Zapadna obala ne miruje: Palestinski predsednik Abas razrešio skoro sve guvernere

11.08.2023

00:27

0

Abas je izdao dekret o razrešenju guvernera osam provincija pod palestinskom upravom na okupiranoj teritoriji

Zapadna obala ne miruje: Palestinski predsednik Abas razrešio skoro sve guvernere
Copyright AP Photo/Nasser Nasser

Palestinski predsednik Mahmud Abas otpustio je danas većinu guvernera na okupiranoj Zapadnoj obali, reagujući na dugogodišnje zahteve za političkim promenama.

Abas je izdao dekret o razrešenju guvernera osam provincija pod palestinskom upravom na okupiranoj teritoriji, preneo je AP.

Promena je obuhvatila nemirne severne gradove Nablus, Dženin i Tulkarem, koji su u fokusu zbog nedavnog porasta palestinske militantnosti.

Samo tri oblasti, uključujući i Ramalu, sedište palestinskih vlasti, zadržale su svoje guvernere. Iz kabineta predsednika Abasa rečeno je da će formirati komisiju, koja će predložiti zamene. Iako je malo verovatno da će odluka imati trenutni uticaj na terenu, stručnjaci su rekli da signalizira Abasovo priznanje sve veće nepopularnosti vlasti i njegovu želju da pokaže da sluša pozive za promene.

Palestinci nisu imali priliku da glasaju na nacionalnim izborima od 2006, a Abasov prvobitni četvorogodišnji mandat tehnički je završen 2009. godine. Iako su guverneri rekli da su godinama očekivali ovako nešto, s obzirom na sve veće zahteve za promenama, mnogi su istakli da ih je današnji dekret iznenadio.

Niko od njih nije izrazio neslaganje sa odlukom predsednika, čija je vladavina poslednjih godina sve više autokratska, naveo je AP. Ovaj potez dolazi u trenutku kada se sekularna nacionalistička partija Fatah, koja vodi međunarodno priznatu palestinsku vlast, bori sa brojnim rastućim krizama.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike