Zašto je uklonjena titula princa Harija? Više od tri godine čekalo se na ovaj potez

10.08.2023

14:03

0

Ovakav razvoj situacije bio je očekivan

Zašto je uklonjena titula princa Harija? Više od tri godine čekalo se na ovaj potez
Princ Hari - Copyright Profimedia

Na zvaničnom sajtu britanske kraljevske porodice Royal.uk uklonjena je titula Njegovo kraljevsko visočanstvo princa Harija, dok se, kako su pojedini mediji primetili, pokojna kraljica Elizabeta II i dalje spominje kao monarh čak 74 puta.

Hari i njegova supruga Megan Markl objavili su da se povlače sa mesta starijih radnih članova kraljevske porodice 2020. godine u potezu koji su britanski tabloidi nazvali „Megzit“. U zajedničkom saopštenju tada su objavili: „Posle mnogo meseci razmišljanja i internih diskusija, odlučili smo da ove godine napravimo tranziciju i započnemo stvaranje nove progresivne uloge u ovoj instituciji. Nameravamo da se povučemo kao 'stariji' članovi kraljevske porodice i radimo na tome da postanemo finansijski nezavisni, a da istovremeno u potpunosti podržavamo Njeno veličanstvo Kraljicu. Uz vaše ohrabrenje, posebno u poslednjih nekoliko godina, osećamo se spremnim da izvršimo ovo prilagođavanje.”

Sada, tri godine kasnije, uklanjanje titule Njegovog kraljevskog visočanstva princa Harija na zvaničnom sajtu kraljevske porodice ponovo je diglo prašinu, a evo šta do sada znamo o tome.

Zašto je princu Hariju uklonjena titula Njegovo kraljevsko visočanstvo?

Titula Njegovo kraljevsko visočanstvo princa Harija uklonjena je jer on više nije član kraljevske porodice. Sa druge strane, zanimljivo je da se „pokojna kraljica Elizabeta II na zvaničnom sajtu kraljevske porodice pominje kao monarh najmanje 74 puta, drugi članovi kraljevske porodice se nazivaju svojim ranijim titulama, a princ Hari je nazvao Njegovo kraljevsko visočanstvo - uprkos zloglasnom sporazumu iz Megzita iz 2020. u kom se navodi da mu se više neće tako obraćati", navodi britanski portal Ekspres.

AP Photo/Alberto Pezzali
 

- Veb-stranica kraljevske porodice trebalo bi da bude prva luka za informacije o monarhiji i mora da bude tačna. Važnije od toga da veb-lokacija bude primamljiva, uzbudljiva i privlačna za publiku jerste to da bude tačna - to je suština. Veoma je razočaravajuće i pomalo sramotno za kraljevsku porodicu ako je netačno. Moraće da je pregledaju u potpunosti - rekla je za pomenuti medij kraljevska komentatorka Afua Hagan.

Kao odgovor, Bakingemska palata je izdala saopštenje za Ekspres, rekavši da „veb-stranica kraljevske porodice sadrži preko pet hiljada stranica informacija o životu i radu kraljevske porodice. Nakon smrti Njenog veličanstva kraljice Elizabete II, sadržaj se povremeno pregleda i ažurira. Neki sadržaj može biti zastareo dok se ovaj proces ne završi”.

U martu 2020, Markl je uklonila svaku referencu na titule NJKV ili „rojal“ sa svojih dobrotvornih sajtova. Smart Works, dobrotvorna organizacija sa kojom se Markl udružila i koja obezbeđuje odeću siromašnim ženama, više je ne naziva „kraljevskom pokroviteljkom NJKV vojvotkinjom od Saseksa“. Umesto toga, veb-lokacija je jednostavno naziva „vojvotkinjom od Saseksa“.

Iako su princ Hari i Megan odbacili „HRH“ i druge kraljevske titule, i dalje im je dozvoljeno da se zovu vojvoda i vojvotkinja od Saseksa.

Profimedia
 

Asocijacija univerziteta Komonvelta takođe je prestala da naziva Megan „NJKV vojvotkinjom od Saseksa“. Umesto toga, glumicu sada nazivaju „naš pokrovitelj, vojvotkinja od Saseksa“ u dve najnovije objave organizacije na Instagramu.

Sa druge strane, Hari i Megan su navodno bili „besni“ što titula NJKV neće biti dodeljena njihovoj deci nakon smrti kraljice Elizabete II krajem 2022. Arči i Lilibet se smatraju princom i princezom, ali ne mogu imati titule Njegovog kraljevskog visočanstva.

- To je dogovor - oni mogu biti princ i princeza, ali ne i Njegovo kraljevsko visočanstvo jer nisu članovi kraljevske porodice. Bili su neumoljivi otkako je kraljica umrla i insistirali su da su Arči i Lilibet princ i princeza, ali su besni što ne mogu da ponesu titulu NJKV - naveo je neimenovani izvor za britanski portal San.

Bonus video

24sedam

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike