanije Vagner.

8.06 - Šojgu izvršio inspekciju arktičkih garnizona Severne flote

 

 

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je danas inspekciju udaljenih arktičkih garnizona Severne flote i proverio organizaciju službenih aktivnosti na arhipelagu Nova Zemlja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Šojgu je proverio ispunjavanje zadataka za potrebe specijalnih jedinica i jedinica stacioniranih na Novoj Zemlji, uključujući spremnost za zaštitu i odbranu posebno važnih objekata, prenosi list Izvestija.

7.58 - Generalštab Ukrajine: Rusija bezuspešno pokušava da napreduje u pravcu Bahmuta i Kupjanska

Ruske snage su tokom proteklog dana pokušavale da izvedu ofanzivne operacije u pravcu Bahmuta i Kupjanska, ali bez uspeha, saopštio je u subotu ujutru Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

AP Photo/Libkos
 

U pravcu Limana, Avdejevke, Zaporožja i Hersona ruske snage su izvele vazdušne i artiljerijske napade, prenosi Interfaks Ukrajina.

7.50 - Aktivirana protivvazdušna odbrana na Krimu

Sistemi protivvazdušne odbrane aktivirani su tokom noći u nekoliko regiona Krima, rekao je u ranim jutarnjim satima Oleg Krjučkov, savetnik šefa Krima Sergeja Aksjonova.

- Sistemi protivvazdušne odbrane su radili nad različitim regionima Krima. Molimo ostanite mirni i verujte samo proverenim izvorima informacija - rekao je Krjučkov na Telegramu u subotu ujutro.

Saobraćaj preko Krimskog mosta je tokom noći bio privremeno obustavljen oko dva sata.

Rusko Ministarstvo odbrane je potom potvrdilo da su ukrajinske snage pokušale da izvrše napad koristeći 20 dronova, od kojih su svi uništeni.

- Večeras je osujećen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad koristeći 20 bespilotnih letelica na lokalitetima na teritoriji poluostrva Krim - navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo je preciziralo da je ruskim sistemima PVO uništeno 14 ukrajinskih dronova, dok je još šest bespilotnih letelica potisnuto elektronskim ratovanjem. U pokušaju napada nema žrtava niti materijalne štete, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

7.30 - Ukrajinske trupe napale Donjeck kasetnim granatama

Profimedia
 

Ukrajinske trupe ispalile su tri kasetna projektila kalibra 155 mm na Donjeck u pet minuta, javilo je predstavništvo DPR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC) na svom Telegram kanalu.

- Zabeležena je vatra iz AFU (oružane formacije Ukrajine ) u pravcu: 23.35 po lokalnom vremenu – naselje Novoselivka Pervaja – grad Donjeck (Kijevski okrug): ispaljene su dve granate kalibra 155 milimetara (kaseta)  - Predstavništvo navodi u saopštenju.

7.00 - Amerika ne isključuje mogućnost da se sukob nastavi i sledeće godine

Američka administracija ne isključuje mogućnost da će se borbena dejstva u Ukrajini nastaviti sledeće godine i spremna je da se obrati Kongresu SAD sa daljim zahtevima za pomoć Kijevu u vezi sa tim, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi, komentarišući zahtev američke izvršne vlasti Kongresu za dodatnu pomoć Ukrajini u fiskalnoj 2023. godini.

6.50 - EU od početka sukoba Ukrajini isporučila 223.800 granata

Evropska unija je od početka sukoba Ukrajini isporučila 223.800 artiljerijskih granata i 2.300 raketa, izjavio je portparol Evropske komisije Peter Stano, prenosi agencija Frans pres.

Prema njegovim rečima, ukupna vrednost isporučene municije iznosi 1,1 milijardu evra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike