Kraljica Elizabeta je želela da se njeni unuci bore u Avganistanu: Novi dokumentarac otkriva zanimljive detalje

11.04.2023

14:01

0

"Moji unuci su uzeli moj šiling, i sada moraju da obave svoju dužnost"

Kraljica Elizabeta je želela da se njeni unuci bore u Avganistanu: Novi dokumentarac otkriva zanimljive detalje
Kraljica Elizabeta II - Copyright AP Photo/Alastair Grant, File

Britanska kraljica Elizabeta II zalagala se da njeni unuci, prestolonaslednik Vilijam i princ Hari, učestvuju u ratnim sukobima u Avganistanu, izjavio je bivši komandant i general Majk Džekson.

On je u novom dokumentarcu ITV-a "Prava kruna", kršeći vojne protokole o tajnosti, naveo da je kraljica imala nedvosmisleno jasan stav o tome, prenosi britanski San.

- Moji unuci su uzeli moj šiling, i sada moraju da obave svoju dužnost - navodno je rekla kraljica prilikom audijencije generala Džeksona, ali je, kako je on naveo, naknadno odlučeno da je reč o prevelikom riziku.

Profimedia
Princ Hari

- Odlučeno je da je Vilijam kao naslednik preveliki rizik. Za njegovog mlađeg brata, rizik je bio prihvatljiviji - rekao je general.

Kako San navodi, kraljičina odluka nije doneta olako, pošto je ona bila najupućenija osoba u zemlji o razmerama inteziteta sukoba u Avganistanu.

- Ona ima potpun pristup izuzetnoj količini informacija. Sećam se da sam tada pomislio: "Vau, Njeno Visočanstvo zna više od nas. Veoma je upućena i poznaje sve detalje" - rekao je tadašnji šef MI6 Džon Skarlet.

San podseća da je princ Vilijam prošao kroz obuku Kraljevske vojne akademije Sendherst, a da je dobio dužnost vojnog oficira u decembru 2006, a da se dve godine kasnije priključio konjici.

Direktor Fondacije za pomoć britanskoj vojsci Mark Ken je naveo da je princ Vilijam pokazao snažnu želju da učestvuje u vojnim sukobima.

Profimedia
Princ Vilijam

- Vilijam je veoma želeo da ode. Nedvosmisleno. Ali to je bilo složeno, i neki veoma veliki umovi i iskusni ljudi su o tome diskutovali- Svako ko je u vojsci, a zapravo nije učestvovao u vojnoj operaciji, oseća razočaranje - rekao je on.

U dokumentarcu je istražena i paralela između princa Harija i brata sadašnjeg kralja Čarlsa, Endrua, koji je za vreme rata na Malvinima u više helikopterskih misija leteo ka ostrvima nedaleko od Argentine, a kada je Čarlsu, koji je tada bio princ, takođe bilo zabranjeno da ide u rat.

Princ Hari je tokom svog desetogodišnjeg mandata u vojsci u dva navrata leteo u Avganistan.

 

BONUS VIDEO


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike