Peskov uveren: Putin ne mora da održi izbore jer je očigledno da će pobediti

08.08.2023

14:46

0

Aktuelni ruski predsednik mogao bi da ostane na funkciji do 2036.

Peskov uveren: Putin ne mora da održi izbore jer je očigledno da će pobediti
Vladimir Putin i Dmitrij Peskov - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Očekuje se da će Vladimir Putin objaviti svoju nameru da se kandiduje za šesti predsednički mandat u Rusiji i retko ko to dovodi u pitanje. Prethodne ustavne promene omogućile su mu da potencijalno ostane na predsedničkoj funkciji do 2036. godine, prenosi "Moskov tajms".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarisao je očekivanja u vezi sa izborima, istakavši da, iako su izbori ključni za demokratske procese, postoji teoretska mogućnost da se oni ne održe.

- Iako su izbori uslov demokratije a sam Putin je odlučio da ih održi, teoretski je moguće da se ne održe. Jer već je očigledno da će Putin biti izabran - rekao je on, dodajući da je to njegovo “apsolutno lično mišljenje”.

Peskov je kasnije tvrdio da je njegova izjava pogrešno citirana, ali je za ruski portal RBC naglasio da je njegova prognoza o Putinovoj pobedi "zasnovana na nivou konsolidacije društva" oko lidera Rusije.

- Naši predsednički izbori nisu zapravo demokratija, to je skupa birokratija. Gospodin Putin će biti ponovo izabran sledeće godine sa više od 90 odsto glasova - istakao je Peskov.

Naredni predsednički izbori u Rusiji zakazani su za 17. mart 2024, bez obzira na to što bi i tada u toku mogla da bude specijalna vojna operacija u Ukrajini.

Ove godine izbori u desetinama regiona širom Rusije održaće se u septembru, a na njima će se direktnim glasanjem birati 18 načelnika regiona, članovi 16 regionalnih parlamenata i 12 gradskih veća, kao i gradonačelnik Habarovska na Dalekom istoku zemlje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike